Το Δίκτυο Ανταλλαγής & Αλληλεγγύης οδηγεί τους… κουδουνάτους
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Το Δίκτυο Ανταλλαγής & Αλληλεγγύης οδηγεί τους… κουδουνάτους

Το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής καλεί τους πολίτες το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, στις 12:00, στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας.

«Σας περιμένουμε να οδηγήσουμε τους κουδουνάτους στην πλατεία Μελίνα Μερκούρη (Κοντόπευκο) στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι κουδουνάτοι: Σε διάφορες περιοχές της χώρας (ορεινές ή νησιωτικές) συναντάμε τους Κουδουνάτους, οι οποίοι είναι άνδρες μεταμφιεσμένοι σε ζώα και ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων. Οι γεροντότεροι τοποθετούν στους νεώτερους κουδούνια που ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά! Σε μερικές περιοχές, φορούν στο κεφάλι τους κομμένες νεροκολοκύθες, διακοσμημένες με φτερά κόκορα και γαλοπούλας, ενώ σε νησιά όπως η Λέσβος, στο λαιμό δένουν λουριά με περασμένες χάντρες και κοχύλια. Βάφουν το πρόσωπο τους με μουτζούρα και παίρνουν στα χέρια την κουτσκούδα! Αρχηγός τους είναι ο Αρχικουδουνάτος! Σε νησιωτικές περιοχές, φορά λιγότερα κουδούνια, έχει διαφορετικά χαϊμαλιά, ενώ χαμηλά στη μέση του κρέμεται ένα χοντρός βλαστός λαχανίδας με δύο μεγάλα κεφάλια σκόρδων. Βρίσκεται στην κορυφή της πομπής και φυσάει μια μπουρού για να δώσει ρυθμό στο βήμα των Κουδουνάτων, οι οποίοι στο πέρασμά τους δέχονται συνεχώς κεράσματα. Μόλις συναντηθούν στα σταυροδρόμια σχηματίζουν κύκλο πιασμένοι από τις κουτσκούδες και χοροπηδούν ρυθμικά για να δημιουργήσουν ένα συντονισμένο και δυνατό ήχο. Όταν δεν κινούνται, χτυπούν με δύναμη τις κουτσκούδες στο χώμα για να είναι γόνιμη η γη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet