«Αντίσταση και Ανατροπή»: Σταματήστε την καταστροφή του πάρκου της πρώην Ναυτικής Βάσης στα Βριλήσσια
Κοινωνία

«Αντίσταση και Ανατροπή»: Σταματήστε την καταστροφή του πάρκου της πρώην Ναυτικής Βάσης στα Βριλήσσια

Η Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων «Αντίσταση και Ανατροπή» βάλλει κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, ιδιαίτερα για το άρθρο που αφορά την πρώην Ναυτική Βάση στην περιοχή.

Ειδικότερα, η Κίνηση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει για ψήφιση στην Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο καταστροφής του περιβάλλοντος, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες (παρουσιάστηκε αρχικά με 82 άρθρα κατά τη διαβούλευση και φτάνει για ψήφιση με 130), μέσα σε συνθήκες καραντίνας και αγνοώντας προκλητικά τις αντιρρήσεις όλων των περιβαλλοντικών κινήσεων και κινημάτων, ο Χατζηδάκης προχωράει τα σχέδια λεηλασίας της φύσης για χάρη των κερδοσκόπων της αγοράς. Στο ίδιο μοτίβο έχουν κινηθεί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η πρόκληση Χατζηδάκη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στις σημερινές συνθήκες του κορωνοϊού. Γιατί γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση και αυτής της πανδημίας οφείλεται στο κυνήγι του κέρδους και την καταστροφή του περιβάλλοντος: στην εξορυκτική βιομηχανία και τη βιομηχανική κτηνοτροφία, που προκαλούν μαζική αποψίλωση των δασών και καταστροφή των οικοτόπων, στην ατμοσφαιρική ρύπανση που οδηγεί στην άνοδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας, στη μόλυνση των λυμάτων από τα προϊόντα της βαριάς βιομηχανίας.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μετατροπή όλων των περιαστικών περιοχών σε απέραντες χωματερές, καθώς απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Επίσης, περιλαμβάνει την έγκριση προσωρινής λειτουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε αρκετούς Δήμους.

Σχετικά με τα Βριλήσσια υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο άρθρο 92, σημείο (ε), του νομοσχεδίου: «Στον Δήμο Βριλησσίων, το τμήμα εντός εδαφικής έκτασης, επί της οδού Αναπαύσεως, επιφανείας 8.107,74τ.μ. που εμφαίνεται με στοιχεία (Α,Β,Γ…,Ο,Α) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 που θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου Βριλησσίων».

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι νομιμοποιούνται οι ήδη αντι-περιβαλλοντικές δραστηριότητες που συμβαίνουν στο πάρκο της Ναυτικής Βάσης εδώ και αρκετά χρόνια. Στο ανατολικό τμήμα λειτουργεί χώρος στάθμευσης απορριμματοφόρων και χωματερής. Επίσης, έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα ιδιωτών εργολάβων που μεταφορτώνουν, εναποθέτουν και επεξεργάζονται σαθρά υλικά ασφάλτου και όχι μόνο, τα οποία μάλιστα χωρίς την απαραίτητη επεξεργασία καθίστανται έως και επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων.

Είναι μια τεράστια πρόκληση για την τοπική κοινωνία των Βριλησσίων καθώς η χρήση του πάρκου, ως χώρος πρασίνου και ήπιας άθλησης, της πρώην Ναυτικής Βάσης (σημ: Μαρία Κάλας) κατακτήθηκε με αγώνες από το σύνολο των κατοίκων και των φορέων. Είναι μια εμπειρία βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας. Η δημοτική αρχή να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της αυτή την ιστορία.

Γι’ αυτό δεν θα επιτρέψουμε να περάσει αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή!

Καλούμε τους κατοίκους και όλους τους φορείς, περιβαλλοντικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων, μαθητές, σωματεία και δημοτικές παρατάξεις να απαιτήσουμε τα αυτονόητα:

  • Ο Δήμος να αποσύρει το αίτημα για υπαγωγή του χώρου της Ναυτικής Βάσης στο Άρθρο 92.
  • Να αποσυρθεί τώρα όλο το καταστροφικό νομοσχέδιο!
  • Καμία παραχώρηση σε ιδιώτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet