Βριλήσσια – Δράση για μια Άλλη Πόλη: Τρεις Κυριακάτικες συζητήσεις για το αύριο
Κοινωνία

Βριλήσσια – Δράση για μια Άλλη Πόλη: Τρεις Κυριακάτικες συζητήσεις για το αύριο

Τρεις Κυριακάτικες συζητήσεις για το… αύριο διοργανώνει η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Τρεις σημαντικοί διανοητές συζητούν με τους πολίτες των Βριλησσίων και οι διοργανωτές επισημαίνουν τα εξής:

Δέκα χρόνια μετά τα μνημόνια, και έχουμε μπει σε μια δυσανάγνωστη περίοδο, με δυσδιάκριτα ζητούμενα, χαμηλές οξύνσεις και ελάχιστο οξυγόνο, θέτοντας σε διακινδύνευση προηγούμενες κατακτήσεις και βεβαιότητες.

Κυριακάτικες συζητήσεις για το αύριο από τη Δράση για μια Άλλη Πόλη / αφίσα

Την ίδια στιγμή, η κοινωνική διαθεσιμότητα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και από την υπερπολιτικοποίηση των πρώτων αντιμνημονιακών χρόνων έχουμε περιέλθει σε μια κατάσταση απόσυρσης, η πολιτική «δεν λέει τίποτα», απωθεί κιόλας.

Ίσως γι’ αυτό και το ερώτημα «και τώρα τι κάνουμε;» πρέπει να τεθεί διαφορετικά: Κατανοώντας την κατάσταση, θεμελιώνοντας με επάρκεια τις στοχεύσεις, για να διαγραφούν τα επόμενα βήματα και η κατεύθυνση. Σήμερα δεν μας λείπει μόνο ένα αγωνιστικό μαζικό κίνημα αλλά και οι πολύπλευρες επεξεργασίες που θα τροφοδοτήσουν την εναλλακτική προοπτική.

Εκκρεμεί π.χ. επειγόντως να συνειδητοποιηθεί η γεωπολιτική διάσταση της περιόδου, οι μεγάλοι εθνικοί κίνδυνοι, σε συνδυασμό με τις ιστορικές, πολιτισμικές και ταυτοτικές ιδιαιτερότητες της χώρας.

Εκκρεμεί εξίσου να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα δημοκρατίας, η αναδιοργάνωση της Πολιτείας, το ζήτημα της διαδικασίας εκπροσώπησης, το πώς τελικά θα τροποποιηθεί ένα σκηνικό που δεν παράγει καμία επιθυμία για συμμετοχή του πολίτη στα πράγματα.

Εκκρεμεί, τέλος, η προετοιμασία εκείνων των μεγάλων κοινωνικών μεταβολών, που θα απαντήσουν συλλογικά στην παντοδυναμία της λατρείας του ατόμου και του φιλελευθερισμού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ξανα-ανοίγουμε συζητήσεις στον Δήμο μας. Προσκαλώντας τρεις από τους πιο ενδιαφέροντες πανεπιστημιακούς διανοητές που διαθέτει σήμερα η χώρα.

Τρεις Κυριακές ανά δύο εβδομάδες, τρεις συναντήσεις, με την ελπίδα να συζητηθούν οι παράμετροι των σύνθετων ερωτημάτων που απασχολούν τους ανήσυχους πολίτες της πόλης μας.

Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν Κυριακή στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα του πάρκου «Μ. Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ, Υμηττού 57, Βριλήσσια).

Το πρόγραμμα συναντήσεων

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019:
Παναγιώτης Ήφαιστος
«Πολιτικές και στρατηγικές όψεις του διεθνούς συστήματος και οι προϋποθέσεις αξιόπιστης εθνικής στρατηγικής».

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019
Βασίλης Καραποστόλης
«Ηθικές αξίες και εργασία στην Ελλάδα».

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019
Γιώργος Κοντογιώργης
«Η αλλαγή πολιτείας ως προϋπόθεση για την ανασύνταξη της πολιτικής πράξης με πρόσημο το κοινό συμφέρον».

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Ο Παναγιώτης Ήφαιστος είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι συγγραφέας 16 βιβλίων και εκατοντάδων δοκιμίων και άρθρων στα πεδία της στρατηγικής ανάλυσης, της πολιτικής θεωρίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Περισσότερα στην σελίδα www.ifestos.edu.gr.

Ο Βασίλης Καραποστόλης είναι καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας. Παράλληλα µε τις μελέτες και τα δοκίμιά του για τα ήθη στον σύγχρονο κόσμο, δημοσιεύονται και λογοτεχνικά έργα του.

Ο Γιώργος Κοντογιώργης είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην πρύτανης. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία και περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Περισσότερα στη σελίδα http://contogeorgis.blogspot.com.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet