Η αποδοχή της διαφορετικότητας συζητείται στη Σχολή Γονέων Δήμου Βριλησσίων
Κοινωνία

Η αποδοχή της διαφορετικότητας συζητείται στη Σχολή Γονέων Δήμου Βριλησσίων

Στην αρχή της νέας χρονιάς ξεκινάει ο Β΄ Κύκλος συναντήσεων της Σχολής Γονέων Δήμου Βριλησσίων. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 στις 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Κισσάβου 11, ισόγειο) θα συζητηθεί το θέμα «Αποδοχή της διαφορετικότητας. Τα όρια μεταξύ συγχώνευσης και ακαμψίας».

Φιλοξενούμενη θα είναι η συνεργάτης της Σχολής Γονέων, κοινωνιολόγος, ειδικευόμενη οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ζούμπα.

Σε σχετική ανακοίνωση του του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων σημειώνεται:

«Έχει αποδειχθεί ότι “γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι…”. Υπό το πρίσμα αυτής της διαπίστωσης θα κινηθεί και η επόμενη συνάντηση.

»Σκοπός της θα είναι οι συμμετέχοντες γονείς να εμπλουτίσουν και να ενισχύσουν τους τρόπους και τις δεξιότητές τους με κύριο θέμα την ευαισθητοποίηση στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

»Η ομάδα στόχευσης, που είναι οι γονείς, είναι καίρια στην κοινωνικοποίηση των παιδιών αρχής γενομένης από τους ίδιους.

»Το πρωτογενές σύστημα σχέσης “γονιός – παιδί” θα ιδωθεί ως η βάση επεξεργασίας του θέματος “αποδοχή της διαφορετικότητας”. Ο γονιός προσκαλείται να νοηματοδοτήσει τη διαφορετικότητα του εαυτού του σε σχέση με το παιδί του. Διαφοροποίηση εαυτού – Συγχώνευση – Τρίγωνα στα μέλη της οικογένειας – Διαγενεακή μεταβίβαση. 

»Μέσα από τη συστημική οπτική, η ευαισθητοποίηση του γονιού στο θέμα “αποδοχή της διαφορετικότητας” μέσω της διεργασίας της σχέσης του με τον εαυτό του και ταυτόχρονα με το παιδί του, γίνονται μοχλός διάχυσης της αποδοχής της διαφορετικότητας και σε ευρύτερα συστήματα.

»Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν μία ή περισσότερες μορφές Τέχνης μέσω βιωματικής άσκησης σε συνδυασμό με μία εισαγωγή σε βασικές συστημικές έννοιες  με στόχο τη συνειδητοποίηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

»Στη βιωματική άσκηση οι συμμετέχοντες γονείς θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τον ασφαλή τρόπο, να εμπλουτίσουν τη συνεχή ιχνηλάτηση των ορίων μεταξύ συγχώνευσης και ακαμψίας έτσι ώστε να γίνουν οι ίδιοι καταλύτες αυτής της ευαισθητοποίησης σε μία λειτουργική σχέση με τα παιδιά τους».

Βιογραφικό της ομιλήτριας:

Η Μαρία Ζούμπα είναι κοινωνιολόγος, ειδικευόμενη οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια.

Είναι απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών με κατεύθυνση την  Εγκληματολογία. Ολοκλήρωσε την πρακτική της στις τοξικοεξαρτήσεις στο τμήμα 18ΑΝΩ του ΨΝΑ, ασχολούμενη κυρίως με τις εξαρτημένες γυναίκες και μητέρες.

Ασχολήθηκε με τις πρακτικές της ψυχοθεραπείας μέσω Τέχνης, παρακολουθώντας μονοετή σεμινάρια Δραματοθεραπείας και Θεραπείας μέσω του Παραμυθιού για ν΄ ακολουθήσει η τετραετή ειδίκευσή της στην Οικογενειακή Θεραπεία.

Έχοντας ασχοληθεί αρκετά χρόνια με τον τομέα της Οργάνωσης και Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, πέρασε σταδιακά στον τομέα της Οικογενειακής Θεραπείας όπου και εργάστηκε σε Κέντρο Προσχολικής Αγωγής ως οικογενειακή σύμβουλος, καθώς και σε ρόλο ειδικευόμενης ψυχοθεραπεύτριας σε θεραπευτική ομάδα.

Τα τελευταία τρία χρόνια συμμετέχει στον συντονισμό της Σχολής Γονέων του Δήμου Βριλησσίων, αναλαμβάνει ατομικές συνεδρίες, συνεδρίες ζεύγους και οικογένειας στο Κοινωνικό Ιατρείο.

Είναι μέλος του δικτύου physio SOS24 ως σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ατόμων σε αποκατάσταση.

Φροντίζει συνεχώς να εμπλουτίζει τις γνώσεις της συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες και διεθνή συνέδρια.

Ο κάθε ομιλητής πλαισιώνεται πάντα από την επιστημονική ομάδα του Τομέα Ψυχολογικής Διάγνωσης και Υποστήριξης του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων (ΟΚΠΑΔΗΒ): κα Στάμου Πηνελόπη, κα Δήμητρα Κατσαφάνα, κα Παναγιώτα Σορρανίδου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet