Στην Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας στο «Σταύρος Νιάρχος» συμμετείχε ο Δήμος Βριλησσίων
Κοινωνία

Στην Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας στο «Σταύρος Νιάρχος» συμμετείχε ο Δήμος Βριλησσίων

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Βριλησσίων (ΟΠΙΒΡΙΛ) συμμετείχε, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, στην Εβδομάδα Προφορικής Ιστορίας – Ημερίδα Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία που πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 27 Οκτωβρίου 2022, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Η παρουσίαση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δήμου Βριλησσίων (ΟΠΙΒΡΙΛ) περιλάμβανε τέσσερις ιστορικές αφηγήσεις από τους Καντά Άρη, Ιωαννίδη Βασίλη, Νοτάρη Μιχάλη και Δημάκη-Βλαχανδρέα Κική για την καθημερινότητα των Βριλησσιωτών πριν από 75 χρόνια, αλλά και ένα συλλεκτικό βίντεο που αφορά στην Καθαρά Δευτέρα εν έτη 1959 στα Βριλήσσια, από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας Νοτάρη.

Επίσης, προσφέρθηκε ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στην ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη, λεύκωμα για τα 70 χρόνια ιστορίας του Δήμου Βριλησσίων, το οποίο περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα και 45 απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις από οικογένειες των Βριλησσίων.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Βριλησσίων αποτελείται από τους Νίκη Γαμβρουλά – Κοροβύλα, τη Βιργινία Παππά, τον Νίκο Κωστούλα, την Έφη Παγωτέλη, την Έλενα Μαλεφάκη, τη Μαρία Τριγάδα και τη Β. Αρσένη-Λάμπρου.

Η ΟΠΙΒΡΙΛ ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Βριλησσίων, μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, το 2017 και τα μέλη της εκπαιδεύτηκαν από την ιστορικόΤασούλα Βερβενιώτη. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιούνται, καταγράφονται και επεξεργάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα της βρετανικής βιβλιοθήκης. Η ομάδα ανανεώνεται με νέα μέλη προσεχώς μετά το πέρας της απαιτούμενης εκπαίδευσης.

Σκοπός της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δήμου Βριλησσίων (ΟΠΙΒΡΙΛ) αποτελεί η καταγραφή μέσω συνεντεύξεων και η αποτύπωση της καθημερινότητας των κατοίκων στα Βριλήσσια, καθώς και οι συνθήκες ζωής, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πολιτικά, αθλητικά, εκπαιδευτικά, σε βάθος χρόνου μέχρι σήμερα, και ιδιαίτερα η αποτύπωση της ιστορίας του τόπου μας, από αρχαιοτάτων χρόνων.

Τέλος, ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πρώτη παρουσίαση της ιστορίας της πόλης των Βριλησσίων και τον Καντά Άρη για την παραχώρηση πούλμαν για τη μεταφορά της ομάδας και των συνεργατών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, απηύθυνε η πρόεδρος του ΟΚΠΑ και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αγωγής Υγείας Β. Αρσένη – Λάμπρου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet