Στις 14/9 ξεκινούν οι Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης στον Δήμο Βριλησσίων
Κοινωνία

Στις 14/9 ξεκινούν οι Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης στον Δήμο Βριλησσίων

Στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους ο Δήμος Βριλησσίων, μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου τις Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης και την αξιολόγηση τέστ στο ιατρείο μνήμης, σε συνεργασία με ψυχίατρο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (ΕΓΓΕ) και των ψυχολόγων του ΟΚΠΑΔΒ.

Οι ομάδες θα λειτουργούν κάθε Τρίτη, από τις 10.00 έως τις 14.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων. Απευθύνονται σε όλα τα άτομα άνω των 55 ετών (ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης). Πρόκειται για μια μη φαρμακευτική παρέμβαση η οποία πραγματοποιείται προληπτικά σε άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία ή με ήπιες διαταραχές μνήμης.

Ενδεικτικά, πραγματοποιούνται ασκήσεις ενδυνάμωσης της μνήμης, της οπτικοχωρικής ικανότητας, της γλωσσικής ευχέρειας και των εκτελεστικών λειτουργιών. Η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης ενισχύεται με ασκήσεις για το σπίτι. Το πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης έχει ως σκοπό τη διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης και των άλλων ανώτερων νοητικών λειτουργιών, μέσω της συμμετοχής στην ομάδα και της αλληλεπίδρασης των μελών της. Μελέτες δείχνουν ότι η νοητική ενδυνάμωση ενδεχομένως δρα προληπτικά στην εκδήλωση άνοιας.

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τις ομάδες

Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι των ιατρείων του Δήμου παραπέμπουν στο πρόγραμμα μετά την αξιολόγηση της μνήμης (test) που πραγματοποιείται στο Ιατρείο Μνήμης, στη Λ. Πεντέλης 62, στον πρώτο όροφο. Τηλεφωνικός αριθμός για ραντεβού 210 8045564, κ. Λουλέ.

Τα τμήματα θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις λόγω Covid-19 (βεβαίωση εμβολιασμού, αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet