Σύγκληση Δ.Σ. για λήψη μέτρων για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ζητά η ΛΑ.ΣΥ. Βριλησσίων
Κοινωνία

Σύγκληση Δ.Σ. για λήψη μέτρων για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ζητά η ΛΑ.ΣΥ. Βριλησσίων

Με αφορμή το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, που αποφάσισε η κυβέρνηση, για την 11η Ιανουαρίου 2020, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων, δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Βήττος καλεί, εκ μέρους της παράταξης, τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο το προαναφερθέν άνοιγμα των σχολικών μονάδων θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.

Ειδικότερα, ο κ. Βήττος αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

Κύριε δήμαρχε,

Βρισκόμαστε στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμά τους αφού πρώτα «έπαιξε» με τις πιθανές μόνο ημερομηνίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δεν γνωρίζουν καν με ποιους όρους θα ανοίξουν. Το γεγονός μάλιστα ότι τα σχολεία ανοίγουν με δόσεις, χωρίς να εντάσσονται στο σχεδιασμό τα γυμνάσια και τα λύκεια, αποτελεί ομολογία από την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει ολοκληρωμένα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Γιατί οι ανάγκες και τα μέτρα που θα εξασφάλιζαν το ασφαλές άνοιγμα όλων των σχολείων είναι γνωστά από τον Αύγουστο. Φώναζαν, πάλευαν και διεκδικούσαν γι’ αυτά γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές: Σχεδιασμός για επιπλέον αίθουσες για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, ουσιαστική ιχνηλάτηση και μέτρα εκεί που εντοπίζονται κρούσματα. Είναι μήπως υπερβολικά και ανέφικτα όλα τα παραπάνω; Όχι βέβαια, όμως, προϋποθέτουν σχεδιασμό και χρηματοδότηση.

Απέναντι σε όλα αυτά η δημοτική αρχή Βριλησσίων, πέρα από ορισμένα λόγια «συμπάθειας», συντάχθηκε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, υιοθετώντας το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης, περί «ατομικής ευθύνης». Μάλιστα, λίγους μήνες μετά την έλευση του πρώτου κύματος της πανδημίας επικαλούνταν τη λήψη μέτρων προστασίας, αναφερόμενη σε αντισηπτικά και μάσκες και στο ουσιαστικό αίτημα όλων των φορέων για μείωση των μαθητών ανά τάξη και πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού επικαλούνταν την «υπογεννητικότητα», έχοντας ως δεδομένο τη διατήρηση των τμημάτων σε αριθμούς άνω των 25 μαθητών ανά τμήμα.

Ο δήμαρχος αρνούνταν τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό λόγω κόστους, ενώ για εννέα μήνες και πλέον δεν πήρε κανένα μέτρο για την εξεύρεση νέων χώρων για την αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων, υιοθετώντας κατά γράμμα την πολιτική κόστους-οφέλους της Ε.Ε. και της κυβέρνησης. Ακόμη και για το χρονίζων πρόβλημα με τους χώρους που θα στεγάσουν τη δίχρονη προσχολική αγωγή καθυστέρησε δυο χρόνια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Βήττο, έχει παρέμβει μέσα σε αυτό το διάστημα πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει προβεί σε διαβήματα, έχει βγάλει ανακοινώσεις προκειμένου να αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης και της επιτακτικής ανάγκης λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει, άμεσα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία των φορέων των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, των γονέων, ώστε να συζητηθούν τα μέτρα που θα πάρει ο Δήμος για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet