Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε τακτική βάση στα Βριλήσσια
Ποιότητα Ζωής

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε τακτική βάση στα Βριλήσσια

Προγράμματα ψεκασμών σε σημεία όπου μπορούν να αναπτυχθούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών πραγματοποιούνται σε τακτικούς κύκλους επαναλαμβανόμενων εφαρμογών προνυμφοκτωνιών σε περιοχές των Βριλησσίων, από συνεργεία του Δήμου Βριλησσίων, καθώς και από αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημερώνει ο Δήμος.

Οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου και συγκεκριμένα από τις 7/3 και επαναλαμβάνονται ανά 15-20 ημέρες, ανάλογα και με τις εποχικές και καιρικές συνθήκες, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μέσω κουνουπιών.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τέσσερις περιοδικές δράσεις κατάλληλων ψεκασμών στο (δυτικό) ρέμα Πεντέλης – Βριλησσίων – Χαλανδρίου και στο (ανατολικό) ρέμα Βριλησσού. Η τελευταία εφαρμογή πραγματοποιήθηκε από την πλευρά του Δήμου Βριλησσίων στις 25 Απριλίου (Μ. Πέμπτη) σε συγκεκριμένα σημεία κινδύνου ανάπτυξης κουνουπιών από το πάρκο της Αττικής οδού μέχρι το Δάσος Θεοκλήτου. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 10 Μαΐου από κλιμάκιο της Περιφέρειας και αφορά σε νέα δράση ψεκασμού σημείων κινδύνου των προαναφερθέντων δυο ρεμάτων, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέα δράση ψεκασμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος από τον Δήμο Βριλησσίων.

Η μέθοδος καταπολέμησης προνυμφών που εφαρμόζεται παρουσιάζει, σύμφωνα με τον Δήμο, τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντική συμβατότητα. Η αντιμετώπιση των εντόμων γίνεται σε υδάτινες επιφάνειες που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής, με κατάλληλα σκευάσματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο τυπικός κύκλος εργασιών προνυμφοκτονίας, περιλαμβάνει (α) έλεγχο εστιών, (β) καταγραφή της αφθονίας των προνυμφών και (γ) εφαρμογές προνυμφοκτόνων σκευασμάτων στις εστίες και θα επαναλαμβάνεται ανά 20ήμερο.

Υπογραμμίζεται, όμως, ότι για την πρόληψη της αναπαραγωγής των κουνουπιών (η οποία γίνεται σε στάσιμα νερά, πιατάκια γλαστρών, σιφώνια και φρεάτια σπιτιών, παραμένουσα υγρασία στους κήπους, κ.λπ.), πρέπει να συμβάλλουμε ΟΛΟΙ, απομακρύνοντας τα νερά μέσα από τους χώρους και τους κήπους των σπιτιών μας.

Οι εκτελούμενες επαναλαμβανόμενες δράσεις του Δήμου Βριλησσίων θα συνεχιστούν μέχρι το φθινόπωρο, καθώς για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του ζητήματος έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιούνται τακτικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet