Μαζί κατά των κουνουπιών οι πολίτες και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής
Κοινωνία

Μαζί κατά των κουνουπιών οι πολίτες και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών ενόψει του καλοκαιριού ξεκίνησε και φέτος έγκαιρα ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τακτικούς ψεκασμούς, χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους φροντίζει να επέμβει στα σημεία επώασης των νυμφών του εντόμου ώστε να μην αναπαραχθεί υπερβολικά μεγάλος αριθμός.

Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται στο σύνολο της πόλης, αρχικά με προγραμματισμένο κύκλο σε όλες τις γειτονιές, στην πορεία δε του καλοκαιριού με έκτακτες παρεμβάσεις όπου, όποτε και για όσο χρειάζεται.

Για το βέλτιστο αποτέλεσμα όμως, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι απαραίτητη και η συμβολή των κατοίκων. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλές κινήσεις στην καθημερινότητα. Αναλυτικά μερικές από αυτές:

  • Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά σε κάθε σημείο του χώρου μας, όπως σε άδεια δοχεία, βαρέλια, ελαστικά κτλ.
  • Φροντίζουμε να κρατάμε καθαρές τις υδρορροές, αλλά και κάθε κανάλι νερού ώστε αυτό να απορρέει.
  • Προσέχουμε για διαρροές σε σωληνώσεις ή εξωτερικές βρύσες.
  • Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να φροντίσουμε ώστε να αποστραγγίζουν καλά.
  • Δεν ποτίζουμε υπερβολικά τις γλάστρες μας.
  • Όπου χρειάζεται να υπάρχει νερό (όπως ποτίστρες, γούρνες κτλ) φροντίζουμε να το ανανεώνουμε συχνά.
  • Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
  • Κουρεύουμε τακτικά το γκαζόν και περιποιούμαστε τη χαμηλή βλάστηση όπου είναι πυκνή για να μην φωλιάζουν εκεί κουνούπια.

Πιθανά σημεία εστιών σε ιδιωτικούς χώρους: Πιατάκια γλάστρας, κουβάδες – τενεκέδες για πότισμα, ποτίστρες για γάτες/ σκύλους, μεταχειρισμένα λάστιχα, τούβλα, τσιμεντόλιθοι, δεξαμενές νερού, σιντριβάνια, φρεάτια με ρολόγια νερού, φρεάτια γενικά, σχάρες σε γκαράζ (ειδικά υπόγεια), υδρορροές χαλασμένες, χαλασμένα συστήματα ποτίσματος.

Οι παραπάνω οδηγίες αλλά και αναλυτικά το πρόγραμμα παρεμβάσεων για την φετινή χρονιά είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου. Πέραν τούτου, όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος θα φροντίσει και για την πόρτα – πόρτα ενημέρωση των δημοτών με διανομή σχετικού υλικού.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε χτίσει, Δήμος και δημότες, μια δυνατή συμμαχία, μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχει κάνει την πόλη και την καθημερινότητά μας καλύτερη. Σας ζητώ λοιπόν και φέτος να συμβάλλουμε όλοι μαζί στο κομμάτι της πρόληψης και να περιορίσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα στο όμορφο Ηράκλειό μας», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet