Ν. Μπάμπαλος: Γιατί ο Δήμος Ηρακλείου καταθέτει τώρα πρόταση για την αγορά του κτήματος Φιξ
Κοινωνία

Ν. Μπάμπαλος: Γιατί ο Δήμος Ηρακλείου καταθέτει τώρα πρόταση για την αγορά του κτήματος Φιξ

Πρόταση για την απευθείας αγορά του Κτήματος Φιξ, μια έκταση πρασίνου περί τα 27 στρέμματα στα όρια της πόλης, καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 19 Απριλίου 2021 ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος.

Ο δήμαρχος θα εισηγηθεί ο Δήμος να αγοράσει το Κτήμα με ίδιους πόρους, εκμεταλλευόμενος την ευνοϊκή πιστοληπτική δυνατότητα που έχει και αφού διερευνήσει προσφορές από ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εάν εγκριθεί η πρόταση του Νίκου Μπάμπαλου και της δημοτικής αρχής, ο Δήμος θα κάνει δικό του ένα χώρο που δεκαετίες προσπαθεί να αποκτήσει, προκειμένου να δημιουργήσει το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, έναν πνεύμονα πρασίνου τον οποίο θα μπορούν να χαίρονται οι δημότες του Ηρακλείου Αττικής, αλλά και κάτοικοι των γύρω περιοχών, που, παράλληλα, θα αποτελέσει επένδυση για την ποιότητα ζωής στον Δήμο, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή.

Γιατί έρχεται τώρα αυτή η πρόταση;

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, το Κτήμα Φιξ ανήκει στους πολυάριθμους κληρονόμους της γνωστής οικογενείας, αποτελεί δε πάγια διεκδίκησή του Δήμου να περιέλθει στη δική του κυριότητα, για να ανοίξει τις πόρτες του στους πολίτες ως πάρκο.

Όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν από τον Δήμο τις τελευταίες δεκαετίες προσπάθησαν να το πετύχουν, κυρίως ζητώντας από την κεντρική διοίκηση (εκάστοτε αρμόδια υπουργεία) να το απαλλοτριώσουν για λογαριασμό του Δήμου. Όλες οι προσπάθειες, διαχρονικά, αποδείχθηκαν άκαρπες, αφού καμία κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το αίτημα του Δήμου. Είναι, πλέον, λοιπόν ολοφάνερο ότι ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει, εάν θέλει το Κτήμα, με τις δικές του δυνάμεις.

Η δεδομένη στιγμή κρίνεται κατάλληλη για να προχωρήσει η αγορά του χώρου για δύο σημαντικούς λόγους, όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή:

  1. Η δημοτική αρχή, με τη χρηστή οικονομική διαχείριση που έχει εφαρμόσει στα 6 χρόνια της θητείας της, διαμόρφωσε τις συνθήκες ώστε ο Δήμος να μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά την αγορά του χώρου, έστω και με δανειοδότηση.
  2. Μετά από μακρά περίοδο σοβαρών διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες, οι αξιώσεις τους για να το παραχωρήσουν έχουν «πέσει» στα ιστορικά χαμηλότερα χρηματικά ποσά που έχουν τεθεί ποτέ ως όρος, αντιστρόφως ανάλογα με την αξία του Κτήματος ως πνεύμονα πρασίνου, επένδυση ζωής. Η τελική τιμή – πρόταση αγοράς θα παρουσιαστεί από τον δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για να εγκριθεί η πρόταση του Νίκου Μπάμπαλου, εφόσον πρόκειται για σύναψη δανείου, χρειάζεται η θετική ψήφος από τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου, να ψηφίσουν δηλαδή -πλέον της παράταξης της δημοτικής αρχής- και οι υπόλοιπες παρατάξεις, δεδομένου ότι με τον νόμο της απλής αναλογικής, με τον οποίο έγιναν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές, καμία δημοτική ομάδα δεν έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ.

«Θα πρέπει όλοι να βάλουμε το “εμείς” πάνω από το “εγώ”, να καταλάβουμε ότι αυτή η υπόθεση είναι υπεράνω και του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων και όλων μας» δηλώνει σχετικώς ο δήμαρχος Ηρακλείου και προσθέτει:

«Γιατί είναι αυτό που θα διαμορφώσει την πόλη μας, το Ηράκλειο που αγαπάμε, και θα εξασφαλίσει την ποιότητα ζωής για τις γενιές που ζουν σήμερα εδώ και εκείνες που θα ακολουθήσουν. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε εάν αυτό που αποτελεί πάγια δέσμευση όλων των παρατάξεων στα προεκλογικά μας προγράμματα, έχουμε τη διάθεση και την παρρησία να το κάνουμε πράξη. Το Κτήμα Φιξ είναι 27 στρέμματα ζωής, είναι το πάρκο που θα πρέπει να αφήσουμε ως τη μεγαλύτερη κληρονομία στο Ηράκλειο όλοι εμείς που ασχολούμαστε τώρα με τα κοινά της πόλης. Είναι ο πνεύμονας, η ανάσα, το μέλλον για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας είναι μια ιστορική στιγμή για την πόλη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet