Ν. Μπαρμπούνης: Δεν μπορούμε να προτείνουμε ως πρώτη και βέλτιστη λύση τον δανεισμό για το κτήμα ΦΙΞ
Κοινωνία

Ν. Μπαρμπούνης: Δεν μπορούμε να προτείνουμε ως πρώτη και βέλτιστη λύση τον δανεισμό για το κτήμα ΦΙΞ

Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Στέλλα κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Ηρακλείου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπαρμπούνης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Βασικό μας μέλημα είναι η απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ, αυτό είναι το αίτημα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών όλων μας, όλης της πόλης του Ηρακλείου.

»Στο σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο να συζητάμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης για την αγορά του κτήματος και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αυτό που επιδιώκουμε είναι το κτήμα ΦΙΞ να καταστεί δημόσιος χώρος και να αποδοθεί σε χρήση από τους κατοίκους της πόλης μας, που τόσο έχουν ανάγκη έναν χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού. Βέβαια, είναι εξίσου σημαντικό η αγορά αυτή να μην γίνει θηλιά στον λαιμό μας για τα επόμενα τουλάχιστον 12 χρόνια.

»Από την πρώτη στιγμή η θέση μας ήταν και είναι να διερευνήσουμε τους πιθανούς τρόπους κρατικής χρηματοδότησης και να αποφύγουμε τον δανεισμό, ο οποίος θα επιφέρει οικονομική αφαίμαξη των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου μας, αλλά και θα επιβάλλει συνεπακόλουθη αύξηση των δημοτικών τελών.

»Τα δύο υπουργεία, Πολιτισμού και Ανάπτυξης, έχουν διατυπώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να αποκτήσει το κτήμα ΦΙΞ δημόσιο χαρακτήρα και έχουν αναγνωρίσει εγγράφως, αλλά και δημοσίως, τη σημασία του ως χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως εκ τούτου προτίθενται να διαθέσουν το αντίτιμο των 5 εκατομμυρίων που απαιτείται για την αγορά του. Είναι ιστορικής σημασίας για τον Δήμο μας να διερευνήσουμε ενωμένοι τη συγκεκριμένη πρόταση και να πάρουμε ομόφωνη απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες».

Και ο κ. Μπαρμπούνης πρόσθεσε:

«Εμείς προτείνουμε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητά από τα υπουργεία τους ακριβείς όρους αγοράς, τους τρόπους χρηματοδότησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασης αυτής.

»Δεν είναι δυνατόν να προτείνουμε ως πρώτη και βέλτιστη λύση τον δανεισμό. Ο δανεισμός θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Αν και εφόσον δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος απόκτησης του κτήματος ΦΙΞ.

»Προσχηματικές αιτιολογήσεις όπως ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει ο ιδιοκτήτης και ο Δήμος δεν θα έχει λόγο απορρίπτονται αυτόματα, καθώς ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος και ως εκ τούτου καμιά παρέμβαση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου.

»Ας ενεργήσουμε υπεύθυνα προς όφελος όλων μας. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet