Ν. Μπαρμπούνης: Υψηλά τα δημοτικά τέλη και το 2023 στο Ηράκλειο Αττικής
Κοινωνία

Ν. Μπαρμπούνης: Υψηλά τα δημοτικά τέλη και το 2023 στο Ηράκλειο Αττικής

Ότι τα δημοτικά τέλη στο Ηράκλειο Αττικής παραμένουν και το 2023 υψηλά τονίζει ο Νίκος Μπαρμπούνης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης Ηράκλειο Αλλιώς, υποψήφιος δήμαρχος.

Ο Ν. Μπαρμπούνης αναφέρει σχετικά:

«Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου 2022, η δημοτική αρχή παρουσίασε το πλάνο της για τα δημοτικά τέλη του επόμενου έτους. Καμία έκπληξη. Τα δημοτικά τέλη θα διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα και για το νέο έτος.

Στη σχετική συζήτηση, ο δήμαρχος παρουσίασε το ποσό είσπραξης από τα δημοτικά τέλη, το οποίο διατηρεί και για την επόμενη χρονιά, ενώ ταυτόχρονα προέβλεψε αύξηση των δαπανών για το 2023 γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε, απαγορεύει την όποια μείωση των δημοτικών τελών.

Τα ερωτήματα πολλά και για μία ακόμα φορά αναπάντητα.

Ο Δήμος, ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, οφείλει να είναι δίπλα στους πολίτες και να συνδράμει στην αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών. Σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση πλήττει κάθε οικογένεια, λιγότερο ή περισσότερο, η δημοτική αρχή του Ηρακλείου Αττικής δείχνει το αλγεινό της πρόσωπο. Οι συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων της πόλης μας για το ύψος των δημοτικών τελών, το κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, οι αυξήσεις των επιτοκίων που επιφέρουν αυξήσεις στις δόσεις των δανείων μοιάζουν να μην απασχολούν τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου Αττικής. Δεν θεωρούνται προφανώς παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογιστούν και ο Δήμος να συμβάλει στην οικονομική ανακούφιση των κατοίκων, άρα και να μειώσει τα δημοτικά τέλη.

Από την άλλη, η αύξηση των δαπανών λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων θα δημιουργήσει αύξηση εξόδων κατά 1.300.000 ευρώ στον Δήμο. Σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη η ανταποδοτικότητα των δημοτικών τελών “πάει περίπατο”. Από τη στιγμή που τα έσοδα δεν θα καλύπτουν τα έξοδα, αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθούν νέα προβλήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας, στο φωτισμό, στην αντικατάσταση των κάδων, στην αγορά των απαραίτητων αναλώσιμων, στην πληρωμή των νυχτερινών βαρδιών και των αργιών στους υπαλλήλους καθαριότητας κ.α. Με λίγα λόγια μιλάμε για μη λειτουργία ανταποδοτικότητας.

Παρόλα αυτά, η αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες LED προέβλεπε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%. Για το πρόγραμμα αυτό ο Δήμος αποπληρώνει δάνειο 1.500.000 ευρώ αλλά, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στη συζήτηση, το όφελος δεν φαίνεται να υπολογίζεται. Έχουμε τελικά όφελος ή όχι;

Επίσης, ο πολυδιαφημισμένος στόλος των 10 απορριμματοφόρων νέας τεχνολογίας θα έπρεπε να προσφέρει και μείωση καυσίμων. Παρά ταύτα, ο Δήμαρχος προβλέπει αύξηση των εξόδων για τα καύσιμα από 250.000 ευρώ σε 400.000 ευρώ για το νέο έτος.

Τελικά, τι ισχύει; Συνεχίζουμε να πληρώνουμε υψηλά δημοτικά τέλη αλλά δεν περιμένουμε ανταποδοτικές υπηρεσίες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet