Σταθερά τα δημοτικά τέλη του 2022 στο Ηράκλειο Αττικής – Στοχευμένες μειώσεις για επιχειρήσεις
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Σταθερά τα δημοτικά τέλη του 2022 στο Ηράκλειο Αττικής – Στοχευμένες μειώσεις για επιχειρήσεις

Σταθεροί παραμένουν οι συντελεστές των περισσότερων δημοτικών τελών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το 2022, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην τελευταία του συνεδρίαση. Παράλληλα, η πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε η παράταξη Δίκτυο Πολιτών για στοχευμένες μειώσεις 3,5% για όλους τους στεγασμένους χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας (και δεν εντάσσονται σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες), ως μέτρο ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας.

Επίσης, με την ίδια πρόταση μειώνονται στο ήμισυ τα τέλη τα οποία καταβάλλουν για τους στεγασμένους χώρους τους οι αθλητικοί, πολιτιστικοί και λοιποί σύλλογοι – σωματεία που, επίσης, είχαν σταματήσει τη δραστηριότητά τους κατά την προηγούμενη περίοδο.

«Την στιγμή που αρκετοί Δήμοι στην Αττική προχωρούν σε αυξήσεις στα δημοτικά τους τέλη, λόγω των ανατιμήσεων από το υψηλό κόστος της ενέργειας (πετρέλαιο για τα οχήματα καθαριότητας, ηλεκτρικό ρεύμα για τον δημοτικό φωτισμό, αναλώσιμα κτλ), εμείς ως Δήμος επιλέγουμε να κρατήσουμε τις τιμές μας στα ίδια επίπεδα για να μην επιβαρύνουμε τους δημότες, έπειτα, μάλιστα, από πέντε χρόνια συνεχόμενων μειώσεων στους συντελεστές της δημοτικής φορολογίας», τόνισε στο Συμβούλιο ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος.

Συγκεκριμένα, όλοι οι συντελεστές (τέλη για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, ΦΗΧ κ.λπ.) παραμένουν και την επόμενη χρονιά στα ίδια επίπεδα με το 2021, επίπεδα που, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, κατατάσσουν το Ηράκλειο χαμηλά στη λίστα των Δήμων και των δημοτικών ενοτήτων του Βόρειου Τομέα Αθηνών σε ύψος δημοτικών τελών.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος «όταν αναλάβαμε το 2014 ως δημοτική αρχή κάναμε πράξη αυτό που είχαν άμεση ανάγκη οι δημότες μας, τη μείωση δημοτικών τελών. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής είχε τα πιο ακριβά τέλη, τώρα πια όχι. Πλέον τα τέλη μας είναι από τα πιο χαμηλά ανάμεσα στους Δήμους της ευρύτερης περιοχής. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Τα γραφήματα με τη διακύμανση των τελών, τα οποία δείχνουν τις μειώσεις που εφαρμόσαμε και η αποτύπωση της κατάταξης του Δήμου μας ανάμεσα στις πόλεις του Βόρειου Τομέα επιβεβαιώνουν την πραγματική εικόνα».

Οι μειώσεις των προηγούμενων ετών

Μειώσεις 2017: Έως και 100% στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 50% έκπτωση στα δημοτικά τέλη των νέων επιχειρήσεων στα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας τους.

Μειώσεις 2018: 10% στα δημοτικά τέλη, 7% στον ΦΗΧ, 50% στα τέλη που καταβάλλονται για τις υπόγειες αποθήκες των κατοικιών και 12% στα τέλη χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων από τα καταστήματα.

Μειώσεις 2019: 10% στα δημοτικά τέλη για τα σπίτια και 6% για τα καταστήματα και τις επαγγελματικές χρήσεις.

Μειώσεις 2020: 5% στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.

Μειώσεις 2021: Για τα σπίτια του Ηρακλείου μείωση 5,35% στους συντελεστές των δημοτικών τελών. Για τις επιχειρήσεις στοχευμένη μείωση 20% στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας απαλλάχθηκαν πλήρως από την καταβολή τελών για το διάστημα που παρέμειναν κλειστές. Μείωση περίπου 20%, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του Δήμου, στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, ο οποίος, μετά από χρόνια έπεσε κάτω από το 1 ευρώ στα 0,85 λεπτά ανά τ.μ. Μείωση 50% στα τέλη που καταβάλουν οι πολίτες για τους κλειστούς χώρους στάθμευσης.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια μειώσαμε τη δημοτική φορολογία γυρνώντας, ουσιαστικά, σε τιμές που ίσχυαν στην πόλη πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε ο Νίκος Μπάμπαλος και πρόσθεσε: «Είμαστε η μόνη δημοτική αρχή που έκανε μειώσεις, τις μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν δει ποτέ οι δημότες, χωρίς όμως να υποβαθμίσουμε στο ελάχιστο τις ανταποδοτικές υπηρεσίες της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Αντίθετα, καταφέραμε και ανανεώσαμε τον στόλο της υπηρεσίας αποκομιδής, τονώσαμε τα προγράμματα ανακύκλωσης, τοποθετήσαμε υπόγειους κάδους, δημιουργήσαμε σταθμό μεταφόρτωσης, αλλάζουμε το δίκτυο του δημοτικού φωτισμού με LED, αντιμετωπίσαμε όλες τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που όλοι βιώνουμε δύο χρόνια τώρα λόγω της πανδημίας.

Μια πανδημία που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, αλλά και τις προτεραιότητες, καθώς ως δημοτική αρχή επιλέξαμε έμπρακτα να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τους δημότες, τους επαγγελματίες της περιοχές, τα παιδιά μας στα σχολεία και τόσα άλλα. Το μυστικό μας για όλα αυτά ήταν και είναι η σωστή οικονομική διαχείριση, η οποία μας επιτρέπει να προσφέρουμε πάντα το καλύτερο στους δημότες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά του Κτήματος Φιξ με τις δικές μας δυνάμεις. Το νοικοκύρεμα και η χρηστή διαχείριση μας έδωσαν τη δυνατότητα να μπορούμε να προσφέρουμε στους δημότες μας έναν  πνεύμονα πρασίνου 27 στρεμμάτων, στον οποίο θα δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο πάρκο του Ηράκλειου, δώρο ζωής και υγείας, για εμάς και τα παιδιά μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet