Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να λένε «όχι» – Μήνυμα Δήμου Ηρακλείου Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Κοινωνία

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να λένε «όχι» – Μήνυμα Δήμου Ηρακλείου Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Ένα σημαντικό μήνυμα για τα δικαιώματα των παιδιών έστειλε η γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, μέσα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Συγκεκριμένα, ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα να λένε «όχι» στις κινήσεις οικειότητας με όσους δεν αισθάνονται άνετα, ειδικά σε ό,τι αφορά το σώμα τους. Μέσα από το βιβλίο «Μόνο αν Θέλω» της παιδαγωγού – ηθοποιού Γιώτας Αλεξάνδρου, που αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της γιορτής, και την ιστορία της ηρωίδας του, της μικρής Έλλης, τα παιδιά έμαθαν ότι δεν είναι αναγκασμένα να δέχονται φιλιά, αγκαλιές και αγγίγματα εάν τα ίδια δεν το επιθυμούν.

Είναι ενδεικτικό το απόσπασμα από το βιβλίο: «Η Έλλη είναι ευτυχισμένη! Η κυρία Ρένα, η δασκάλα της, την επιβράβευσε για την καλή της συμπεριφορά με μια μεγάλη αγκαλιά. Και η αγκαλιά της κυρίας Ρένας είναι σαν την αγκαλιά της μαμάς. Είναι μια αγκαλιά δροσερή, γλυκεία, βελούδινη. Η αγκαλιά του μπαμπά από την άλλη πλευρά είναι σαν μεγάλη τραμπάλα! Υπάρχουν βέβαια αγκαλιές και φιλιά τις οποίες η Έλλη δεν μπορεί να ανεχτεί με τίποτα. Όπως η αγκαλιά της θείας Μαίρης για παράδειγμα η οποία είναι τρομακτική. Ή τα φιλιά της θείας Βέρας που είναι  γεμάτα σάλια…».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα μεταφέρθηκε και στην σκηνή του Πολιτιστικού Πολύκεντρου, με τα παιδιά της Β΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης να το παρουσιάζουν θεατρικά στο κοινό.

«Να ακούμε, να σεβόμαστε τα παιδιά και να έχουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά» ήταν το μήνυμα που έστειλαν, από τη δική τους πλευρά, οι ειδικοί που προλόγισαν την εκδήλωση: η ψυχολόγος και συγγραφέας Φωτεινή Βασιλείου και ο πρώην βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

«Να μιλάτε στους γονείς σας για ό,τι σας απασχολεί. Υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν πρέπει να κρατάτε μέσα σας, αλλά να τα λέτε άμεσα στους δικούς σας ανθρώπους», κάλεσε τα παιδιά η αντιδήμαρχος Δέσποινα Αϊβατζίδου- Ποριώτου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet