1,7 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση σεισμόπληκτων σχολείων στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

1,7 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση σεισμόπληκτων σχολείων στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία υλοποίησης του έργου αποκατάστασης σχολικών μονάδων μετά από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Ν. Μπάμπαλος, υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση με βάση την οποία ξεκινούν και οι εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση βλαβών στο 4ο και 5ο Δημοτικό, καθώς και στο 1ο Γυμνάσιο. Πτέρυγες των συγκεκριμένων μονάδων κρίθηκαν ακατάλληλες μετά τον σεισμό, με συνέπεια τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη ανέρχεται στο ποσό των 1.747.160,00 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής έως του ποσού των 1.383.566,49 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και από πόρους του Δήμου Ηρακλείου το επιπλέον ποσό, δηλαδή 363.593,51 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), επισημαίνει η διοίκηση.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 36 μηνών. Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης, προβλέπεται μεταξύ άλλων η επισκευή και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, η ενίσχυση των υποστυλωμάτων, η ενίσχυση δοκών, η τοποθέτηση χαλύβδινων ελασμάτων κ.ά., σημειώνει η περιφερειακή αρχή.

Με αφορμή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ο κ. Πατούλης δήλωσε: 

«Από την πρώτη στιγμή που μας ετέθη το ζήτημα από τον δήμαρχο Ηρακλείου δεσμευθήκαμε ότι θα συμβάλουμε στην αποκατάσταση των προβλημάτων των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, καθώς τα παιδιά αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για μας. Στο διάστημα αυτό πράξαμε ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια που θα λύσουν προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί από την κεντρική διοίκηση. Περιφέρεια Αττικής και Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού συνεργαζόμαστε στενά, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας».

Από την πλευρά του ο κ. Μπάμπαλος, μετά το πέρας της συνάντησης, με τον περιφερειάρχη, επεσήμανε:

«Λίγα δευτερόλεπτα ενός φυσικού φαινομένου μας έβαλαν σε ένα χρονοβόρο μαραθώνιο για να βρούμε λύσεις για τα παιδιά μας, έναν αγώνα δρόμου που, όμως, πλέον φαίνεται ο τερματισμός του. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη που αφουγκράστηκε το αίτημά μας, που, όπως και εμείς, έβαλε σε προτεραιότητα τα παιδιά του Ηρακλείου και ενώνει τις δυνάμεις του μαζί μας για να προχωρήσουμε στις εργασίες επιδιόρθωσης των σεισμόπληκτων σχολείων.

»Εάν προχωρούσαμε σε μια απλή αποκατάσταση των φθορών του σεισμού, μολονότι θα ήταν μια σαφώς πιο γρήγορη διαδικασία, δεν θα μας εγγυόταν ότι στην απευκταία περίπτωση ενός νέου, τέτοιου φαινομένου δεν θα ζούσαμε τις ίδιες καταστάσεις, δεν θα είχαμε τα ίδια προβλήματα, κυρίως για την ασφάλεια των παιδιών. Προτιμήσαμε, λοιπόν, να πάμε σε μια πιο σίγουρη λύση για τώρα αλλά και για το αύριο: τρέξαμε, διεκδικήσαμε, βρήκαμε τα απαιτούμενα κονδύλια και, πλέον, με τα έργα που θα γίνουν, στο τέλος της ημέρας, θα μιλάμε για τρία, τρόπω τινά, καινούργια σχολεία στην πόλη μας.

»Φυσικά όλα αυτά ενημερώνοντας σε κάθε βήμα τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων τους οποίους ευχαριστώ για την υπομονή. Γνωρίζω ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους, κυρίως όμως θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον για τα παιδιά μας με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet