Χάθηκε η πρώτη «μητέρα των μαχών» για την απόκτηση του κτήματος Φιξ στο Ηράκλειο
Κοινωνία

Χάθηκε η πρώτη «μητέρα των μαχών» για την απόκτηση του κτήματος Φιξ στο Ηράκλειο

Δεν επετεύχθη τελικώς η επιζητούμενη από τη διοίκηση ομοφωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής σχετικά με την απόκτηση των 27 στρεμμάτων του κτήματος Φιξ, στα όρια του Δήμου. Στη μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Απριλίου 2021, για να ολοκληρωθεί μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, η εισήγηση της διοίκησης για απευθείας αγορά του κτήματος, μέσω σύναψης δανείου, έλαβε 18 ψήφους (σ.σ.: υπερψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης και της δημοτικής παράταξης Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου), σε σύνολο 32 παρόντων δημοτικών συμβούλων, μην εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 που χρειαζόταν.

Στην ίδια συνεδρίαση είχε τεθεί και εναλλακτική πρόταση εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ζητούσε τον διαχωρισμό της εισήγησης ουσιαστικά σε δύο σκέλη, ένα της αναγκαιότητας απόκτησης του χώρου (σ.σ.: που βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των δημοτικών συμβούλων) και του τρόπου που θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό. Η βασική διαφοροποίηση στην εν λόγω πρόταση, την οποία στήριξαν σχεδόν το σύνολο των λοιπών δημοτικών παρατάξεων, είναι ότι απορρίπτει την προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό και προτάσσει την εξάντληση όλων των μέσων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου η απόκτηση του ακινήτου να γίνει με κρατική χρηματοδότηση. Η εν λόγω πρόταση έλαβε 14 θετικές ψήφους, αυτές των συμβούλων από τις παρατάξεις Ηράκλειο Μαζί, ΑΚΕΠ-Συνεργασία, Πνοή Ηράκλειο, Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Νίκου Μπαρμπούνη.

Ναι στην απόκτηση, όχι στο δάνειο

Από την αρχή της συζήτησης διαφάνηκε ότι δεν θα υπήρχε ομοφωνία στο Σώμα, αφού η κατάθεση της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης, για διαχωρισμό της εισήγησης στα δύο προαναφερόμενα σκέλη, έδειξε ότι η λύση του δανεισμού δεν έβρισκε σύμφωνη μια μεγάλη μερίδα του Σώματος. Μάλιστα, οι λοιπές δημοτικές παρατάξεις ζήτησαν επιμόνως να μπει εξ αρχής προς ψήφιση το θέμα του διαχωρισμού της εισήγησης, ως διαδικαστικό, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του Δ.Σ., Γιώργο Πέτρου, μετά από παρέμβαση και του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου.

Γιώργος Ζαχάρως

Ο κ. Γιώργος Ζαχάρως, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, θεωρούσε ότι ο διαχωρισμός των θεμάτων θα εξασφάλιζε ομοφωνία ως προς την απόκτηση του κτήματος Φιξ, κάτι που θα έδινε ισχυρά «όπλα» στον Δήμο να διεκδικήσει -ακόμη κι αγωνιστικά- κρατική χρηματοδότηση.

Από τη πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης, αφού αναφέρθηκε πολλές φορές στην ιστορικότητα της συνεδρίασης του Σώματος, επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος για να περιέλθει το κτήμα στον Δήμο Ηρακλείου και να μπορέσει να αποδοθεί ως ελεύθερος χώρος στους δημότες, ήταν να αποκτηθεί από τον ίδιο. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο Δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις που θα προκύψουν, προσθέτοντας ότι στην παρούσα συγκυρία έχουν διαμορφωθεί ευνοϊκές συνθήκες και από πλευράς οικονομικών απαιτήσεων των ιδιοκτητών του ακινήτου (σ.σ.: το τίμημα ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ).

Νίκος Μπάμπαλος

Επίσης, ο κ. Μπάμπαλος σημείωσε ότι από το 1986 καμία κυβέρνηση δεν επέδειξε διάθεση να χρηματοδοτήσει την απόκτηση του χώρου και την παραχώρησή του στον Δήμο, κάτι που πρόβλεψε ότι δεν θα συμβεί και στο μέλλον. Μάλιστα, προσπαθώντας να αποτρέψει το διαφαινόμενο αδιέξοδο, πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο της παράταξης ΑΚΕΠ-Συνεργασία Γιώργο Μαστοράκο, η οποία θα διερευνήσει τις δυνατότητες κρατικής χρηματοδότησης μέσα στο διάστημα που θα χρειαζόταν (σ.σ.: το υπολόγισε σε πέντε έως έξι μήνες) για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύναψης κάποιου δανείου. «Αν βρεθεί χρηματοδότηση, η διαδικασία θα σταματήσει εκεί» είπε ο δήμαρχος, θέτοντας ωστόσο ως βασική προϋπόθεση την υπερψήφιση της εισήγησης της διοίκησης.

Ωστόσο, ούτε οι απόψεις του δημάρχου, ούτε η παρέμβαση που πραγματοποίησε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης, αναφερόμενος σε παρόμοια περίπτωση διεκδίκησης ακίνητης περιουσίας με όχι ευτυχές τέλος στον Δήμο του, κατάφεραν να πείσουν όσους αντιδρούσαν στη λήψη δανείου για την απόκτηση του κτήματος Φιξ. Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του δημάρχου Ηλιούπολης στο γεγονός ότι η απόκτηση εκ μέρους του κράτους δημόσιων χώρων δεν σημαίνει αυτομάτως την παραχώρησή τους στην Αυτοδιοίκηση, αφού η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που τα αναλαμβάνει, συζητά μόνο για τη μίσθωσή τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, μάλιστα, με μισθώματα διόλου ευκαταφρόνητα.

Οι αντιδράσεις στην εισήγηση

Από τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν κατά της εισήγησης της διοίκησης, οι κυριότερες εστιάστηκαν στην άρνηση παραχώρησης «λευκής επιταγής» στον δήμαρχο για τον όλο χειρισμό του θέματος, αλλά και στο γεγονός ότι έχει προχωρήσει ήδη σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες, αλλά και τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει και να λάβει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ιδιαίτερα έντονος στους χαρακτηρισμούς του ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΑΚΕΠ-Συνεργασία Γιάννη Κεσκινίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν εμπιστεύομαι τον κ. Μπάμπαλο ως δήμαρχο, αλλά μόνο ως μεσίτη».

Παντελής Βλασσόπουλος

Ωστόσο, και ο επικεφαλής της παράταξης, Παντελής Βλασσόπουλος, κατέκρινε τον δήμαρχο για αδράνεια πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα την τελευταία επταετία, αλλά και για έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, καθώς -όπως υποστήριξε- προχώρησε σε κινήσεις χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (σ.σ.: ο δήμαρχος αντέκρουσε τη συγκεκριμένη κατηγορία, λέγοντας ότι είχε ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες, μέχρις ότου πληροφορήθηκε πως οι επικεφαλής παρατάξεων είχαν προχωρήσει σε μεταξύ τους συναντήσεις χωρίς ο ίδιος να έχει προσκληθεί).

Γιώργος Παπαδημητρίου
Κυριάκος Κουτρούλης

Για «έτοιμη πρόταση» από πλευράς του δημάρχου, καθώς και για «μυστική διπλωματία» κατηγόρησε τον δήμαρχο και ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Μαζί, Γιώργος Παπαδημητρίου, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης Πνοή Ηράκλειο, Κυριάκος Κουτρούλης, ζήτησε να εξαντληθούν τα περιθώρια αναζήτησης κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και να υποβληθεί σχετική μελέτη για τον τρόπο απόκτησης του ακινήτου από πλευράς διοίκησης.

Αιμιλία Τζίβα

Από πλευράς του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου, η επικεφαλής και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αιμιλία Τζίβα, εστίασε κυρίως στον τρόπο αξιοποίησης του κτήματος μετά την απόκτησή του (σ.σ.: ο δήμαρχος απάντησε ότι αυτό θα είναι το ζήτημα της επόμενης μέρας), ενώ η ίδια μίλησε για ανάγκη συνομολόγησης πάνω στην αναγκαιότητα απόκτησης του ακινήτου Φιξ.

Θα επανέλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν το Πάσχα

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο δήμαρχος Ν. Μπάμπαλος, αφού εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «χάθηκε η δυνατότητα να είμαστε περισσότεροι σύμφωνοι σε αυτό το θέμα», ευχαρίστησε τους δημοτικούς συμβούλους που στήριξαν την εισήγηση και προανήγγειλε ότι πριν το Πάσχα θα έρθει και πάλι το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με νέα πρόταση της διοίκησης.

«Δυστυχώς, ορισμένες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποδείχτηκαν κατώτερες των  περιστάσεων. Εναντιώθηκαν στο αίτημα δεκαετιών της συντριπτικής πλειονότητας των Ηρακλειωτών για την απόκτηση και αξιοποίηση του κτήματος Φιξ απευθείας από το Δήμο μας, λησμονώντας ακόμα και τις δικές τους προεκλογικές εξαγγελίες» δήλωσε σχετικώς ο κ. Μπάμπαλος.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του δημάρχου Ηρακλείου Ατττικής

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet