Ένα… βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στη Νέα Ερυθραία
Ποιότητα Ζωής

Ένα… βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στη Νέα Ερυθραία

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στη Νέα Ερυθραία βρίσκονται οι πολίτες της μετά από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στην ανακαινισμένη αίθουσα από τον Δήμο Κηφισιάς στο κτήριο του ΟΑΕΔ, όπου δήλωσαν και τη συμμετοχή τους σε αυτήν. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δραστήριου Συνοικιακού Συμβουλίου του τομέα Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου Νέας Ερυθραίας.

Η αντιπρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου, Μάρθα Πέτσιου-Βάρναλη, η οποία προετοίμασε την εκδήλωση και συντόνισε τη συζήτηση, αναφέρθηκε στις ενεργειακές κοινότητες και ευχήθηκε η νέα χρονιά να φέρει για την τοπική κοινωνία ενεργειακή αυτάρκεια και να συσταθεί η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στον Δήμο Κηφισιάς. Οι προσπάθειες του Συνοικιακού Συμβουλίου είχαν ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 με την πρώτη εκδήλωσή του, όπου οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί για τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων (Νόμος 4513/28/01/2018) με τον οποίο οι πολίτες – μέλη έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος με την παραγωγή της ενέργειας που καταναλώνουν.

Ομάδα ηλεκτρολόγων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έχουν συστήσει την εταιρεία σχεδιασμού και υποστήριξης ενεργειακών κοινοτήτων Community Energy River, παρουσίασαν τα οφέλη από τη σύσταση μιας ενεργειακής κοινότητας, όπου οι πολίτες παίρνουν στα χέρια τους τη διαχείριση της ενέργειας, εξασφαλίζοντας φτηνή ενέργεια για τα μέλη τους. Η ηλεκτρολόγος μηχανικός Μάγια Ανδρέου και η μηχανικός Μάρω Μπάκα απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Την προσπάθεια του Συνοικιακού Συμβουλίου «αγκάλιασε» ο Δήμος Κηφισιάς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σταύρος Ζαπάντης. Ο κ. Ζαπάντης αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση κατά 100% από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ του πρωτότυπου προγράμματος «Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή», που εξασφάλισε ο Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Nature Friends Greece» και το Συνοικιακό Συμβούλιο Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου Νέας Ερυθραίας.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα περιλαμβάνει:

  • Τη δημιουργία πρότυπης Ενεργειακής Κοινότητας στον Δήμο Κηφισιάς.
  • Την κατασκευή Ενεργειακού Πάρκου που θα περιλαμβάνει ένα πιλοτικό έργο φωτοβολταϊκών και θα λειτουργεί σαν Κέντρο Γνώσης για τους δημότες, την ευρύτερη κοινωνία, τα σχολεία κ.λπ.
  • Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών προς την καθαρή ενέργεια, τις ενεργειακές κοινότητες κ.λπ.

Ο κ. Ζαπάντης αναφέρθηκε, επίσης, σε πολιτικές του Δήμου που αφορούν στην έξυπνη Ενεργειακή Διαχείριση και βραβεύτηκαν πρόσφατα και στα βραβεία Best City Awards, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του με το σύνθημα «Στην Κηφισιά θερμαίνουμε τους χώρους και όχι τον πλανήτη μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας, Μιχάλης Καυγαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο εγκαταλελειμμένο για πάνω από 20 χρόνια κτήριο του ΟΑΕΔ, στο οποίο ανακαινίστηκαν, από το Δήμο, αίθουσες και μπορούν πλέον να φιλοξενούν σημαντικές εκδηλώσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet