“Απαγορευτικό” συλλόγων σε αλλαγές κυκλοφορίας σε Ν. Ερυθραία & Καστρί
Ποιότητα Ζωής

“Απαγορευτικό” συλλόγων σε αλλαγές κυκλοφορίας σε Ν. Ερυθραία & Καστρί

Ενάντια σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προωθεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κηφισιάς στην περιοχή του Καστριού και της Νέας Ερυθραίας είναι ο Σύλλογος «Φίλοι του Καστριού» και ο «Σύλλογος για την Αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής Ανατολικής Νέας Ερυθραίας».

Οι δύο Σύλλογοι με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο ζητούν να μην εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς οι ρυθμίσεις αυτές χωρίς διαβούλευση, μελέτη και έγκριση.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οι σύλλογοι «Φίλοι του Καστριού» (ΦτΚ) και «Σύλλογος για την Αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής Ανατολικής Νέας Ερυθραίας» (ΣΑΠΖΑΝΕ) συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση την 20η Ιανουαρίου 2015 για να εξετάσουν από κοινού τη διαμορφούμενη κατάσταση στην περιοχή του Καστριού και της Ν. Ερυθραίας, μετά τις δύο αποφάσεις που έλαβε, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, με ισχνή και προβληματική πλειοψηφία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προεδρεύοντος υμών στις 13 και 20 Ιανουαρίου 2015. Η πρώτη απόφαση αφορά στην άρση των εμποδίων από την οδό Κοραή και το άνοιγμά της προς τη Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου και η δεύτερη στην αντιδρόμηση της οδού Ιωνίας, με κατεύθυνση από Χαρ. Τρικούπη προς Πατρ. Ιωακείμ. Στόχος δε είναι η διευκόλυνση της διαμπερούς κυκλοφορίας μέσω του Καστριού για την αποσυμφόρηση της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις άνω συνεδριάσεις.

Είναι προφανές ότι αυτός ο στόχος ανατρέπει συνολικά το πνεύμα της ισχύουσας κυκλοφοριακής μελέτης και ότι έρχεται σε σύγκρουση με τη θέληση των κατοίκων που είναι αντίθετοι με τις αλλαγές αυτές και δεν εκλήθησαν σε καμία διαβούλευση από την παρούσα δημοτική αρχή. Ο περί του αντιθέτου ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Εξ άλλου οι δύο ανωτέρω Σύλλογοι, με επιστολές τους αλλά και σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις μαζί εσάς, ευθύς όταν αναλάβατε, σας εξέθεσαν σαφέστατα τη θέση τους ότι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε τροποποίηση θα άλλαζε την υπάρχουσα κατάσταση και δεσμευτήκατε επ΄ αυτού, εκτός από «κάποιες ρυθμίσεις», όπως είπατε.

Το άνοιγμα όμως της Κοραή δεν είναι «κάποια ρύθμιση», αποτελεί την αιχμή του δόρατος για να μετατραπούν οι εσωτερικοί δρόμοι του Καστριού σε Λεωφόρους παράλληλους με τη Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου και μάλιστα χωρίς φανάρια. Οι μετρήσεις του συγκοινωνιολόγου κ. Θ. Μαυρογιώργη, που εκπόνησε την ισχύουσα και εφαρμοσθείσα συγκοινωνιακή μελέτη, είχαν δείξει ότι από την οδό Κοραή, όταν ήταν ανοιχτή προς την Ελ. Βενιζέλου, διέρχονταν 380 αυτοκίνητα την ώρα!

Εξ άλλου το νέο Ρυθμιστικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ν. Ερυθραίας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης του χαρακτήρα της περιοχής, προβλέπει ότι η Κοραή θα είναι ποδηλατόδρομος. Πέραν αυτού, υπάρχει σχέδιο της προηγούμενης δημοτικής αρχής να γίνει στο σημείο όπου σήμερα είναι τα εμπόδια της Κοραή, επέκταση της μικρής πλατείας όπου γίνονται οι καταθέσεις στεφάνων και οι παρελάσεις και να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου.

Οι καταστρεπτικές παρεμβάσεις που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου 2015, κατόπιν της περιπετειώδους έγκρισής τους από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, είναι αποσπασματικές, αυθαίρετες, αφήνουν διάτρητη την ισχύουσα κυκλοφοριακή οργάνωση αφού δεν συνοδεύονται από μετρήσεις και μελέτη, δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο, ενώ είναι σαφές ότι παρά τις δυσμενέστατες επιπτώσεις τους δεν θα λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις κεντρικές αρτηρίες της περιοχής, τη Λεωφόρο Κηφισίας, τη Λεωφόρο Βενιζέλου και τη Λεωφόρο Χ. Τρικούπη.

Κατόπιν αυτών ο Σύλλογοι «Φίλοι του Καστριού» και «Σύλλογος για την Αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής Ανατολικής Νέας Ερυθραίας» ομοφώνως αποφάσισαν από κοινού:

  • Την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.
  • Την ενημέρωση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κηφισιάς.
  • Την ενημέρωση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Ερυθραίας.
  • Την αποστολή επιστολής στον Τύπο για την ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου.
  • Την  προστασία της περιοχής τους με κάθε νόμιμο μέσο.

Στο πλαίσιο αυτό, σας εφιστούμε, αγαπητέ κε Δήμαρχε την προσοχή για πλήρη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως αυτή διαλαμβάνεται και στις υπ΄ αριθμ. 1115/2012 και 3809/2014 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία, κατά τη διαδικασία θεσπίσεως κυκλοφοριακών ρυθμίσεων απαιτείται:

  1. Μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
  2. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  3. Έγκριση, κατόπιν ουσιαστικού ελέγχου, της απόφασης αυτής από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος είναι και το μόνο διοικητικό όργανο που έχει αποφασιστική αρμοδιότητα και τον «τελικό λόγο» στην πιο πάνω διαδικασία ρυθμίσεων.

Είμαστε σίγουροι ότι θα λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω και ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ τις ρυθμίσεις που προτείνονται αποσπασματικά και oι οποίες, αν εφαρμοσθούν, θα οδηγήσουν στην πλήρη απορρύθμιση της διατοπικής κυκλοφορίας.

Τέλος, οι Σύλλογοί μας, επιφυλάσσονται για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος.

Με εκτίμηση,

                                                                 Για τους Συλλόγους

                          «Φίλοι του Καστριού»                    «Αναβάθμισης Ποιότητας Ζωής Ανατολικής Ν. Ερυθραίας»

                         Μαρία Κουτρουμπή                                          Απόλλων Σμυρναίος

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Manos

    Αγαπητοί φίλοι,
    Ορθά επικαλείσθε την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας και ουσιαστικού ελέγχου από την αποκεντρωμένη διοίκηση για την λήψη αποφάσεως οσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις , πλην όμως εσεις οι ίδιοι υποστηρίζετε την διατήρηση της άκυρης , λόγω μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας , υπ΄αριθμ 474/2011 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς , η οποία έχει ακυρωθεί δια της 3809/2014 απόφασης του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας . Επισημαίνω επίσης τα εξής: Από το έτος 2012 έως σήμερα έχουν γίνει σωρεία διαβουλεύσεων και συνεδριάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κηφισιάς , στις οποίες εσεις συμμετείχατε ανελλιπώς και έχουν εκπονηθεί πάρα πολλές μελέτες των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τόσο από τον συγκοινωνιολόγο κ Μαυρογιώργη όσο και από την σημερινή τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς – ως εκ τούτου έχει τηρηθεί πλήρως η νόμιμη διαδικασία για την λήψη αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης έχει γίνει από τους πάντες αποδεκτό (και από εσας) το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις οδούς Σαρανταπόρρου , Πατριάρχου Ιωακείμ κλπ και έχει αναγνωρισθεί η ανάγκη να τροποποιηθούν οι σημερινές ρυθμίσεις. Παρά το γεγονός όμως ότι εχετε αναγνωρίσει την ανάγκη τροποποιήσεων των σημερινών ρυθμίσεων , σε όλες τις διαβουλεύσεις και τις συνεδριάσεις της επιτροπής Ποιότητας Ζωής παρασταθήκατε και συμπεριφερθήκατε με τρόπο άδικο, αντιδραστικό και απόλυτα προκλητικό και συμφεροντολογικό, έχοντας συμμαχό σας την προηγούμενη δημοτική αρχή, σε όλες τις προτάσεις που έγιναν και απορρίψατε 27 σενάρια κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (όχι ένα και δυο) που προτάθηκαν από τον συγκοινωνιολόγο κ. Μαυρογιώργη , οδηγώντας την διαδικασία σε αδιέξοδο και αδιαφορώντας για το πρόβλημα των συνανθρώπων και γειτόνων σας και ακολουθώντας το δόγμα “μακριά από εμένα και όπου θέλει ας είναι” .
    Είναι κρίμα που στην Ελλάδα των μνημονίων , η σκέψη και νοοτροπία ορισμένων ανθρώπων δεν λέει να αλλάξει, παρα μένει εγκλωβισμένη και αγκιστρωμένη σε ατομικές και συμφεροντολογικές πρακτικές. Προκαλεί λύπη και απαισιοδοξία.
    Μάνος (κάτοικος οδού Πατριάρχου Ιωακείμ), προσβεβλημένος και απογοητευμένος απο την συμπεριφορά των “γειτόνων” μου.

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet