Βράβευση Δήμου Κηφισιάς για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων
Print Friendly, PDF & Email
Ποιότητα Ζωής

Βράβευση Δήμου Κηφισιάς για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων

Στον Δήμο Κηφισιάς απονεμήθηκε το Βραβείο Βest Practices των ΟΤΑ για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος των Greek Green Awards 2018 στην κατηγορία «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» για την κατηγορία «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων».

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε φορείς Αυτοδιοίκησης για Βέλτιστες Πρακτικές Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, και η δράση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της ΚΕΔΕ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ο Δήμος Κηφισιάς είχε υποβάλει πρότασή του στην κατηγορία «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων» με τίτλο «Κηφισιά Πράσινη Πόλη – πρακτικές για ολοκληρωμένη διαχείριση και οι άξονες για μια κυκλική οικονομία στην πόλη μας». Η πρόταση του Δήμου Κηφισιάς επελέγη από ένα πλήθος υποψηφιοτήτων και βραβεύθηκε με το βραβείο για την καλύτερη «Best Practice» σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, με το πρόγραμμά του για ανάπτυξη δράσεων ανακύκλωσης, πρόληψης, ορθολογικής χρήσης πόρων και αρχών κυκλικής οικονομίας που κατατέθηκε από την εντεταλμένη σύμβουλο Κηφισιάς Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης δρ. – Μηχ. Τριανταφυλλιά Χαριτοπούλου.

Οι δράσεις που παρουσιάσθηκαν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση και βραβεύθηκαν τελικά, περιλαμβάνουν τους βασικούς άξονες της αναβάθμισης της διαχείρισης στερεών αποβλήτων προς μια κατεύθυνση αξιοποίησης όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερη κλίμακα των δευτερογενών υλικών από ανακύκλωση και τελικά σε εξέλιξη μια «κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων», ως εξής:

  • Αναβάθμιση υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου.
  • Δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης όλων των ομάδων πληθυσμού.
  • Επέκταση ανακύκλωσης χαρτιού και συσκευασιών – αποβλήτων συσκευασίας με στοχευμένες δράσεις σε σχολεία και δημοτικά κτήρια.
  • Επέκταση δράσεων σε όλα τα ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης (απόβλητα ηλεκτρικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μεταχειρισμένα ελαστικά, μπαταρίες, ρούχα, οχήματα τέλους κύκλου ζωής κ.ά.).
  • Περαιτέρω ανάπτυξη δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων και ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων τιμολόγησης στη διαχείριση αποβλήτων («Πληρώνω όσο Πετάω»).
  • Δράσεις πρόληψης με φιλοξενία και συμμετοχή στο 1ο Φεστιβάλ Πρόληψης με δράσεις επαναχρησιμοποίησης ΑΗΗΕ, (Repair cafe), ημερίδες ενημέρωσης κ.ά.

Η κ. Χαριτοπούλου παρέλαβε το βραβείο εξ ονόματος του Δήμου σε μια λαμπερή τελετή στο MEC Παιανίας την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, ενώ το πρόγραμμα του Δήμου παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο της αντίστοιχης εκδήλωσης με θέμα «Από τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην κυκλική οικονομία», που έλαβε χώρα την επόμενη ημέρα 3 Μαρτίου 2018.

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύθηκε και ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) για την Πολιτική Προστασία στην Κατηγορία Οργάνωση και Διοίκηση των Greek Green Awards 2018. Το Βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κηφισιάς και μέλος της Ε.Ε. του ΣΠΑΠ, Δημήτρη Λιανό, καθώς και εθελοντές του Συνδέσμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet