Ν. Χιωτάκης: «Δήμαρχος της ήσσονος προσπάθειας ο Γ. Θωμάκος»
Ποιότητα Ζωής

Ν. Χιωτάκης: «Δήμαρχος της ήσσονος προσπάθειας ο Γ. Θωμάκος»

«Δήμαρχο της ήσσονος προσπάθειας και των χαμένων ευκαιριών» αποκαλεί τον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο ο συνδυασμός Σίγουρα Βήματα, επικεφαλής του οποίου είναι ο τέως δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, σχετικά με τη ματαίωση του διαγωνισμού για το έργο αστικού πρασίνου στο Τρίγωνο Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Ερυθραία (βλέπε δημοσίευμα Ματαιώνεται το έργο στο Τρίγωνο Εθνικής Αντίστασης στη Ν. Ερυθραία).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το έργο κινδυνεύει, αλλά δεν έχει απενταχθεί και ως εκ τούτου ο κ. Θωμάκος δεν θα έπρεπε «να αποδέχεται μοιρολατρικά την όποια δυσκολία, χωρίς καν να προσπαθήσει για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και των πολιτών του».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Ενίσχυση Αστικού Πρασίνου στη Ν. Ερυθραία» – Το σκάνδαλο της ματαίωσης ενός χρηματοδοτούμενου έργου από τον νέο δήμαρχο Κηφισιάς

Την παραμονή της δημοπράτησης του μεγαλόπνοου έργου «Ενίσχυση Αστικού Πρασίνου στην περιοχή του Τριγώνου Εθνικής Αντιστάσεως», ενός έργου ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούμενου, εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, χάρη στις ενέργειες της Δημαρχίας Χιωτάκη που είχαν ξεκινήσει από τον πρώην Δήμο Νέας Ερυθραίας μετά από επίμονες προσπάθειες 5 ετών, ο νέος δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος «φρόντισε» με απόφασή του, χωρίς να θέσει το θέμα στα εντεταλμένα όργανα ως όφειλε, ΝΑ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΕΙ με απλή διαδικασία.

Οι λόγοι ματαίωσης του διαγωνισμού που επικαλείται ο νέος δήμαρχος καταρρίπτονται από τα γεγονότα.

Αναφέρει ο κ. Θωμάκος ότι «Η Περιφέρεια Αττικής παρά τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Κηφισιάς, εμμένει στις νομικές αντιρρήσεις της σχετικά με το πολεοδομικό καθεστώς της έκτασης».

Η αλήθεια είναι ότι οι «νομικές αντιρρήσεις» της Περιφέρειας που επικαλείται, εξαντλούνται στο γεγονός ότι λόγω ενός τυπικού σφάλματος κατά τη δημοσίευση της Πράξης Εφαρμογής της περιοχής του Έργου, θα έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία της κύρωσης της πράξης. Σύμφωνα όμως με την υφιστάμενη Νομοθεσία, ΑΡΚΕΙ η απόφαση της περιφερειάρχου για να διορθωθεί τον εν λόγω σφάλμα και να κυρωθεί η πράξη εφαρμογής.

Αντί λοιπόν να εξηγήσει το θέμα στην περιφερειάρχη ώστε να καταλάβει ότι αν δεν κάνει χρήση της νομοθεσίας και δεν υπογράψει την κύρωση της πράξης, τότε κινδυνεύει να χαθεί αυτό το χρηματοδοτούμενο και απαραίτητο για τους πολίτες έργο, ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΑ τις απόψεις διάφορων υπηρεσιών της Περιφέρειας, χωρίς να κινηθεί δυναμικά ως οφείλει, προς την κατεύθυνση της υπογραφής της επανακύρωσης της πράξης.

Με την από 26-11-2014 επιστολή της, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστηκότητας, γνωρίζει στον Δήμο Κηφισιάς ότι το εν λόγω έργο έχει χαρακτηρισθεί από τον αρμόδιο Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, ως έργο ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ. Και αυτός ο λόγος όμως δεν δικαιολογεί την ευθυνοφοβία και ατολμία του δημάρχου. Όπως προκύπτει και από την φρασεολογία του ανωτέρω εγγράφου το έργο κινδυνεύει αλλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΤΑΧΘΕΙ.

Άλλωστε αυτό αποτελεί μία πάγια τακτική του υπουργείου Ανάπτυξης, στο τέλος κάθε έτους, όσα ενταγμένα έργα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, να προτείνεται η απένταξή τους. Επίσης, αποτελεί συνήθη τακτική οι δήμαρχοι να διεκδικούν τη διατήρηση της χρηματοδότησης και να την πετυχαίνουν.

Ποιες ενέργειες έκανε ο νέος δήμαρχος Κηφισιάς ώστε να προσπαθήσει και τώρα και στο μέλλον να μην απενταχθεί το έργο. ΑΠΟΛΥΤΩΣ  ΚΑΜΙΑ!

Αποδέχεται μοιρολατρικά την όποια δυσκολία, χωρίς καν να προσπαθήσει για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και των πολιτών του.

Στις 30 Οκτωβρίου 2014 ένα περίπου μήνα πριν από τη δημοπράτηση του έργου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, με το 28070 έγγραφο του προς τον Δήμο Κηφισιάς ζητά την άμεση ακύρωση του έργου. Κίνηση που δημιουργεί απορίες και προβληματισμούς. Με ποια αρμοδιότητα; Ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), εκπρόσωπος του οποίου μάλιστα παραβρέθηκε στην έκτακτη συνέντευξη του κ. Θωμάκου, δίνει εντολές και οδηγίες στη δημοτική αρχή για το τι θα πρέπει να πράξει;

Στο έγγραφο του ΣΑΤΕ, απάντησε στις 5 Νοεμβρίου 2014, (τα έγγραφα βρίσκονται αναρτημένα στη διαδικτυακή σελίδα του συνδέσμου), η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η οποία αναφέρει ότι «…νομίμως ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου το οποίο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχει διατυπωθεί από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης η σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο».

Τι κατάφερε ο νέος δήμαρχος με την απόφαση της ματαίωσης του έργου τόσο πρόωρα; Να χαθεί ένα μεγάλο χρηματοδοτούμενο έργο προς όφελος του βιοτικού επιπέδου του λαού του Δήμου Κηφισιάς. Είναι ευκόλως αντιληπτό ότι με τη σκανδαλώδη ενέργεια της ματαίωσης του έργου και ο Δήμος θα στερηθεί του έργου και κινδυνεύει χωρίς λόγο να πληγωθεί οικονομικά.

Αλλά αυτός είναι ο νέος δήμαρχος Κηφισιάς!

Ο δήμαρχος της ήσσονος προσπάθειας, των χαμένων ευκαιριών, των μειωμένων προσδοκιών και των ανεύθυνων καταστρεπτικών αποφάσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet