Ένωση Γονέων Δήμου Κηφισιάς: Πότε θα οργανωθεί η συντήρηση των σχολικών κτηρίων;
Κοινωνία

Ένωση Γονέων Δήμου Κηφισιάς: Πότε θα οργανωθεί η συντήρηση των σχολικών κτηρίων;

«Πότε θα οργανωθεί η συντήρηση των σχολικών κτηρίων;» ρωτά η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς, μετά από περιστατικά πτώσης παραθύρων στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, και συμπληρώνει «όταν θρηνήσουμε θύμα;».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ένωσης:

Πότε θα οργανωθεί η συντήρηση των σχολικών κτηρίων; Όταν θρηνήσουμε θύμα;

Τις προηγούμενες ημέρες στο Γυμνάσιο της Νέας Ερυθραίας συνέβησαν δύο πτώσεις παραθύρων (αλουμινένιο κούφωμα με το τζάμι) από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να λυγίσουν τα αλουμινένια κουφώματα και να θρυμματιστούν τα τζάμια. Το ένα τζάμι έπεσε από 6 μέτρα ύψος στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το άλλο σε αίθουσα διδασκαλίας. 

Είναι φανερό ότι αυτές οι πτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανάσιμους τραυματισμούς οι οποίοι αποφεύχθηκαν κατά τύχη, επειδή εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στους συγκεκριμένους χώρους.

Παρόλα αυτά, μετά το συμβάν, και μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κανένας σοβαρός έλεγχος στα κουφώματα του σχολείου και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθούν αυτά τα περιστατικά με τραγικές συνέπειες.

Τα παραπάνω περιστατικά, η ετοιμόρροπη ψευδοροφή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 3ου Λυκείου Κηφισιάς μετά την τελευταία σεισμική δόνηση, η συχνή πτώση σοβάδων σε σχολικά κτήρια αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος της έλλειψης συντήρησης των σχολικών κτηρίων.

Οι αιτίες του προβλήματος είναι:

  • Η πλήρης παράδοση της μέριμνας για τη συντήρηση των σχολικών κτηιρίων στους δήμους χωρίς αυτή να συνοδεύεται από ανάλογους πόρους και τεχνογνωσία.
  • Η συρρίκνωση και απαξίωση του ρόλου του πρώην ΟΣΚ, τώρα Κτ.Υπ. Α.Ε. που εδώ και πολλά χρόνια σταμάτησε κάθε προληπτικό έλεγχο των σχολικών κτηρίων.
  • Η απουσία οργανογράμματος και διαδικασιών στον Δήμο Κηφισιάς που να έχουν ως αντικείμενο τακτικούς ελέγχους για τη διαπίστωση των κινδύνων και δρομολόγηση εργασιών προληπτικής συντήρησης των σχολικών κτηρίων του Δήμου. Στον Δήμο μας, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας δεν υπάρχει ούτε καν αντιδήμαρχος Παιδείας. Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα τεχνικά αρχεία των σχολείων, δεν γίνονται προληπτικοί έλεγχοι παρά μόνον μετά από επικίνδυνα συμβάντα ή μετά από μεμονωμένες πρωτοβουλίες προέδρων των Σχολικών Επιτροπών. Δεν υπάρχει επιτελείο μηχανικών και τεχνιτών με αποκλειστικό αντικείμενο τα προβλήματα των σχολικών υποδομών. Ο τεχνικός ασφαλείας του Δήμου ουδέποτε έχει επισκεφτεί τα σχολεία.

Απαιτούμε τα αυτονόητα:

  • Πλήρη αναδιοργάνωση του Δήμου Κηφισιάς όσον αφορά τα προβλήματα των σχολικών  υποδομών και άμεσα ορισμό αρμόδιου αντιδημάρχου Παιδείας.
  • Το κεντρικό κράτος να ενισχύσει οικονομικά και σε τεχνογνωσία τους Δήμους για να μπορούν να συντηρούν αποτελεσματικά τα σχολεία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet