«Αέρας καινοτομίας» στον Δήμο Κηφισιάς με το πρώτο εργαστήρι για το πρόγραμμα SPARCS
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

«Αέρας καινοτομίας» στον Δήμο Κηφισιάς με το πρώτο εργαστήρι για το πρόγραμμα SPARCS

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήρι της Ομάδας Εργασίας (Think Tank) του προγράμματος SPARCS με θέμα «Προετοιμασία του “City Vision” workshop», στον Δήμο Κηφισιάς.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου η ομάδα ενημερώθηκε για την εξέλιξη του προγράμματος SPARCS και συζητήθηκαν οι στρατηγικοί πυλώνες για τον Δήμο Κηφισιάς.

Διαδικασία – Μεθοδολογία

Μέσα από ιδιαίτερα καινοτόμες διαδικασίες για τα δεδομένα των Δήμων, και μια εποικοδομητική και διαδραστική διαδικασία, η ομάδα κατέληξε στους βασικούς στρατηγικούς πυλώνες του προγράμματος.

Στο εργαστήρι (workshop) εφαρμόστηκαν καινοτόμες πρακτικές, όπως brainwriting, persona mapping κ.ά, καθώς έγινε στα πρότυπα των πιο σύγχρονων και καινοτόμων μεθοδολογιών, που εφαρμόζονται από τους πιο καινοτόμους οργανισμούς, όπως design thinking και design sprints, σημειώνει η διοίκηση.

Οι στρατηγικοί πυλώνες

Οι στρατηγικοί πυλώνες για τον Δήμο Κηφισιάς είναι:

  • Mobility – Κινητικότητα/Κυκλοφοριακό/Μεταφορές.
  • Smart City/ Digital City – Έξυπνη Πόλη/Ψηφιακή Πόλη.
  • Urban Transformation/Planning – Αστικός Σχεδιασμός και Ανάπλαση.
  • Environmental Protection/Προστασία του Περιβάλλοντος.
  • Buildings  -Εξοικονόμηση Ενέργειας/Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων & Υποδομών.
  • Clean Energy (ΑΠΕ, waste, etc) – Πράσινη Ενέργεια.
  • City Society/Citizen Engagement – Ευαισθητοποίηση Πολιτών και Κοινωνίας.

Η ομάδα

Η ομάδα Think Tank/Task Force του Δήμου αποτελείται από τους:

Σταύρο Ζαπάντη, υπεύθυνο Προγράμματο SPARCS & πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίνα Βλάχου, αντιδήμαρχο Πρασίνου και Δημόσιων Σχέσεων, Κατερίνα Καραλή, πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Αλέξιο Μακρή, αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Εμμανουήλ Κουρμαδιά, εντεταλμένο σύμβουλο Πολεοδομίας, Γιώργο Σκορδίλη, εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, Θεόδωρο Μινέσχο – Πολεοδομία, Γιώργο Δορμούση – Τεχνική Υπηρεσία – διεύθυνση Κυκλοφοριακού, Φραντζέσκο Βιανέλλο, Πάνο Ραυτόπουλο, Άρτεμις Γιαβάσογλου, project manager SPARCS και Κατερίνα Νικολάου, υπ. Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας SPARCS

City Vision

Η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο με τη δημιουργία του «City Vision» του Δήμου Κηφισιάς, δηλαδή το όραμα της πόλης. Το «City Vision» αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για το 5ετές πρόγραμμα SPARCS, που έχει σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων με μηδενικούς ρίπους άνθρακα, με δράσεις στους τομείς της αστικής ανάπλασης, της εξοικονόμησης ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της έξυπνης πόλης, της βιώσιμης κινητικότητας, όπως γνωστοποιεί ο Δήμος Κηφισιάς.

Το πρόγραμμα SPARCS είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Horizon2020) και η Κηφισιά είναι μια από τις επτά πόλεις στην Ευρώπη – (Κηφισιά (Ελλάδα), Έσπου (Φινλανδία), Λειψία (Γερμανία), Μάγια (Πορτογαλία), Ρέικιαβικ (Ισλανδία), Κλάδνο (Τσεχία) και Μάγια (Πορτογαλία) – που έχουν επιλεχθεί από την Commission – Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα αποτελέσματα, οι προτάσεις και οι δράσεις των επτά πόλεων του προγράμματος SPARCS θα υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον σχεδιασμό της Ευρώπης του αύριο.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής και συντονιστής του προγράμματος κ. Ζαπαντης, «ευχαριστώ θερμά τους συμμετέχοντες για την ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία τους, αλλά και τον ενθουσιασμό τους για αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα που σκοπεύει να αλλάξει προς το καλύτερο την ζωή στην πόλη μας».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα SPARCS θα βρείτε στο www.sparcs.info και μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Δήμου για το πρόγραμμα SPARCS στο [email protected].

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet