Εκδήλωση μνήμης στην Κηφισιά για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Εκδήλωση μνήμης στην Κηφισιά για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων

Ομιλία μνήμης και μoυσικοχορευτική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων με θέμα «Δεν Ξεχνάμε…» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 στην αίθουσα «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» του δημαρχείου Κηφισιάς από τον Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Τροβαβούροι Κηφισιάς»

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του συλλόγου, Ολυμπία Καλού, και στη συνέχεια στην ομιλία του ο [ρόεδρος της Πυρριχίου Ακαδημίας και εισηγητής του Ποντιακού Πολιτισμού αναφέρθηκε στις «τραγικότερες σελίδες της ιστορίας των Ποντίων που γράφτηκαν την περίοδο 1916-1923, οπότε και συντελέστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, με τον αριθμό των θυμάτων να υπολογίζεται σε 353.000». «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του αιώνα μετά από εκείνη των Αρμενίων, της οποίας έπεται χρονολογικά. Η τραγική ιστορία ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή των πληθυσμών, όταν οι Έλληνες του Πόντου ξεριζώθηκαν από τις πανάρχαιες εστίες τους και εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο» τόνισε.

Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο και με το χορευτικό συγκρότημα της Πυρριχίου Ακαδημίας, συνοδεία στο τραγούδι και στη λύρα ο Ιωάννης Ταϊλαχίδης, στο νταούλι ο Βασίλειος Καρυοφυλλίδης και τον συντονισμό της εκδήλωσης τον είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Φίλιππος Χίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Ελευθερώτρια», αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Χαρτουλιάρης ως εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, κ.κ. Κύριλλου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Άστεως Αιγυπτιωτών Ελλήνων, υποναυάρχος ΠΝ (ε.α) Μάρκος Μάστρακας, πρόεδροι συλλόγων του Δήμου, εκπρόσωποι του τοπικού Τύπου και πλήθος κόσμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet