Εξέλιξη Ζώων & Ανθρώπων, στο Γουλανδρή
Κοινωνία

Εξέλιξη Ζώων & Ανθρώπων, στο Γουλανδρή

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προσκαλεί στην ομιλία του καθηγητή Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιου Κουφού, με θέμα: «Εμφάνιση και Εξέλιξη των Ζώων και του Ανθρώπου», την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014, στις 19.30, στο αμφιθέατρο «Αγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ (Όθωνος 100, Κηφισιά).

«Η Γη έχει μια μακρά ιστορία που ξεκινάει πριν από 4,6 δισ. χρόνια, όταν σχηματίσθηκε ως ένα ουράνιο σώμα. Στην πορεία του χρόνου η Γη εξελίχθηκε, υπέστη σημαντικές μεταβολές και έφθασε στη σημερινή της μορφή. Η ζωή και η εξέλιξη της είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εξέλιξη της Γης, καθώς η εξέλιξη της μιας επηρεάζει την εξέλιξη της άλλης. Τα πρώτα ίχνη ζωής, ορισμένα αναερόβια βακτήρια, εμφανίζονται πριν από ~3,5 δισ. χρόνια, ενώ οι πρώτες ορατές μορφές ζωής κάνουν την εμφάνιση τους πριν από ~600 εκατ. χρόνια. Λίγο αργότερα εμφανίζονται και οι πρώτοι σπονδυλωτοί οργανισμοί (ψάρια) και στην συνέχεια όλα τα υπόλοιπα (αμφίβια, ερπετά πτηνά, θηλαστικά). Η πιο εξελιγμένη ομάδα των θηλαστικών, τα Πρωτεύοντα, όπου ανήκει και ο άνθρωπος κάνει την εμφάνιση της πριν από ~65 εκατ. χρόνια. Ο άνθρωπος θεωρείται το τελευταίο μέλος της μεγάλης αυτής σειράς και εμφανίζεται πριν από περίπου 2,5 εκ. χρόνια. Τους προγόνους του, όμως θα πρέπει να τους αναζητήσουμε στην ομάδα των μειοκαινικών ανθρωποειδών. Η εξέλιξη του ανθρώπου ακολούθησε διάφορα στάδια μέχρι να φθάσει στην σημερινή του μορφή, ακολουθώντας την εξέλιξη της Γης και επηρεαζόμενη από αυτήν. Το μακρινό αυτό ταξίδι στο παρελθόν της Γης και της ζωής αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο έρευνας διαφόρων επιστημόνων που προσπαθούν να το ερμηνεύσουν και να το εξηγήσουν».

Οι φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet