Κοινωνία Παρούσα: Κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση του δάσους Συγγρού
Κοινωνία

Κοινωνία Παρούσα: Κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση του δάσους Συγγρού

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς της 17ης Ιουνίου η δημοτική αρχή έφερε ως έκτακτο θέμα το ζήτημα του δάσους Συγγρού, μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για ανάπλασή του και πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος που θα ξεκαθαρίζει τη θέση του Δήμου επ’ αυτού.

Η παράταξη Κοινωνία Παρούσα, με παρέμβαση της επικεφαλής και δημοτικής συμβούλου Αγγελικής Παπάζογλου, αναγνωρίζοντας ότι το δάσος/κτήμα Συγγρού αποτελεί το μεγαλύτερο περιαστικό φυσικό δάσος που διαθέτει το Λεκανοπέδιο Αττικής, ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι είναι υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος και ότι:

  • Είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε «αξιοποίηση» του δάσους Συγγρού με τη μορφή «αγροκτήματος πόλης» μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και σε κάθε εμπορευματοποίηση του.
  • Είναι κάθετα αντίθετη στην καταστρατήγηση του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού και στη μετάλλαξη του φυσικού χαρακτήρα του κληροδοτήματος.
  • Τάσσεται υπέρ της ελεύθερης και ανοιχτής πρόσβασης των πολιτών στο δάσος για αναψυχή και άθληση με σεβασμό στο περιβάλλον.

Επίσης, σύμφωνα με την Κοινωνία Παρούσα, οι όμοροι Δήμοι πρέπει από κοινού και σε συνεργασία με το ΙΓΕ να συμβάλλουν:

  1. Στην πυροπροστασία του δάσους και στη φύλαξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  2. Στον καθαρισμό του δάσους και στην ενίσχυση της δασικής βλάστησης.
  3. Στη συστηματική συντήρηση των δρόμων του δάσους, χωρίς να αλλάξει ο δασικός χαρακτήρας τους και στις κατάλληλες επισκευές όπου χρειάζεται (ξύλινα παγκάκια, βρύσες, μάντρα, κτίσματα κ.λπ.).
  4. Στη συμμετοχή και προβολή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και πολιτών.

Περαιτέρω, η κ. Παπάζογλου αναφέρθηκε στην απόφαση του προέδρου του ΙΓΕ να προχωρήσει στις 19/11/2020 στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάδειξη αναδόχου για τον πλειοδοτικό διαγωνισμό μίσθωσης του χώρου στάθμευσης του κτήματος Συγγρού (Διάρκεια μίσθωσης: 3 μήνες) «που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του χώρου και τον περιορισμό στην πρόσβαση των πολιτών».

Σύμφωνα με την παράταξη «η απόφαση αυτή, που λαμβάνεται για πρώτη φορά από τότε που άνοιξε το δάσος, αντίκειται στους όρους του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού, τους οποίους η διοίκηση του ΙΓΕ και ο Δήμος είναι υποχρεωμένοι να τηρούν».

Τέλος, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η τοπική κοινωνία της Κηφισιάς είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη για τη δρομολόγηση σχεδίων στο δάσος Συγγρού και έχει ανάγκη να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και να γνωρίζει τι γίνεται και για ποιον λόγο», ενώ συμπληρώνεται ότι «γι’ αυτό, πρέπει το θέμα αυτό να επανέλθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρέπει να πάρουμε θέση!»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet