Μείωση 15% στα τέλη κοινοχρήστων χώρων με δύο εξαιρέσεις
Κοινωνία

Μείωση 15% στα τέλη κοινοχρήστων χώρων με δύο εξαιρέσεις

Οριζόντια μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων στον Δήμο Κηφισιάς για το 2015 σε ποσοστό 15% ψήφισε κατά πλειοψηφία (20 υπέρ, 10 κατά, δύο «λευκά») το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με την εξαίρεση των πωλητών χριστουγεννιάτικων δένδρων και των τελών υπεδάφους.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της συζήτησης, που προηγήθηκε της ψήφισης, η υιοθέτηση από την πλευρά της διοίκησης του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου τμήματος της πρότασης της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για μείωση των τελών κατά 15%, αλλά και η καταψήφιση της πρότασης από μέλη της πλειοψηφίας, καθώς δεν ενσωματώθηκαν σε αυτήν και πρόσθετες εξαιρέσεις απαλλαγών, τις οποίες είχαν ζητήσει.

ΝΙΚΟΣ ΣΦΑΝΤΟΣ: Ψήφισε «λευκό» στις… λεπτομέρειες της μείωσης τελών

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, αφού ξεκαθάρισε από την αρχή ότι η παράταξή του έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε ό,τι αφορά την πολιτική των τελών, καταφέρθηκε εναντίον της επιβολής τέλους 180 ευρώ σε συλλόγους και φορείς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους. Επίσης, στηλίτευσε την τακτική της διοίκησης να επιβάλλει τέλη στους «κουλουρτζήδες» και την ίδια στιγμή να κρατά σε «προκλητικά χαμηλό επίπεδο» τα τέλη για τα κουβούκλια ασφαλείας (1.200 ευρώ ετησίως).

Για τον ίδιο, η διοίκηση πρέπει να «κυνηγήσει» το κράτος ώστε να δώσει όσα χρωστά στον Δήμο και να υπάρξει «ταξικό κριτήριο» στην επιβολή τελών, ώστε «να μην κάνουν ό,τι θέλουν στην πόλη όσοι έχουν χρήματα».

Ο κ. Νίκος Σφαντός πρότεινε να υπάρξει συνολική μείωση των τελών σε ποσοστό 15%, με ταυτόχρονο πενταπλασιασμό των τελών για τα κουβούκλια φύλαξης, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό (σ.σ. ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι ήδη, με τα υφιστάμενα τέλη, οι ιδιοκτήτες των κουβουκλίων έχουν αρχίσει να τα ξηλώνουν, με αποτέλεσμα να χάνει έσοδα ο Δήμος), με αποτέλεσμα να ψηφίσει «λευκό» στη σχετική ψηφοφορία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ: Ζήτησε μεγαλύτερη επιβάρυνση για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ο κ. Γιώργος Σκορδίλης αναφέρθηκε στη μεγάλη ανάπτυξη καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη, τα οποία -όπως τόνισε- επιβαρύνουν δυσανάλογα τις υπηρεσίες Καθαριότητας, αλλά και την ποιότητα ζωής αρκετών κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την αύξηση των τελών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, προκειμένου από τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν να ενισχυθούν κοινωνικές δομές του Δήμου.

Τέλος, αιτιολογώντας την πρότασή του, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση θα «σηματοδοτήσει μία νέα αντίληψη του Δήμου για το τι είδους πόλη θέλουμε να είναι η Κηφισιά».

ΑΝΝΑ ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ: Πρότεινε μείωση τελών, με εξαιρέσεις

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. ο κ. Νίκος Χιωτάκης απουσίαζε, καθώς βρισκόταν στην ΠΕΔ Αττικής, όπου την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία), η κ. Άννα Κορογιαννάκη έκανε λόγο ότι υπάρχει ανάγκη για συνολική μείωση των τελών, προβάλλοντας ως λόγο τη συνεχιζόμενη μεγάλη οικονομική κρίση.

Ωστόσο, η ίδια έβαλε και την παράμετρο ότι δεν πρέπει η κατανομή των τελών να είναι ενιαία, αλλά να υπάρχουν διαφοροποιήσεις που να αποτυπώνουν και την πολιτική του Δήμου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν και προτείνει μείωση 2% στα τέλη κοινοχρήστων χώρων, θεωρεί «αδιανόητο» να ισχύει αυτή και για τα τέλη υπεδάφους. Επίσης, ζήτησε να εξαιρεθούν από τη μείωση και οι πωλητές χριστουγεννιάτικων δένδρων.

Και οι δύο προτάσεις εξαιρέσεων που πρότεινε η κ. Α. Κορογιαννάκη έγιναν δεκτές από τη διοίκηση.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις

Εξελισσόμενης της συζήτησης «έπεσαν στο τραπέζι» κι άλλες προτάσεις για τα τέλη κοινοχρήσεων χώρων, όπως αυτές που εξέφρασαν οι:

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Η αντιδήμαρχος Δημοτικών Πόρων ζήτησε να διατηρηθούν οι τιμές που είχε καθορίσει για τα τέλη η προηγούμενη διοίκηση, καθώς δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν τα οικονομικά του Δήμου, ενώ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις συναδέλφων της, εξήγησε ότι οι αναπροσαρμογές στα τέλη σε καντίνες και θέσεις καστανάδων έγιναν για να επέλθει εξισορρόπηση και μία πιο δίκαιη κατανομή.

ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ-ΣΑΛΜΑΤΑΝΗ: Η πρώην πρόεδρος της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου ζήτησε να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών, προκειμένου να διαφανεί η κοινωνική πολιτική του Δήμου σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, πρότεινε στο μέλλον να υπάρχει προσεκτικότερη εξέταση σε ποιους δίνονται οι άδειες για υπαίθριες δραστηριότητες, προκειμένου να βοηθούνται όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εστίασε στην ανάγκη μείωσης των τελών για τα κινηματογραφικά γυρίσματα, από τα 300 στα 50 ευρώ και για τις εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων από τα 180 στα 50 ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΣ: Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού & Προγραμματισμού δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνονται ακριβές οι χρήσεις που επιβαρύνουν την πόλη, ενώ πρότεινε να υπάρξει στο άμεσο μέλλον συστηματικότερος έλεγχος των χρήσεων, ώστε στην επόμενη αναπροσαρμογή των τελών η κατανομή να είναι ορθολογικότερη.

ΣΑΝΤΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ: Διαφώνησε με την τακτική να διαμορφώνονται τα τέλη στη βάση κοινωνικών κριτηρίων, καθώς αυτά -όπως είπε- αποτυπώνουν την οικονομική αξία τού προς χρήση χώρου και ζήτησε να αναδιαμορφωθούν οι ζώνες τελών με βάση τον συντελεστή εμπορικότητας των κοινοχρήστων χώρων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet