Στην Κηφισιά η γενική συνέλευση του ευρωπαϊκού προγράμματος SPARCS
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Στην Κηφισιά η γενική συνέλευση του ευρωπαϊκού προγράμματος SPARCS

Η πρώτη διά ζώσης γενική συνέλευση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος SPARCS διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Κηφισιάς μεταξύ 8 και 10 Νοεμβρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, οι 57 συμμετέχοντες από τις επτά πόλεις (Espoo, Leipzig, Reykjavik, Maia, Kladno, Lviv and Kifissia)  και οι 32 οργανισμοί εταίροι του προγράμματος (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Εταιρείες Τεχνολογίας κ.λπ.) είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές πάνω σε θέματα όπως ενεργειακές κοινότητες, κινητικότητα, πράσινη ενέργεια και συμμετοχή των πολιτών. Συμμετείχαν επίσης σε εργαστήρια- παρουσιάσεις καινοτόμων λύσεων που μελετώνται  και εφαρμόζονται από τις Lighthouse πόλεις και Fellow Cities ανοίγοντας το δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δημοτική αρχή αναφέρει σχετικά: «Στην έναρξη της συνάντησης, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην πόλη, πόλη πράσινου, ιστορίας και πολιτισμού. Εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς ο Δήμος μας δρομολογεί πράσινα έργα, όπως ενεργειακές κοινότητες, έξυπνους αισθητήρες για παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεικτών, ενίσχυση της μικροκινητικότητας κ.α. Ανέφερε επίσης πως στη χώρα μας αλλά και τον Δήμο μας εφαρμόζονται πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας.  Μεταξύ άλλων στον Δήμο συνεχίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού του Δήμου μας με λαμπτήρες LED εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να φτάσουμε στο 75% της αντικατάστασης, ενώ σύντομα θα δημιουργηθούν 75 θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων».

Τις εργασίες της συνάντησης έκλεισε ο υπεύθυνος του προγράμματος του Δήμου – αντιδήμαρχος Αειφόρου Ανάπτυξης, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Ζωοφιλίας Σταύρος Ζαπάντης. Αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκομίζει ο Δήμος Κηφισιάς από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε πράσινες πολιτικές αλλά και στην παραγωγική συνεργασία μεταξύ των μελών.

Στόχος του προγράμματος SPARCS είναι η ανάπτυξη ενός κοινού οράματος για την Ευρωπαϊκή Πόλη του αύριο στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση, την έξυπνη πόλη, τη βιώσιμη ενέργεια, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, την εφαρμογή ηλεκτροκίνησης, την παροχή οικονομικής και καθαρής ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου Κηφισιάς κ.α.

Στη γενική συνέλευση του προγράμματος συζητήθηκαν οι τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις κάθε πόλης. Η ομάδα του SPARCS στην Κηφισιά αναφέρθηκε στις έργα που δρομολογούνται:

  • Ενεργειακή κοινότητα για οικονομική και πράσινη ενέργεια για τους πολίτες.
  • Πρόγραμμα παρακολούθησης και πρόβλεψης της ποιότητας του αέρα (ειδικοί αισθητήρες -smart city control room).
  • Ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε δασικές εκτάσεις.
  • Σύστημα ευφυούς άρδευσης σε χώρους αστικού πρασίνου.
  • Κοινόχρηστα ποδήλατα και πατίνια.

Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε χώρους πρασίνου και πολιτισμού, σε σημεία όπου θα εφαρμοστούν ενεργειακές πολιτικές στον Δήμο, αλλά είδαν και τους τρόπους μετακίνησης (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μικροκινητικότητα). Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιώργος Σκορδίλης, η γενική γραμματέας του Δήμου δρ. Ρόζυ Χαριτοπούλου.

«Η Άρτεμις Γιαβάσογλου– Project & Technical Manager του SPARCS, με την ομάδα του SPARCS της Κηφισιάς Μένια Χατζίκου-επιχειρησιακή αναλύτρια, Κλεοπάτρα Καλαμπόκα, μηχανολόγος – μηχανικός, Ελευθερία Τζήκα, αρχιτέκτων- μηχανικός και Χαράλαμπος Γεωργίου, τοπογράφος μηχανικός και τον υπεύθυνο του προγράμματος αντιδήμαρχο Σταύρο Ζαπάντη οργάνωσαν άψογα τη γενική συνέλευση και τη διαμονή και ξενάγηση στην πόλη, αφήνοντας τους συνέδρους ενθουσιασμένους με την πόλη της Κηφισιάς και την ζεστή φιλοξενία της πατρίδας μας» τονίζει η δημοτική αρχή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet