Τι ειπώθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Κοινωνία

Τι ειπώθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, ώρα 18:30, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς (ΔΕΠΙΣ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα facebook του Δήμου Κηφισιάς, όπως ενημερώνει η διοίκηση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση είχε ως θέμα την «Ενδοοικογενειακή βία στις τοπικές κοινωνίες στη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού», ενώ ομιλητές ήταν οι:

  • Μαρία Συρεγγέλα, γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία αναφέρθηκε στη συγκυρία της πανδημίας και στην αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και στις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
  • Αγγελική Παπάζογλου, δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς (ΔΕΠΙΣ), η οποία μίλησε για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΔΕΠΙΣ για τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής στήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά την πρώτη καραντίνα, αλλά και στην πρόταση της ΔΕΠΙΣ για τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στην Κηφισιά με παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών.    
  •  Χρυσούλα Μπακού, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς, αστυνομικός υποδιευθυντής, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στις υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας από την Ελληνική Αστυνομία.  
  • Χαρά Βλαστάρη-Δυοβουνιώτου, ψυχολόγος-κοινωνιολόγος, μέλος της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα σχετικά με τις μεταμορφώσεις της (έμφυλης) βίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και παρουσίασε το προφίλ της γυναίκας-θύματος ενδοοικογενειακής βίας, την κουλτούρα της βίας στο πλαίσιο της οικογένειας, καθώς και τις εναλλασσόμενες μορφές της βίας.
  • Στη  συνέχεια η κ. Λάουρα Αλιπράντη, δρ. Κοινωνιολογίας, αντιπρόεδρος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς αναφέρθηκε στη συμβολή του EIGE/ Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο  για την Ισότητα των  Φύλων) στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Όπως  είπε το EIGE έχει ως βασικό έργο την ενίσχυση και προώθηση του σκοπού της ισότητας των δυο φύλων στην Ευρώπη που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, κοινή αρχή και βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το EIGE κατά τη τελευταία δεκαετία εκπόνησε σειρά μελετών, συγκέντρωσε στατιστικά δεδομένα για την βία κατά των  γυναικών και υλοποίησε  διάφορες δράσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης που αποτελούν μια  ολοκληρωμένη προσπάθεια αποτύπωσης του φαινομένου αυτού στις 28 χώρες-μέλη με σκοπό την απαλλαγή της Ευρώπης από την έμφυλη βία .
  • Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η κ. Μίκα Ιωαννίδου, δικηγόρος, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών/ΕΛΓ, μέλος της ΔΕΠΙΣ, η οποία αναφέρθηκε στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της ενδο-οικογενειακής και συντροφικής βίας και στη διαχρονική συμβολή και το έργο του ΕΛΓ/EWL για το θέμα  της έμφυλης βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet