Αποχώρηση της παράταξης Χιωτάκη από το Δ.Σ. Κηφισιάς με αιχμές προς τον πρόεδρο – Τι απαντά ο Στ. Ζαπάντης
Πολιτική

Αποχώρηση της παράταξης Χιωτάκη από το Δ.Σ. Κηφισιάς με αιχμές προς τον πρόεδρο – Τι απαντά ο Στ. Ζαπάντης

Αντιπαράθεση μεταξύ της παράταξης του κ. Νίκου Χιωτάκη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, Σταύρου Ζαπάντη, δημιουργήθηκε κατά τη χθεσινή (7/10) συνεδρίαση του Σώματος, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της πρώτης.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο, ο πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον πρόεδρο της Δημοτική Κοινότητας Ν. Ερυθραίας, Χρήστο Λούμπια και στον δημοτικό σύμβουλο Στάθη Κύρλο, προκειμένου να μιλήσουν για προβλήματα της περιοχής, κατηγορώντας τον κ. Ζαμπάντη -σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα- για «αλαζονική και φασίζουσα αντίληψη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σε δική του ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι το μόνο που έκανε είναι να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τον κανονισμό του Σώματος, τον οποίο έχει ψηφίσει και η παράταξη του κ. Χιωτάκη, προσθέτοντας ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τη διοίκηση για να εφαρμόζει τους νόμους και τους κανονισμούς» και «όχι να βγάζει ανακοινώσεις εντυπωσιασμού, κενού περιεχομένου».

Ακολουθούν η ανακοίνωση της παράταξης του κ. Χιωτάκη και η απάντηση του κ. Ζαπάντη:

Η δημοκρατική λειτουργία του προέδρου του ΔΣ Σταύρου Ζαπάντη

Κατά τη συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, του Δημοτικού Συμβουλίου χθες, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. έδωσε τον λόγο στο κύριο δήμαρχο, οποίος μας ενημέρωσε, για όσο χρόνο φυσικά ήθελε, αναλυτικά για τα έργα του και για τη νίκη της Δημοκρατίας κατά του ναζισμού, επ’ ευκαιρία της καταδίκης της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης από τα Ελληνικά Δικαστήρια.

Μόλις λίγο μετά, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ζαπάντης δεν επέτρεψε να μιλήσουν ούτε καν για 3′ προ ημερησίας διάταξης ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Ερυθραίας, κ. Χρήστος Λούμπιας και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στάθης Κύρλος και να θίξουν θέματα που αφορούν και χρειάζονται λύσεις στη Νέα Ερυθραία.

Ο κύριος δήμαρχος στην έκκληση της αντιπολίτευσης να δοθεί ο λόγος στους δύο συμβούλους έμεινε σιωπηλός θεατής.

Αλαζονική και φασίζουσα αντίληψη τη μέρα της νίκης της Δημοκρατίας κ. πρόεδρε; Ή μήπως δεν θέλατε να ακούσει το Δημοτικό Συμβούλιο τα θέματα της Νέας Ερυθραίας κ. πρόεδρε και κάνατε τη διάρκεια της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως ακορντεόν;

Σε κάθε περίπτωση, για να μη χαθεί η αξιοπρέπειά μας, και να υπερασπιστούμε τη ελεύθερη έκφραση των δημοτικών συμβούλων και τη Δημοκρατία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρήσαμε από τη συνέχεια της συζήτησης.

Καλούμε το κ. Ζαπάντη να συνετιστεί και να λειτουργεί ως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού +εργαζόμαστε για την Πόλη της καρδιάς μας.

Η Δημοκρατία έχει κανόνες!!

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την επιστολή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όπου με κατηγορεί γιατί απλώς εφήρμοσα τον κανονισμό του Δημοτικού συμβουλίου που έχει ψηφιστεί και από τον ίδιο και την παράταξή του!

Και εξιστορώ το ιστορικό της υπόθεσης:

Στο παρελθόν υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους για το γεγονός ότι πολλά Δημοτικά Συμβούλια διαρκούσαν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί.

Για να διορθωθεί η κατάσταση πρότεινα στο Σώμα την ευλαβική τήρηση του ψηφισμένου κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου. Τακτική η οποία ακολουθήθηκε με τον χρόνο συζήτησης στην προ ημερησίας να κατανέμεται 40 λεπτά σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις και 20 λεπτά σε απαντήσεις. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν ζητήσει τον λόγο και δεν προλάβαιναν να τον λάβουν, ξεκινούσαν πρώτοι στην επόμενη συζήτηση προ ημερησίας.

Παράλληλα, για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την αύξηση του χρόνου των τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων, καθιέρωσα, μετά από πολλά χρόνια, προ ημερησίας συζήτηση σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο χθεσινό Συμβούλιο, επειδή τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν ήταν πολλά, έδωσα 20 λεπτά επιπλέον χρόνο (από 40 λεπτά στη μία ώρα) για ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Στη μία ώρα, ενημέρωσα το Σώμα ότι έληξε ο χρόνος και προχωράμε στο στάδιο των απαντήσεων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν πρόλαβαν να λάβουν τον λόγο, γράφτηκαν σε κατάλογο προκειμένου να μιλήσουν πρώτοι στην επόμενη συνεδρίαση. 

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί αυτή τη φορά δημιουργήθηκε ένταση από κάποιους συναδέλφους, εάν και εδόθη επιπλέον χρόνος για να αναπτύξουν τα θέματά τους.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τη διοίκηση για να εφαρμόζει τους νόμους και τους κανονισμούς! Όχι να βγάζει ανακοινώσεις εντυπωσιασμού, κενού περιεχομένου!

Σταύρος Ζαπάντης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet