«Συγκρατημένο» το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 στην Κηφισιά
Πολιτική

«Συγκρατημένο» το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 στην Κηφισιά

Κινούμενος, αναγκαστικά, στο περιορισμένο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που επιβάλλει η δυσμενής κατάσταση στη χώρα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς για το 2015 προσπαθεί να “μοιράσει” τους ελάχιστους πόρους, ανάμεσα στα πολλά έργα που έχει ανάγκη η πόλη. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η ιεράρχηση των έργων υποδηλώνει και τις προτεραιότητες που θέτει η νέα δημοτική αρχή του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου για το αύριο της Κηφισιάς.

Γιώργος Θωμάκος: «Συγκρατημένο και φειδωλό Τεχνικό Πρόγραμμα»

Από πλευράς της διοίκησης ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος μίλησε για «ενδεικτικό πίνακα» ο οποίος παρουσιάζεται προς έγκριση, ο οποίος δεν απεικονίζει με απόλυτο τρόπο τις προτεραιότητες της διοίκησης. Όπως δήλωσε, πρόκειται για «λογιστικό εργαλείο», «εύπλαστο» μπροστά στη βούληση της διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου για αναμορφώσεις. Έκανε, επίσης, λόγο για «συγκρατημένο» και «φειδωλό» Τεχνικό Πρόγραμμα.

Ο δήμαρχος παρουσίασε συνοπτικά διάφορα έργα, όπως αντιπλημμυρικά έργα στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Νέας Ερυθραίας και στην Εκάλη, έργα ηλεκτροφωτισμού όλων των Δ.Ε., διευθέτηση ομβρίων υδάτων, 1ο Δημοτικό Σχολείο, Ζηρίνειο Στάδιο, διαμόρφωση πλατείας και παιδικής χαράς στις Αδάμες, επισκευή – συντήρηση της βίλας Μιχλ, κατασκευή αμαξοστασίου, κατασκευή πλατείας στο τρίγωνο Φραγκοπούλου, αποκατάσταση επικίνδυνων εστιών στα σχολεία κ.ά.

Νίκος Χιωτάκης: «Μικρό, αλλά ρεαλιστικό το Τ.Π. του Δήμου»

«Αρκετά φιλόδοξο» ως προς τη σύλληψη χαρακτήρισε το Τ.Π. και «αρκετά αισιόδοξες» τις προβλέψεις της διοίκησης ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Χιωτάκης.

Ο κ. Χιωτάκης επεσήμανε ότι τα ποσά είναι πολύ λίγα για τις ανάγκες της πόλης, αλλά το Τ.Π. κινείται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής των δήμων στο μνημόνιο. Το Τ.Π. είναι «μικρό, αλλά ρεαλιστικό» τόνισε, γιατί «αυτά τα χρήματα έχουμε» και δήλωσε ότι η παράταξή του (ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΗΜΑΤΑ) θα το ψηφίσει και θα είναι παρούσα για κάθε καινούργια διεκδίκηση γιατί «η πόλη απαιτεί πολύ περισσότερα».

Ολοκληρώνοντας προέτρεψε τους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν το Τ.Π., γιατί παρ΄ όλο που η πόλη χρειάζεται κι άλλα έργα, «δεν υπάρχει δυνατότητα». Συμπλήρωσε δε ότι «ανάλογα με τη διεκδικητική μας ικανότητα και τις μελέτες θα μπορέσουμε να πάρουμε κι άλλα έργα».

Ιωάννης Τσαγκάρης: «Η ψήφος μας για το Τ.Π. δεν μπορεί να είναι “λευκή επιταγή”»

Εκ μέρους της παράταξης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΝΑΣΑ – ΑΛΛΑΖΩ – ΠΟΛΙΤΕΣ, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Τσαγκάρης επεσήμανε ότι οι πίνακες που έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν συνοδεύονται από εισήγηση και αιτιολογική έκθεση που να εξηγεί και να παρουσιάζει το όραμα της διοίκησης.

Η εκτίμηση της παράταξης, την οποία μετέφερε ο κ. Τσαγκάρης, είναι ότι με το Τ.Π. που κατατέθηκε «δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα» και ότι το Πρόγραμμα είναι «λίγο copy paste» του Τ.Π. του προηγούμενου έτους, με προσθήκες που όμως «δεν αλλάζουν την ουσία». Το συγκεκριμένο Τ.Π. φαίνεται να είναι αποτέλεσμα «γραφειοκρατικής διαδικασίας», που μάλιστα «συντάχθηκε στα γρήγορα» τόνισε, ενώ θα έπρεπε να είναι «αποτέλεσμα μελέτης» και προϊόν «πολιτικού προγραμματισμού» και «πολιτικής βούλησης».

Η παράταξη αμφισβήτησε την αναγκαιότητα πληθώρας μελετών, νέων και συνεχιζόμενων, που παρουσιάζονται στο Τ.Π. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ποσού για την εκπόνηση μελέτης διαχείρισης απορριμμάτων και τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να ενισχύσει τέτοιες μελέτες, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο. Ο κ. Τσαγκάρης χαρακτήρισε “άθλια” την κατάσταση των κτηριακών υποδομών στα σχολεία και αφού τόνισε ότι Δήμος πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αυτά, πρότεινε τη δημιουργία φακέλου παρακολούθησης σε κάθε σχολείο, στον οποίο θα καταγράφονται τα προβλήματα και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Τέλος και αφού παρουσίασε προτάσεις της παράταξης για το Τ.Π., δήλωσε ότι η ψήφος του συνδυασμού του δεν μπορεί να είναι «λευκή επιταγή».

Ιωάννης Σφαντός: «Δεν δεχόμαστε το πλαίσιο που μας έχει επιβάλει το σύστημα»

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ιωάννης Σφαντός υποστήριξε ότι το Τ.Π. παρουσιάστηκε χωρίς εισηγήσεις  «για να μην είναι καθαρή η εικόνα του στο Σώμα», προσθέτοντας ότι οι προτεραιότητες της παράταξής του είναι άλλες από αυτές της διοίκησης.

Η τοποθέτηση του κ. Σφαντού, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το Τ.Π., κινήθηκε σε όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθώς έκανε λόγο για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα «που μας έχει επιβάλει το σύστημα», επισημαίνοντας ότι «κόβονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό που προορίζονται να καλύψουν ανάγκες για να τα δώσει ως “ζεστό χρήμα” στους εργολάβους, τους μεγαλοκατασκευαστές και να αφήσει ελεύθερο το πεδίο για τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων».

Ιωάννης Καπάτσος: «Η διοίκηση μάς έχει πείσει για τις δεσμεύσεις της»

Ο επικεφαλής της παράταξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ Ιωάννης Καπάτσος δήλωσε ότι έχει πειστεί για τις δεσμεύσεις της διοίκησης και ως εκ τούτου θα υπερψηφίσει το Τ.Π. και ότι θα κάνει αντιπολίτευση του χρόνου.

Η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015 έκλεισε με την τοποθέτηση του δημάρχου. Ο τελευταίος χαρακτήρισε ως εποικοδομητικές όλες τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων κι ανέλαβε την ευθύνη για τη μη ύπαρξη πολιτικού κειμένου που να συνοδεύει το Τ.Π. Σημείωσε, όμως, ότι υπάρχει πολιτική ομιλία και εισηγητική έκθεση. Όσον αφορά τα ποσά, ο δήμαρχος ζήτησε από το Σώμα να τα δει ως «συμβολικά» και δήλωσε, ακόμη μία φορά, ότι υποδεικνύουν τη βούληση της διοίκησης.

Ολοκληρώνοντας ο δήμαρχος επεσήμανε ότι ο Δήμος Κηφισιάς δεν είναι «προνομιούχος» όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί, ότι υπάρχουν γειτονιές που έχουν ανάγκες και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν διεκδικήσεις έργων από την Περιφέρεια Αττικής.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς για το έτος 2015 υπερψήφισαν η πλειοψηφία, η μείζων μειοψηφία και οι παρατάξεις ΠΟΛΙΤΕΣ & ΠΟΛΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ, ενώ η παράταξη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ψήφισε κατά και η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΝΑΣΑ – ΑΛΛΑΖΩ – ΠΟΛΙΤΕΣ “λευκό”.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet