Print Friendly, PDF & Email
Video

Γ. Θωμάκος: «Θα κάνουμε έργο τις δεσμεύσεις μας» – VIDEO

Γιώργος Θωμάκος - Δήμαρχος Κηφισιάς

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε να προσανατολιστούμε στον δεύτερο όροφο του δημαρχείου Κηφισιάς, όπου βρίσκεται το γραφείο του δημάρχου. Ο λόγος είναι ότι από τα πρώτα πράγματα που άλλαξαν -τουλάχιστον χωροταξικά- στον συγκεκριμένο όροφο είναι ότι έφυγαν τα διαχωριστικά που απομόνωναν το γραφείο του δημάρχου από τον υπόλοιπο χώρο. «Δείγμα κι αυτό του πνεύματος ανοιχτής επικοινωνίας της νέας δημοτικής αρχής», όπως μας είπαν χαμογελώντας συνεργάτες του κ. Γιώργου Θωμάκου.

Από εκεί και πέρα, η συνέντευξη με τον νέο δήμαρχο της Κηφισιάς… κύλησε γρήγορα και «στοχευμένα» σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, το ζήτημα των ανομοιογενειών μεταξύ των τριών Δημοτικών Ενοτήτων, τα προβλήματα προσωπικού και τη χρηματοδότηση των δράσεων της νέας δημοτικής αρχής.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης με τον δήμαρχο Κηφισιάς

Για την ιεράρχηση των προβλημάτων της πόλης…

Οι προτεραιότητές μας είναι αυτές που υπαγόρευε το πρόγραμμά μας. Έχουμε τη φυσική και ιερή προτεραιότητα της αξιοπρεπούς φιλοξενίας κι εκπαίδευσης των παιδιών μας, από το επίπεδο του βρεφονηπιακού σταθμού έως του λυκείου. Έτσι, «πέσαμε με τα μούτρα», με τα συνεργεία και τους μηχανικούς μας, στις αναγκαίες παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες μας, στην Κηφισιά, στη Ν. Ερυθραία και στην Εκάλη.

Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια ανάδειξης του δημόσιου χώρου, που ήταν μία δέσμευση του προγράμματός μας και έχει ορίζοντα τριών μηνών. Προβλέπει απελευθέρωση πεζοδρομίων από παράνομα εμπόδια, ακόμη και από θάμνους.

Για το ποιο θεωρεί ως το βασικότερο πρόβλημα στον Δήμο Κηφισιάς…

Ο Δήμος Κηφισιάς, ομολογώ, ότι δεν πάσχει από καίριο, μεγάλο πρόβλημα. Όμως, σε όλα τα θέματα κρίνω ότι είναι πίσω και είναι ανοργάνωτος. Άρα, δεν έχουμε -ευτυχώς- μία «πληγή να αιμορραγεί», έχουμε όμως καθυστερήσεις, δυσλειτουργίες, παθογένειες, σε όλους τους τομείς.

…Το δημοτικό έργο της νέας δημοτικής αρχής αρχίζει σταδιακά να «ξεδιπλώνεται», με κριτήρια το απόλυτο δημοσιο συμφέρον και το δημόσιο ήθος.

Γιώργος Θωμάκος - Συνέντευξη

Για τις «ανομοιομορφίες» μεταξύ των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του ενιαίου Δήμου…

Η ουσιαστική ενοποίηση διαφορετικών Δημοτικών Ενοτήτων ποτέ δεν επιτυγχάνεται με νομοθετικά μέτρα και με αναγκαστικές, αντιδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι αυτή του «Καλλικράτη» και άρα δεν είναι κατ΄ ανάγκη το ζητούμενο…

…Στον ενιαίο Δήμο υπάρχουν ανομοιογένειες και βαθιές αποκλίσεις. Έχουμε εργατικές περιοχές, έχουμε περιοχές εκτός σχεδίου, έχουμε λαϊκές συνοικίες και έχουμε και βίλες με πισίνες…

Οι δύο Δημοτικές Ενότητες που υποβαθμίστηκαν την προηγούμενη τετραετία, δηλαδή η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη, θα τύχουν της αφοσίωσής μας. Τα κοινοτικά συμβούλιά τους θα λαμβάνοναι πολύ σοβαρά υπόψη και ειδικά για τη Ν. Ερυθραία, όπως προεκλογικά είχαμε τονίσει, αφού αποφασίσουν το κοινοτικό και το Δημοτικό Συμβούλιο, θα πάμε σε δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου -εφόσον είναι υπέρ της επιστροφής στην προηγούμενη αυτοτέλεια της πόλης- θα το θέσουμε υπόψη της κεντρικής εξουσίας.

Για την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση έργων…

Μόνιμη επιλογή μας θα είναι η περικοπή των δαπανών και οι οικονομίες κλίμακος. Χωρίς να περικοπεί καμία βασική λειτουργία και παροχή του Δήμου, θα προσπαθήσουμε όλα να γίνουν πιο λιτά, κι έτσι να εξοικονομήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους.

Επίσης, θα αναπτύξουμε πολύ συστηματικά και με επαγγελματικά πρότυπα, τον θεσμό των χορηγιών, όπου θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ακόμη και τον απλό δημότη ότι μπορεί να γίνει χορηγός και με 10 ευρώ σε μία δράση, για παράδειγμα, αθλητική, πολιτιστική ή εκπαιδευτική. Πολύ περισσότερο, βέβαια, θα πλησιάσουμε τους ευκατάστατους συμπολίτες μας, δίνοντάς τους κίνητρα ηθικής ανταπόδοσης και κοινωνικής αναγνώρισης.

Πέραν αυτών, έχουμε ήδη δημιουργήσει μία ομάδα, με προεξάρχουσα τη νέα γενική γραμματέα του Δήμου Χριστίνα Κοντάκου, τεχνοκράτη, εξειδικευμένη σε θέματα διεκδίκησης, παρακολούθησης και υλοποίησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η ομάδα αυτή ήδη εργάζεται και, μάλιστα, καταγράφονται οι πρώτες επιτυχίες στον τομέα αυτό, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Για την υπόθεση με τα πλαστά πτυχία…

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, που ήδη δυστυχώς ανακοινώθηκαν κάποια ευρήματα, δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι κρύβεται και τι μπορεί να υπάρξει. Αυτό θα το μάθουμε μόνο εάν γίνει έλεγχος. Και φυσικά σε έναν τέτοιον έλεγχο, δηλαδή περί γνησιότητας πιστοιποιητικών και πτυχίων, δεν μπορεί κανένας που πιστεύει στους νόμους και το Σύνταγμα, να αντιταχθεί. Πόσω μάλλον εμείς που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης.

Ελπίζουμε, αλλά δεν θα το αποτρέψουμε, να μην ανακαλυφθεί κάτι τέτοιο στον Δήμο μας.

Γιώργος Θωμάκος - Δήμαρχος Κηφισιάς

Για τους επανελέγχους συμβάσεων…

Κανένα σχετικό έγγραφο δεν έχει έρθει στα χέρια μου, όπως έμαθα ότι συνέβη με άλλους Δήμους, στους οποίους πήγαν ελεγκτές και δοκίμασαν να κάνουν έρευνα.

Πάντως, ο έλεγχος για τη μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου, κατά το παρελθόν, είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Εάν κάποιοι συμπολίτες μας, για παραπάνω από δέκα χρόνια, βιοπορίζονται και ζουν τις οικογένειές τους με βάση μία κατάταξη που πέτυχαν τότε, με βάση τον περίφημο «νόμο Παυλόπουλου», θα έρθουμε -η Πολιτεία, ο Δήμος, ο ελεγκτής- να τους πούμε ότι δεν υπολογίστηκαν καλά οι μήνες, το υπηρεσιακό συμβούλιο παρέβλεψε κάτι και τελικά πρέπει να φύγεις; Το βλέπω καταχρηστικό και πρέπει να μας προβληματίσει το θέμα αυτό…

Για την επάρκεια του προσωπικού στον Δήμο…

Πάσχουμε στο θέμα του προσωπικού και έχουμε και παράπονα από την προηγούμενη διοίκηση.

Πρώτον, γιατί καθυστέρησε πάρα πολύ να προκηρύξει τις θέσεις μονίμου προσωπικού για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις…

Δεύτερον, διότι, αμέσως μετά τις εκλογές, επέτρεψε η τότε διοίκηση να φύγουν κρίσιμα στελέχη του Δήμου και μάλιστα των οικονομικών υπηρεσιών, χωρίς να φροντίσει για την αντικατάστασή τους. Παράλληλα, δεν φρόντισαν να δεχθούν αιτήσεις για μετάταξη στην Κηφισιά από άλλους Δήμους. Κάτι που προλάβαμε οριακά, στην εκπνοή της προθεσμίας και ελπίζουμε να καλύψουμε τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Τρίτον, γιατί δεν είχε προβλέψει τον διορισμό υπαλλήλων για το τελευταίο δίμηνο της πυρασφάλειας (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) και τρέχουμε κι εκεί να προλάβουμε προθεσμίες για να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό.

Για τη συνεργασία με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις…

Είναι καθήκον μας να συνεργαστούμε και είναι μέσα στην πολιτική μας και στα πιστεύω μας για το νέο δημόσιο ήθος, που δεν βλέπει αντιπάλους στην άσκηση του δημοτικού έργου και της κοινωνικής προσφοράς.

Γι΄ αυτό και για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, αλλάζουμε τη σύνθεση επιτροπών και των συμβουλίων των Νομικών Προσώπων, αφαιρώντας θέσεις από τη διοίκηση και προσφέροντάς τις στην αντιπολίτευση, ώστε να εκπροσωπηθούν και οι πέντε δημοτικές παρατάξεις.

Άρα, η φιλοσοφία μας κινείται σε κατεύθυνση συναίνεσης. Βέβαια αυτό δεν μπορεί ποτέ να υπάρχει με πρόσωπα τα οποία προσβάλλουν τον τοπικό πολιτισμό και την τοπική Δημοκρατία. Και το λέω αυτό, χωρίς να συνεχίσω περαιτέρω, γιατί υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις πρόσφατες.

Για το τι θα πρέπει να περιμένει ο δημότης Κηφισιάς από τον Γιώργο Θωμάκο…

Τα τρία «έψιλον» που με διακατείχαν πάντοτε· ευθύτητα, εντιμότητα, ειλικρίνεια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet