«Η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ» συγκίνησε τις «Αλλοτινές Πατρίδες»
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

«Η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ» συγκίνησε τις «Αλλοτινές Πατρίδες»

Συγκινητική ήταν η παρουσίαση από τον φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα του βιβλίου «Η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ» (συγγραφέας Γιάννης Δ. Αικατερίνης, Εκδόσεις Μπαλτά), που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης «Αλλοτινές Πατρίδες», που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) του Δήμου Κηφισιάς.

Η Αγία Παρασκευή ή Κιόστε, το μεγαλύτερο κέντρο ψαρικής στην Ιωνία, ήταν μια αποκλειστικά ελληνική κωμόπολη της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο και πολύ κοντά στον Τσεσμέ. Απογυμνώθηκε δύο φορές από τους Έλληνες κατοίκους της, με τους διωγμούς του 1914 και 1922.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Δέσποινα Μουστάκη.

Όμορφα τοπικά τραγούδια ερμήνευσαν οι γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας, σταθερή αξία της ζωντανής παραδοσιακής μας μουσικής.

Μουσική, τραγούδι, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολή ντοκιμαντέρ, αθλητικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις, όλα με σημείο εκκίνησης τις αλησμόνητες πατρίδες, περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις μνήμης «Αλλοτινές Πατρίδες», που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Νέας Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) του Δήμου Κηφισιάς και οι  Μικρασιατικοί Σύλλογοι της περιοχής, έως  τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Εξαιρετική και συγκινητική ήταν η ομιλία του κ. Θ. Κοντάρα με θέμα «Η περιοχή του Τσεσμέ της Ερυθραίας» που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης «Αλλοτινές Πατρίδες».

Η διοργάνωση έγινε από την Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες» με την πάντα δραστήρια πρόεδρο του Συλλόγου Στέλλα Βογιατζή.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω εκδηλώσεις:

18:30 Δημοτικό Στάδιο Ν. Ερυθραίας «Φώτης Βαρδαξής»
Ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων Πανερυθραϊκός – ΑΕΚ
Συντονιστής: Γιάννης Γαϊτανίδης

19:30 Πνευματικό Κέντρο Ν. Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) – Βίλλα Κώστα
Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η σιωπή της Μικράς Ασίας».
Παρουσίαση – έρευνα – κείμενα: Ελένη Κωνσταντινίδου. Ακολουθεί κέρασμα.
Διοργάνωση: Αδελφότητα Αλατσατιανών Ν. Ερυθραίας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet