Προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας
Πολιτισμός

Προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας

Το Πνευματικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2018.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας φέτος 20 χρόνια ζωής, στρέφει το βλέμμα του στον κόσμο που μας περιβάλλει κι αντλεί μέσα από ένα αστείρευτο πλέγμα καταστάσεων και ιστοριών, χαρακτήρων και δραμάτων, συνειρμών και μνήμης και με όχημα τις ταινίες των σκηνοθετών αναζητεί να συνθέσει το παζλ της ανθρώπινης πραγματικότητας σήμερα.

Τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι τα εξής:

  • «Επιστροφή στην κορυφή» του Στρατή Χατζηελενούδα (96΄) που απέσπασε το Βραβείο Κοινού 2018 για ταινία διάρκειας  άνω των 50΄ και το Πρώτο Βραβείο της ΕΡΤ 2018.
  • «Ζωγραφίζοντας» των Δημήτρη ΣταμάτηΙωάννας Νεοφύτου (23΄) που απέσπασε το Βραβείο Κοινού 2018 για ταινία διάρκειας  κάτω των 50΄.

Όλα τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι παραγωγής 2017 – 2018.

Συνεργασία διοργάνωσης: Αννέτα Μολύβα.

Πρόγραμμα προβολών 2018

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

«Επιστροφή στην κορυφή» του Στρατή Χατζηελενούδα (96΄)

O Λεωνίδας, ένας 33χρονος πάνκης με παραπληγία, και η παρέα του θέλουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Τελικά για ποιον θα είναι πιο δύσκολο;

Βραβείο Κοινού 2018 για ταινία διάρκειας άνω των 50΄. Πρώτο Βραβείο ΕΡΤ 2018

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

«Θραύσματα» της Μαριάννας Οικονόμου (48΄)

Περιπλανήσεις στην τέχνη και στη ζωή της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Θραύσματα από σκέψεις, μνήμες και απορριμμένα υλικά που ανασυντίθενται και αποκτούν νέα μορφή.
Αναζήτηση νοημάτων μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων και μια παλιά φιλία.

«Παντελής Καλιότσος. Στο Εργαστήρι του Μυθιστοριογράφου» της Μαρίας Ντούζα (64΄)

Κλειστός και εσωστρεφής, ζώντας μακριά από το φως της δημοσιότητας ο Παντελής Καλιότσος (1925-2016), πέρα από τα παιδικά του βιβλία, έγραψε μερικά από τα πιο σύνθετα και στοχαστικά έργα της σύγχρονης πεζογραφίας μας. Σε αυτή τη σπάνια συνέντευξή μιλά για το έργο του και την ηθική της δημιουργίας.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

«Η Θηλιά» του Θωμά Σιδέρη (104΄)

Κεντρικοί «ήρωες» είναι ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε το 2007 στη συνοικία Σισλί της Κωνσταντινούπολης και η Γκιουλέρ Ζερέ, μέλος ενός ακροαριστερού κόμματος, που η τότε κυβέρνηση Ερντογάν την καταδίκασε σε αργό θάνατο, κλείνοντάς την σε ένα κελί τύπου F και μη παρέχοντας σε αυτήν τη στοιχειώδη ιατρική βοήθεια, ενώ είχε ήδη διαγνωστεί με καρκίνο. Είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Η τουρκική «δημοκρατία» δεν μπορεί να ανεχθεί πολίτες με διαφορετική εθνική, πολιτική ή σεξουαλική ταυτότητα.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

«Πόντος. Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος» του Γιώργου Δεμίρ (92΄).

Σε σύγκριση με τη γενοκτονία των Αρμενίων, το Ποντιακό Ζήτημα δεν απασχόλησε τόσο πολύ τη διεθνή κοινότητα. Ακολουθώντας τα ίχνη ενός λαού που εκδιώχτηκε από τους γενέθλιους τόπους του, το ντοκιμαντέρ Πόντος στοχεύει να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Υπό την καθοδήγηση δύο ακαδημαϊκών από την Τουρκία και την Ελλάδα ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν, όπου διασταυρώνονται επιστημονικές μελέτες με προσωπικές μαρτυρίες και το αντικειμενικό βλέμμα με τεκμήρια από επίσημα αρχεία. Καίρια ερωτήματα γύρω από τα γεγονότα στον Πόντο θα οδηγήσουν έναν νεαρό από την Σμύρνη προς την αναζήτηση του παρελθόντος του και τη συνειδητοποίηση μια νέας ταυτότητας.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

«Ζωγραφίζοντας»των Δημήτρη Σταμάτη – Ιωάννας Νεοφύτου (23΄)

Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που φιλοξενούνται και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

Βραβείο Κοινού 2018 για ταινία διάρκειας κάτω των 50΄.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet