«Συρακούσαι – Η Πεντάπολις της Σικελίας» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

«Συρακούσαι – Η Πεντάπολις της Σικελίας» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Με μία διάλεξη αφιερωμένη στις Συρακούσες της Μεγάλης Ελλάδας συνεχίζονται τα μαθήματα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς, όπως ενημερώνει η διοίκηση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο τίτλος της διάλεξης είναι «Συρακούσαι – Η Πεντάπολις της Σικελίας», με ομιλητή τον Paolo Daniele SCIRPO, μεταδιδακτορικό ερευνητή Κλασσικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, ενώ συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο μαθημάτων «Πολιτισμός – Αρχαιολογία – Τέχνη & Σύγχρονη Έρευνα» που επιμελείται η Ειρ. Πέππα-Παπαϊωάννου, ομ. καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

Λίγα λόγια για την ομιλία από τη Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα υπεύθυνη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Κηφισιάς

Στην ομιλία αυτή παρουσιάζονται συνοπτικά η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά των Συρακουσών. Η πόλις στην νοτιοανατολική ακτή της Σικελίας ιδρύθη από τους Κορινθίους στα μέσα του 8ου αι. π.Χ. Η προνομιούχος θέση της και η πολυτάραχη και ποικιλόμορφη κοινωνική σύνθεσή της την ευνόησαν ώστε να γίνει η κυρίαρχη δύναμη του νησιού.

Κατά την διάρκεια του 5ου αιώνος π.Χ., έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένδοξη και νικηφόρα μάχη της Ιμέρας (480 π.Χ.) εναντίον των Καρχηδονίων, δάμασε την εξέγερση των γηγενών Σικελών και έπειτα ταπείνωσε την υπερήφανη επίθεση των Αθηναίων στο κρισιμότερο σημείο του Πελοποννησιακού πολέμου. Ως αντίπαλος της μισητής Καρχηδώνος, με την οποία πάλεψε για την κυριαρχία στη Σικελία, οι Συρακούσες εντάχθησαν στον ελληνιστικό κόσμο, χάριν της άριστης σχέσης που διατηρούσαν με τους Αικαίδες της Ηπείρου και τους Πτολεμαίους στην Αίγυπτο. Κατά την πολιορκία υπό των Ρωμαίων, η προδοσία ενός μισθοφόρου βοήθησε την Ρώμη να καταλάβει την ελληνική μεγαλούπολη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο, άδοξο τέλος στην ελευθερία της αλλά όχι στην αίγλη της, σπίθες της οποίας αντανακλούνται ακόμη και σήμερα στα υπέροχα μνημεία της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet