«Το Γαλακτοκομείο (Laiterie) της Βασίλισσας στο Rambouillet» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

«Το Γαλακτοκομείο (Laiterie) της Βασίλισσας στο Rambouillet» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Η Αμαλία Παπαϊωάννου, δρ. Ιστορίας Τέχνης, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ», στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, παρουσιάζει το θέμα «Το Γαλακτοκομείο (Laiterie) της Βασίλισσας στο Rambouillet», όπως ενημερώνει η υπεύθυνη της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Δήμου Κηφισιάς, Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα.

Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα

Το 1783 ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ αγοράζει από τον δούκα του Penthièvre το κάστρο του Rambouillet στα νοτιοδυτικά του Παρισιού. Με σκοπό να προκαλέσει το ενδιαφέρον της βασίλισσας, η οποία προτιμά το αγρόκτημα που είχαν σχεδιάσει γι’ αυτήν στο Trianon των Βερσαλλιών ο αρχιτέκτονας Richard Mique και ο ζωγράφος Hubert Robert, ο Λουδοβίκος παραγγέλνει το 1786-1787 τη δημιουργία ενός γαλακτοκομείου (laiterie).

Το έργο ανατίθεται στον Hubert Robert και τον αρχιτέκτονα Jean-Jacques Thévenin και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός γραφικού κήπου και τη δημιουργία μίας σειράς κτηρίων λειτουργικών (εκτροφείο ζώων, παραγωγικό γαλακτοκομείο) αλλά και προβολής (γαλακτοκομείο κατανάλωσης).

Στη διακόσμηση της laiterie στο Rambouillet συμμετέχουν ο γλύπτης Pierre Julien και ο ζωγράφος Piat-Joseph Sauvage. Ο Georges Jacob δημιουργεί μία σειρά πρωτότυπων επίπλων εμπνευσμένων από την Αρχαιότητα, οι δε Jean-Jacques Lagrenée ο νεώτερος και Jean-Pierre Fumez σχεδιάζουν στη Βιοτεχνία των Σεβρών ένα «ετρουσκικό» σερβίτσιο από πορσελάνη.

Το γαλακτοκομείο της Μαρίας Αντουανέτας στο Rambouillet συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το ενδιαφέρον της εποχής του Διαφωτισμού αφ’ ενός για τη φυσική ζωή (όπως εκφράζεται κυρίως μέσα από το θεωρητικό έργο του Jean-Jacques Rousseau) αφ’ ετέρου για την Αρχαιότητα ως πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης (όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από την τέχνη του νεοκλασικισμού).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet