Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Προτεραιότητά μας η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων
Ποιότητα Ζωής

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Προτεραιότητά μας η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μία από τις μεγάλες «πληγές» της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και οικονομίας. Η πρόσφατη διαμάχη και ανταλλαγή «θερμών» ανακοινώσεων μεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής για το θέμα αποτυπώνει μία από τις πλευρές του προβλήματος.

Τι γίνεται, όμως, σε επίπεδο Δήμων; Ποιες δράσεις αναλαμβάνουν για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων τους, πόσο το θεσμικό πλαίσιο τους βοηθά ή τους εμποδίζει στο έργο τους και ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στους δημότες τους ώστε να περάσουμε πραγματικά σε μια άλλη εποχή σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματά μας;

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ έθεσε τα συγκεκριμένα ερωτήματα στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αττικής που καλύπτει ειδησεογραφικά, ανοίγοντας τον Φάκελο «Διαχείριση Απορριμμάτων… Εν Δήμω», και παρουσιάζει τις απαντήσεις που μας έδωσαν.

Αντώνης Τσελέντας, αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Πρασίνου Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχει αναλάβει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων του;

Κάδοι απορριμμάτων στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης έχουμε θέσει ως κεντρική προτεραιότητα την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε, την επέκταση της ανακύκλωσης και τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας.

Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών ανακύκλωσης και καθαριότητας, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την ανακύκλωση και σε περισσότερα υλικά. Πέραν από τους μπλε κάδους και τους μπλε κώδωνες, έχουμε πρόγραμμα απόσυρσης και ανακύκλωσης οχημάτων, πρόγραμμα συλλογής πράσινων υπολειμμάτων και ξεκινήσαμε από το 2018 πρόγραμμα συλλογής χαρτιού στις σχολικές μας μονάδες. Σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες, προωθούμε την ανακύκλωση οικιακών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων, καθώς και την αξιοποίηση ή ανακύκλωση στερεών αποβλήτων.

Απομάκρυνση οχημάτων.

Επιπλέον, δημιουργούμε νέο ρεύμα ανακύκλωσης με την τοποθέτηση καφέ κάδων σε κεντρικά σημεία του Δήμου για την αποκομιδή βιοαποβλήτων/βιομάζας σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ και ενημερώνουμε τους πολίτες με τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου, ενώ ήδη προχωρήσαμε και στην ανακύκλωση ρούχων.

Ταυτόχρονα, βελτιώνουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας, παρά τις δυσκολίες που μας δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν μας επιτρέπει να διαθέτουμε το απαραίτητο προσωπικό. Επίσης, ενισχύσαμε τις υποδομές μας με νέους κάδους και εξοπλισμό για τους οδοκαθαριστές, ενώ προχωράμε στην προμήθεια ενός νέου σύγχρονου απορριμματοφόρου.

Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο που τίποτε να μην πάει χαμένο και να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που ως Δήμος αποθέτουμε στον ΧΥΤΥ της Φυλής.

Σε ποια σημεία της πολιτικής του Δήμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ανασταλτικά και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει άμεσα να αλλάξει;

Πλην του θέματος του απαραίτητου προσωπικού, που προανέφερα, έχουμε ζητήσει πολλές φορές ως Αυτοδιοίκηση την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στους Δήμους να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν τα απορρίμματά τους.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε προς τους δημότες σας σχετικά με την υιοθέτηση μιας πιο οικολογικής συμπεριφοράς αναφορικά με το θέμα των απορριμμάτων;

Αφίσα προώθησης της ανακύκλωσης.

Μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση των πολιτών – ιδιαίτερα των νέων – στις πρωτοβουλίες μας ήταν εντυπωσιακή, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή στη διαβούλευση που πραγματοποιήσαμε για την ανακύκλωση και την καθαριότητα.

Συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών της Λυκόβρυσης και της Πεύκης. Με μια σχετική εκστρατεία ενημερώνουμε για τα σημεία ανακύκλωσης στον Δήμο μας, για τα προγράμματα ανακύκλωσης που λειτουργούν και για τη στρατηγική μας.

Επίσης, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, έχοντας δημιουργήσει ένα «πράσινο σημείο» στην ιστοσελίδα του Δήμου και μέσα από την εφαρμογή citify δίνουμε στους πολίτες επιπλέον δυνατότητες.

Ζητάμε από τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για μια Όμορφη Πόλη, γιατί έτσι ωφελούνται οι ίδιοι, τόσο σε επίπεδο δημοτικών τελών, αλλά και από τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Καθαρά για τους ίδιους!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet