«Χοντρή» εμπλοκή με τον εργολάβο στο Ο.Τ.9 στη Λυκόβρυση
Ποιότητα Ζωής

«Χοντρή» εμπλοκή με τον εργολάβο στο Ο.Τ.9 στη Λυκόβρυση

Το Ο.Τ.9 έχει εξελιχθεί σε έργο – «Γολγοθά» τόσο για τη Δημοτική Κοινότητα Λυκόβρυσης, όσο και για το σύνολο του ενοποιημένου Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης. Η διαμόρφωση χώρων πρασίνου – αναψυχής – αθλητικών κολυμβητικών εγκαταστάσεων – καταστημάτων και χώρου υπόγειας στάθμευσης στη συγκεκριμένη τοποθεσία της Λυκόβρυσης μάλλον έχει να ξεπεράσει ακόμη πολλά εμπόδια μέχρι να ολοκληρωθεί. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τη «μαραθώνια» και επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016.

Λίγα λόγια για την… προϊστορία

Το οικόπεδο όπου κατασκευάζεται το έργο αγοράστηκε από τον τότε Δήμο Λυκόβρυσης το 2004 έναντι 2.500.000 ευρώ, για τα οποία υπήρξε τραπεζικός δανεισμός, αλλά και επιβολή ειδικού τέλους στους κατοίκους της Λυκόβρυσης 0,8 ευρώ/τ.μ. στα δημοτικά τέλη, για την αποπληρωμή τόσο του δανείου όσο και του κόστους κατασκευής του έργου, για το οποίο ο Δήμος θα κατέβαλλε το 30% και η τότε Νομαρχία Αθηνών (με προγραμματική σύμβαση του 2010) το υπόλοιπο 70%.

Εργασίες στο Ο.Τ.9/Λυκόβρυση

Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου υπεγράφη από τη διοίκηση του τέως δημάρχου Δημήτρη Φωκιανού στις 24/2/2014, με προϋπολογισμό 4.521.000 ευρώ και χρόνο παράδοσης την 24η/2/2016, αλλά ο προϋπολογισμός του έχει φθάσει πλέον στα 14.236.000 ευρώ, ενώ το έργο είναι αμφίβολο εάν θα παραδοθεί μέχρι τέλους του έτους, λόγω των συνεχών καθυστερήσεων και παρατάσεων.

Τον Ιούνιο του 2016 ο Δήμος προχωρά (με σφοδρές αντιρρήσεις από πλευράς της μειοψηφίας) στην κατά 50% μείωση του ειδικού τέλους, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει το 100% της χρηματοδότησης του υπολοιπόμενου κόστους του έργου (περίπου 4,5 εκατ. ευρώ), κάτι που αποφασίζεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση

Και φθάνουμε στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Τρίτης 27/9/2016, στην οποία το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται να εξετάσει δύο σοβαρά θέματα σχετικά με το έργο.

Το πρώτο είναι η ένσταση του αναδόχου του έργου, ΕΡΓΟΣΥΝ ΑΤΕ, κατά της απορριπτικής απόφασης της διευθύνουσας υπηρεσίας του Δήμου στην ειδική δήλωση για διακοπή εργασιών που είχε υποβάλει, λόγω μη καταβολής αμοιβών για εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Το δεύτερο είναι η νέα τροποποίηση της μόλις πρόσφατα τροποποιημένης σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα παράτασής της από 2 έως 4 έτη.

Και επειδή η… καλή συνεδρίαση από την αρχή φαίνεται, το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να συζητήσει τα δύο αυτά σοβαρά θέματα, χωρίς να υπάρχει από πλευράς Δήμου παρουσία ούτε των αρμοδίων τεχνικών υπηρεσιών, ούτε νομικού εκπροσώπου, γεγονός που στηλιτεύτηκε έντονα από την πλευρά των συμβούλων της μειοψηφίας, αλλά και προβλημάτισε τα στελέχη της πλειοψηφίας, οδηγώντας τελικώς σε αναβολή λήψης απόφασης τουλάχιστον για το ζήτημα με την ανάδοχο εταιρεία.

Απλήρωτος δηλώνει ο ανάδοχος, που ζητεί διακοπή εργασιών

Σε αντίθεση με τον Δήμο, η εταιρεία ΕΡΓΟΣΥΝ αντιπροσωπεύτηκε στη συνεδρίαση από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Ιωάννη Μπουλούγαρη και τον δικηγόρο του. Με βάση, λοιπόν, τα όσα υποστηρίχθηκαν από πλευράς εταιρείας, τα πράγματα έχουν ως εξής:

  • Ο νόμος για τα τεχνικά έργα προβλέπει την αποπληρωμή των σχετικών λογαριασμών εκτέλεσης εργασιών σε διάστημα δύο μηνών από την έκδοσή τους.
  • Η εταιρεία κατέθεσε τον 17ο λογαριασμό στις 1/6/2016 και τον 18ο στις 10/6/2016, οι οποίοι εγκρίθηκαν στο τέλος Ιουνίου, ακολούθως κατατέθηκαν στις 7/7/2016 τα απαραίτητα έγγραφα (φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα κ.λπ.), αλλά μέχρι και τις 12/8/2016, οπότε η εταιρεία υπέβαλε δήλωση διακοπής εργασιών, δεν είχαν πληρωθεί οι λογαριασμοί.
  • Στις 19/8/2016 η διευθύνουσα υπηρεσία του Δήμου απορρίπτει τη δήλωση διακοπής της εταιρείας, ενώ λίγες μέρες μετά πληρώνει τον 17ο λογαριασμό, αλλά αφήνει απλήρωτο τον 18ο. Συνολικά, επειδή ενδιαμέσως έχουν κατατεθεί και οι 19ος και 20ός λογαριασμοί (των οποίων ωστόσο η πληρωμή δεν έχει ωριμάσει ακόμη), συνολικά η εταιρεία έχει εκτελέσει εργασίες ύψους περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, για τις οποίες δεν έχει πληρωθεί.
  • Η απόφαση της διευθύνουσας υπηρεσίας του Δήμου για απόρριψη της δήλωσης διακοπής εργασιών είναι παράνομη, ενώ πέρα από αυτό είναι και παράλογη, αφού ζητά από τον ανάδοχο να συνεχίζει να εκτελεί το έργο, χρηματοδοτώντας το ουσιαστικά ο ίδιος για λογαριασμό του Δήμου.
Τι υποστήριξε ο δήμαρχος
Τάσος Μαυρίδης, δήμαρχος
Τάσος Μαυρίδης, δήμαρχος

Ο δήμαρχος αντιμετώπισε με εκνευρισμό την τοποθέτηση του νομικού συμβούλου της εταιρείας, θεωρώντας ότι «επιχειρεί να παρουσιάσει τον Δήμο ως τον κακό που δεν πληρώνει τον εργολάβο». Μάλιστα, θύμισε ότι η εταιρεία είχε και πάλι προβεί σε διακοπή εργασιών την περίοδο επιβολής των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls). Ο κ. Τάσος Μαυρίδης συνέχισε λέγοντας ότι είχε ζητήσει από τον ανάδοχο να «παγώσει» προσωρινώς την έκδοση λογαριασμών, ώστε αυτοί να «περάσουν» στην περίοδο όπου το 100% της αποπληρωμής του έργου θα βαρύνει την Περιφέρεια Αττικής, αλλά δεν το έκανε, αντιθέτως εξέδιδε λογαριασμούς ανά μήνα. Ο δήμαρχος κατέληξε με την παρατήρηση ότι ο ανάδοχος «δεν έχει επιδείξει καμία ανοχή», προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία από πλευράς του κ. Ι. Μπουλούγαρη.

Ο δήμαρχος υποστήριξε επίσης ότι ο 17ος λογαριασμός έχει ήδη εξοφληθεί, ενώ δήλωσε άγνοια για τη μη αποπληρωμή του 18ου, ενώ απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις στο γεγονός ότι τα σχετικά έγγραφα ελέγχονται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, που χρηματοδοτεί το έργο. Κατέληξε δε ότι η διοίκησή του εισηγείται την απόρριψη του αιτήματος της εταιρείας, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου.

Ιωάννης Μπουλούγαρης: Ψεύδεστε κ. δήμαρχε και δεν θυμάστε τι έχω κάνει για τον Δήμο
Ιωάννης Μπουλούγαρης, δ/νων σύμβουλος ΕΡΓΟΣΥΝ ΑΤΕ
Ιωάννης Μπουλούγαρης, δ/νων σύμβουλος ΕΡΓΟΣΥΝ ΑΤΕ

Έντονα αντέδρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στα λεγόμενα του δημάρχου, θεωρώντας ότι «διαστρεβλώνει» την πραγματικότητα. Όπως σημείωσε, η εταιρεία του έχει δείξει τεράστια ανοχή και πνεύμα συνεργασίας, θυμίζοντας στον κ. Τ. Μαυρίδη ότι απέσυρε λογαριασμό ύψους 800.000 ευρώ τον Νοέμβριο του 2015, με την προοπτική ότι ο Δήμος θα υπέγραφε τη νέα προγραμματική με την Περιφέρεια Αττικής τον Φεβρουάριο του 2016 (κάτι το οποίο τελικώς έγινε μόλις το περασμένο καλοκαίρι). Ενδιαμέσως, κατέβαλε μικρούς λογαριασμούς της τάξεως των 100.000 ευρώ, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο, οι οποίοι ωστόσο «με εντολή του δημάρχου προς τις υπηρεσίες» επιστρέφονταν πίσω «με ασήμαντες παρατηρήσεις».

«Έχουμε φθάσει στο αμήν. Δεν μας πληρώνετε και δεν μας αφήνετε να διακόψουμε τις εργασίες. Πώς θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας;», αναρωτήθηκε αγαναχτισμένος ο επιχειρηματίας, συμπληρώνοντας ότι «ο δήμαρχος ξεχνά τα πόσα έχει κάνει η εταιρεία για τον Δήμο» (η τελευταία φράση του αναδόχου προκάλεσε ερωτήματα σε συμβούλους της μειοψηφίας, με τον επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, να θέτει δύο φορές το ερώτημα «ποιες ακριβώς εξυπηρετήσεις έχει κάνει ο εργολάβος στον Δήμο;», αλλά να μην παίρνει απάντηση).

Τέλος, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, όσο και ο δικηγόρος του, υποστήριξαν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ότι η ΕΡΓΟΣΥΝ ΑΤΕ έχει υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, στον οποίο εξάλλου και τιμολογεί, και δεν ευθύνεται, ούτε την αφορά, οποιαδήποτε συμφωνία του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής ή με οποιονδήποτε άλλον.

«Χωρίς δικηγόρο του Δήμου τι απόφαση να πάρουμε;»

Σύσσωμη η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι η «απαράδεκτη» απουσία νομικού εκπροσώπου από πλευράς Δήμου δεν επιτρέπει τη λήψη μιας απόφασης για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Επίσης, σχολιάστηκε δυσμενώς ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε για το αίτημα διακοπής εργασιών στη συνεδρίαση στα τέλη Αυγούστου, ενώ ειπώθηκε ότι ακόμη και η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών, όταν ρωτήθηκε, δήλωσε άγνοια για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Τελικώς, ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπής, Μανόλης Πάγκαλος, κατέθεσε πρόταση αναβολής απόφασης για το θέμα, ώστε να συζητηθεί εκ νέου με την παρουσία νομικού εκπροσώπου του Δήμου, η οποία και εγκρίθηκε με 11 ψήφους υπέρ, 1 «παρών» και 7 κατά.

«Χαμός» και για την παράταση

Υπό το κλίμα που είχε διαμορφωθεί και με παρόντες τους 17 από τους 33 συμβούλους του Σώματος, αλλά και για τους λόγους που ζητήθηκε η προηγούμενη αναβολή, η μειοψηφία έθεσε θέμα αναβολής και του θέματος για την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια. Πρόταση που ωστόσο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των παρόντων.

Από την πλευρά της, η διοίκηση, τόσο διά του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη, όσο και του αρμοδίου αντιδημάρχου Ευάγγελου Παπανικολάου, υποστήριξε ότι η τροποποίηση που ζητείται από την Περιφέρεια Αττικής είναι «αυτονόητη», προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα παράτασης της σχετικής σύμβασης από 2 έως 4 έτη, ώστε να «συμπεριληφθεί «ο κατά νόμο χρόνος συντήρησης του έργου», που είναι 15 μήνες.

Ωστόσο, έντονες ήταν οι ενστάσεις από πλευράς μειοψηφίας, οι σύμβουλοι της οποίας παράλληλα σημείωναν ότι στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για νέα παράταση στην υλοποίηση του έργου, εκδοχή την οποία απέρριψε σθεναρά η διοίκηση.

Από την παράταξη Συμμαχία Πολιτών, ο κ. Κώστας Μπαλδεράνος είπε στη διοίκηση ότι η παράταξή του την είχε προειδοποιήσει ότι βάζει σε κίνδυνο το έργο με τις «ανταλλαγές επιστολών» και την ουσιαστική «ανυπαρξία του Δήμου» στους όλους χειρισμούς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Ανατροπή, Μ. Πάγκαλος, αναρωτήθηκε: «Αφού ο νόμος προβλέπει τη συντήρηση του έργου, γιατί δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη στη 2η τροποποίηση της προγραμματικής; Δηλαδή, λειτουργούσαμε παράνομα μέχρι σήμερα;». Στο ερώτημά του δεν πήρε καμία απάντηση, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίσει «σκανδαλώδες το γεγονός να κάνει ο δήμαρχος τον χαζό και δήθεν να μην αντιλαμβάνεται τι ρωτάμε, όπως σκανδαλώδης είναι όλη η ιστορία του έργου, που αλλιώς ξεκίνησε κι αλλιώς κατέληξε».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος αναρωτήθηκε γιατί τα αυτονόητα δεν είχαν προβλεφθεί μόλις 1,5 μήνα πριν που υπεγράφη η νέα προγραμματική, ενώ έκανε λόγο για «έλλειμμα αξιοπιστίας της διοίκησης, η οποία αρέσκεται σε μυστική αλληλογραφία και παρασκηνιακές διεργασίες», ενώ έριξε σοβαρές ευθύνες για τους όλους χειρισμούς στον αντιδήμαρχο Ευάγγελο Παπανικολάου, που οδήγησε σε μεγάλη ένταση και προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης (Πόσο χαμηλότερα μπορεί να πέσει το Δ.Σ. Λυκόβρυσης-Πεύκης;).

Στην επιστροφή κι αφού από τη μειοψηφία παρέμεινε στην αίθουσα μόνο ο κ. Δ. Κωνστάντος, λόγω αποχώρησης των υπολοίπων παρατάξεων, ο δήμαρχος στήριξε πλήρως τους χειρισμούς του αντιδημάρχου του και θεώρησε ως απαράδεκτους τους χαρακτηρισμούς περί σκανδάλου, ενώ ο κ. Παπανικολάου χαρακτήρισε «αδιάβαστους» τους επικεφαλής των παρατάξεων που αποχώρησαν.

Τελικώς, η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία, αλλά η αίσθηση που έμεινε είναι ότι το… σίριαλ με το Ο.Τ. 9 θα έχει ακόμη πολλά… επεισόδια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet