5ος “παίκτης” στο Διαδημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων
Ποιότητα Ζωής

5ος “παίκτης” στο Διαδημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Η Λυκόβρυση – Πεύκη είναι ο πέμπτος Δήμος που προστέθηκε πρόσφατα στη διαβούλευση για την υλοποίηση του Διαδημοτικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων που προωθούν οι Δήμοι Ηρακλείου Αττικής, Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Μεταμόρφωσης.

Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Ηρακλείου Αττικής, το πρωί της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2015, μετά από πρόσκληση του δημάρχου της πόλης, Νίκου Μπάμπαλου, και σε αυτήν συμμετείχαν, πλην του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσου Μαυρίδη, οι δήμαρχοι Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος και Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα βήματα που θα οδηγήσουν τους πέντε Δήμους στην επίτευξη του στόχου της υλοποίησης ενός πλήρους και λειτουργικού Διαδημοτικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Οι στόχοι του Σχεδίου έχουν τεθεί από τις πρώτες κιόλας επαφές κι αφορούν στην αλλαγή νοοτροπίας, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, με παράλληλη προώθηση τοπικών υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγουν οι πέντε Δήμοι, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, αλληλοστήριξης και αλληλοσυμπλήρωσης.

Πλέον οι δήμαρχοι αναζητούν τα επόμενα βήματα. Μεταξύ αυτών, η εύρεση φορέα τεχνικής, νομικής και οικονομικής στήριξης του πλάνου. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια είναι η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, με τους πέντε Δήμους να συνεχίζουν την ενημέρωση, με την επικαιροποίηση των σχεδίων τους σε νέα, σχετική επιστολή που ετοιμάζουν να απευθύνουν προς την περιφερειάρχη και πρόεδρο του Συνδέσμου, Ρένα Δούρου. Υποψήφιος συνεργάτης είναι και η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης), μέσα, κυρίως, από τις έμπειρες υπηρεσίες της σε τεχνικό επίπεδο. Για αυτόν τον σκοπό προγραμματίζεται συνάντηση με τον πρόεδρο της Εταιρείας, Κώστα Ασκούνη.

Παράλληλα, συζητήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης χώρου αποκομιδής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και πράσινων σημείων, τα λεγόμενα green points, για τη συγκέντρωση των πράσινων απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα αναζητήθηκε και αντίστοιχος χώρος θρυματοποίησης αυτών των απορριμμάτων και τέθηκε το αρχικό πλαίσιο για την νομική υπόσταση αυτής της πιθανής διαδημοτικής συνεργασίας.

Οι δήμαρχοι έκαναν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αναφορά και σε επέκταση άλλων πιθανών μορφών συνεργασίας όπως της δημοτικής συγκοινωνίας και ζητήματα καθαριότητας των δήμων.

Επίσης, οι δήμαρχοι συνέχισαν τις μεταξύ τους συνεννοήσεις για τη χαρτογράφηση, πλέον, του Διαδημοτικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Όπως συμφώνησαν, οι μεταξύ τους επαφές -σε κλίμα αγαστής συνεργασίας- θα συνεχιστούν και στο προσεχές διάστημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet