Έφυγε η γλύπτρια Βασιλική Γρουσοπούλου-Μαρκούση
Κοινωνία

Έφυγε η γλύπτρια Βασιλική Γρουσοπούλου-Μαρκούση

Η Βασιλική Γρουσοπούλου-Μαρκούση, μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες γλύπτριες, έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 76 ετών.

Το έργο της όχι μόνο στη γλυπτική αλλά και στη ζωγραφική και την κεραμική είναι πλούσιο και αναγνωρισμένο διεθνώς. Στα 50 και πλέον χρόνια δημιουργίας συμμετείχε σε περισσότερες από 110 εθνικές εκθέσεις και σε δέκα περίπου διεθνείς. Οι διακρίσεις και τα βραβεία που απέσπασε είναι πάμπολλα. Έργα της κοσμούν σήμερα όχι μόνο μουσεία και δημόσιους χώρους αλλά και πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε δέκα τουλάχιστον ακόμη χώρες του εξωτερικού.

Η Βασιλική Γρουσοπούλου-Μαρκούση γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Νέσσων Λαρίσης αλλά από το 1969 διέμενε στην Πεύκη. Ήταν παντρεμένη με τον Κλεάνθη Μαρκούση με τον οποίο απέκτησαν δυο κόρες, τη Μυρτώ, εκπαιδευτικό και ζωγράφο και τη Δανάη, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με υποτροφία του ΙΚΥ ως πρώτη επιτυχούσα κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Γλυπτική και ως 7η στη Ζωγραφική. Έκανε σχέδιο κατά το προκαταρκτικό έτος στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη, αλλά γλυπτική σπούδασε στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά, από το οποίο αποφοίτησε με τέσσερα βραβεία και έναν έπαινο.

Το έργο της «Θηλασμός», που είχε επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού, επί Μελίνας Μερκούρη στην έκθεση για την Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κοσμεί από το 2009 τον χώρο μπροστά από την είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Πεύκης.

 Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, στις 15:00, στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet