Αν. Αλεξοπούλου: Το Ηλιακό Χωριό εκπέμπει σήμα για την προσοχή μας!
Βουλευτές Βόρειου Τομέα Αθηνών

Αν. Αλεξοπούλου: Το Ηλιακό Χωριό εκπέμπει σήμα για την προσοχή μας!

Άρθρο-παρέμβαση για τα προβλήματα στο Ηλιακό Χωριό Πεύκης δημοσιεύει η βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση, Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου στο οποίο κι αναφέρει τα εξής:

Είναι ένα βήμα μόλις απόσταση από την υπόλοιπη Πεύκη -στην οποία και ανήκει-, καθώς και από την Κηφισιά και τη Λυκόβρυση, κι όμως παρ’ όλα αυτά οι υπεύθυνοι φαίνεται να το έχουν για τα καλά ξεχάσει… Ο λόγος για το Ηλιακό Χωριό, το περίφημο άλλοτε πρότυπο «ηλιακής πολιτείας», που επρόκειτο να αποτελέσει παράδειγμα στην Ελλάδα για το πώς πρέπει να είναι η πόλη του μέλλοντος. Αλίμονο, όμως, μόνο έτσι δεν ήρθαν τα πράγματα!

Σήμερα το Ηλιακό Χωριό, τρεις και βάλε δεκαετίες από τη δημιουργία του -πίσω στη «μαγική» δεκαετία του 1980-, βυθίζεται στην παρακμή, εξαιτίας της αδιαφορίας της επίσημης πολιτείας. Ο ηλιόλουστος τόπος, που υποτίθεται θα αποτελούσε χώρο ενεργειακής αυτονομίας και ευτυχίας των κατοίκων του, αποδεικνύεται τόπος βασάνων και προβλημάτων για τους κατοίκους του… Κι οι αρμόδιοι, απλά εξαφανισμένοι!

Παρένθεση: Πήρε την ονομασία αυτή (Ηλιακό Χωριό), λόγω του ότι στο σημείο όπου χτίστηκε ο οικισμός -στα όρια της Πεύκης με την Κηφισιά και τη Λυκόβρυση, όπως προείπαμε- έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτερες και με σημαντική διάρκεια ακτινοβολίες του Ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κλείνουμε την παρένθεση…

Διαφημίστηκε ως πρότυπος οικισμός, λοιπόν, και ως μοναδικό στον κόσμο έργο από πλευράς μεγέθους στον τομέα των ηλιακών εφαρμογών. Έλεγαν, μάλιστα, ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα έφτανε στο… 90% σε σύγκριση με τις υπάρχουσες συνθήκες! Έτσι πίστευαν οι πρώτοι κάτοικοι που έσπευσαν στην περιοχή εκείνο το φθινόπωρο του 1989.

Πάνω από τριάντα χρόνια μετά, η θλιβερή πραγματικότητα είναι εδώ, στο Ηλιακό Χωριό, για να μας θυμίζει τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τα απραγματοποίητα όνειρα… Αντί της ενεργειακής αυτονομίας, οι θερμοσίφωνες στοιβάζονται πάνω σε ηλιακά πάνελ! Κι όσο για τα καλοριφέρ των σπιτιών, αυτά έχουν γίνει απλά διακοσμητικά έπιπλα… Ο σουρεαλισμός της καθημερινότητας δείχνει την αποτυχία των επίσημων αρχών (όλων των μέχρι στιγμής κυβερνήσεων), που αντί να κρατήσουν το Ηλιακό Χωριό ως υπόδειγμα λειτουργίας μιας πόλης, το μετέτρεψαν σε ανεπιθύμητη γη. Τι κρίμα!

Μόνιμο πρόβλημα, για παράδειγμα, η μη ολοκλήρωση των αγωγών ακαθάρτων και η συγκέντρωση των βοθρολυμάτων στην κεντρική πλατεία του Ηλιακού Χωριού. Συνθήκες απαράδεκτες για τον πολιτισμό μας! Γι’ αυτό και με ερώτησή μας στη Βουλή των Ελλήνων, στις 9 Μαΐου 2021, θέσαμε επίσημα το πρόβλημα, εν αναμονή της απάντησης των αρμοδίων κυρίων υπουργών. Όπως θα θέσουμε, σε διάφορα όργανα και fora, και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν το Ηλιακό Χωριό και τις όμορες περιοχές. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του βουλευτή, γι’ αυτό ψηφιστήκαμε από τον ελληνικό λαό και τους πολίτες!

Το Ηλιακό Χωριό, αν κάτι ακτινοβολεί σήμερα, αυτό είναι ένα σήμα κινδύνου για το ενδιαφέρον και την προσοχή μας. Όλων μας, απλών πολιτών και αρμοδίων των κυβερνήσεων, που -δυστυχώς- αυτοί οι τελευταίοι αποδείχτηκαν μέχρι στιγμής ανευθυνοϋπεύθυνοι… Όμως το Ηλιακό Χωριό είναι εδώ, περιμένοντας αυτό που αξίζει στην τόσο όμορφη αυτή περιοχή και στους κατοίκους του: την επίλυση των θεμάτων που χρονίζουν! Ας πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να βοηθήσουμε ο Ήλιος να λάμψει και πάλι πάνω από το Ηλιακό Χωριό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet