Απορριμματοφόρο, καφέ κάδους και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης από την Περιφέρεια Αττικής
Κοινωνία

Απορριμματοφόρο, καφέ κάδους και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης από την Περιφέρεια Αττικής

Ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής στα ζητήματα της ανακύκλωσης, το πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ενίσχυση των Δήμων της Αττικής με απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων, καφέ κάδων και κυτίων εσωτερικής ανακύκλωσης, καθώς και οι θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση της χρήσης πλαστικών και την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (14/9) στο δημοτικό κολυμβητήριο Λυκόβρυσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, οι οποίοι ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες των προγραμμάτων και των δράσεών τους για να μπει τέλος, όπως σημειώνει η περιφερειακή αρχή, στην απραξία των προηγούμενων ετών σε ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων και μείωσης του όγκου των σκουπιδιών.

Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), ο κ. Πατούλης παρέδωσε στον δήμαρχο Τ. Μαυρίδη ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων, καφέ κάδους, κυτία ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου, οργανικό λίπασμα που έχει παραχθεί από τη συλλογή των βιοαποβλήτων, καθώς και σακούλες σκουπιδιών που έχουν παραχθεί από την ανακύκλωση πλαστικού.

Ο περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και προανήγγειλε ενίσχυση των Δήμων με επιπλέον απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων και κάδων. Όπως υπογράμμισε, μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί σε Δήμους της Αττικής 80 απορριμματοφόρα και 10 χιλιάδες καφέ κάδοι. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας 100 επιπλέον απορριμματοφόρων και 40 χιλιάδων καφέ κάδων.

«Έχουμε αποδείξει με πράξεις και συγκεκριμένα βήματα ότι η Αττική μας γυρίζει σελίδα και αλλάζει εποχή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της. Το 2020 και το 2021 η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει να έχει αναπτύξει πλήρως το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Με τη στενή συνεργασία μας με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τους 66 δήμους της Αττικής φιλοδοξούμε να γίνει η ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια των πολιτών» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους στην εκδήλωση ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, ο δήμαρχος Τ. Μαυρίδης και ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Β. Σιώμος, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο έργο που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην Περιφέρεια Αττικής από τη στιγμή που ανέλαβε περιφερειάρχης ο Γ. Πατούλης και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμων θα φέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο στο ζήτημα της ανακύκλωσης, όσο και στον τρόπο ευαισθητοποίησης των πολιτών. 

Στην εκδήλωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανακύκλωση πλαστικών ενώ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «PLASTIC FREE ARCHIPELAGO». Την παρουσίαση της βραδιάς και τον συντονισμό της δράσης είχε ο αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Π. Ιωάννου. Παραβρέθηκαν επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Βόρειου Τομέα, Λ. Κεφαλογιάννη, Κεντρικού Τομέα, Γ. Δημόπουλος και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κόκκαλης, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Ν. Χιωτάκης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Φ. Νταλιάνη, οι αντιδήμαρχοι Πεύκης Π. Μπόλλας και Δ. Κοκορόσκος, ο πρώην δήμαρχος Πεύκης, Γ. Θεοδωρακόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του εξοπλισμού ο κ. Πατούλης, ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μαυρίδης προχώρησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:  

Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

«Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης με έναν άξιο δήμαρχο τον Τάσο Μαυρίδη, αλλά και με την υψηλή παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κωστή Χατζηδάκη.

»Παραδίδουμε ένα υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο για τη διαχείριση αποβλήτων, καφέ κάδους, κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης αλλά και προϊόντα που έχουν παραχθεί από την ανακύκλωση, όπως είναι το εδαφοβελτιωτικό και οι σακούλες απορριμμάτων.

»Συνεχίζουμε δυναμικά το πρόγραμμα ανακύκλωσης και καθημερινά προσθέτουμε ισχυρούς κρίκους σε μια αλυσίδα που σχετίζεται με τη σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στην προσπάθεια αυτή είμαι βέβαιος ότι ο δήμαρχος Τ. Μαυρίδης με τους συνεργάτες του θα κάνει αυτό που πρέπει για να συμβάλλει στον κοινό μας σκοπό να έχουμε μια “πράσινη Περιφέρεια”, περιβαλλοντικά υγιή.

»Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα θετικά αυτά βήματα υλοποιούνται με την ουσιαστική συμβολή και του υπουργού Κ. Χατζηδάκη ο οποίος μας παρέχει τα απαραίτητα θεσμικά και νομοθετικά εργαλεία.

»Υποσχόμαστε ότι και το 2021 θα είναι χρονιά ανακύκλωσης για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της Αττικής μας.

»Περιφέρεια Αττικής, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δήμοι αποτελούν τους ισχυρούς κρίκους της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο για να μπούμε σε μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Συνεργαζόμαστε στενά για να γίνει η ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια των πολιτών».

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης

»Μπράβο στον περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο Πατούλη για την προώθηση του καφέ κάδου. Μπράβο και στον Τάσο Μαυρίδη, τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης για το ότι αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία.

»Είναι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αν πάτε πίσω 14 μήνες, η προώθηση του καφέ κλάδου, που είναι ένα καινούργιο ρεύμα για τα οργανικά, για τα τρόφιμα ουσιαστικά, βοηθάει πάρα πολύ στην προώθηση της ανακύκλωσης και στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχει καλυφθεί η χώρα συνολικά.

»Το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής στην οποία μένει το 40% του πληθυσμού, έχει στηρίξει και στηρίζει κάθε μέρα αυτό το πρόγραμμα, διευκολύνει πάρα πολύ την προσπάθειά μας. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη και εύχομαι καλή δύναμη και στον ίδιο και στον δήμαρχο τον Τάσο Μαυρίδη για την προσπάθεια να προωθήσουμε όσο γίνεται την ανακύκλωση στην πατρίδα μας, όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης Τ. Μαυρίδης

»Καλωσορίζουμε απόψε στην εκδήλωσή μας τόσο τον αγαπητό φίλο υπουργό τον Κ. Χατζηδάκη, όσο και τον αγαπητό φίλο τον περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο Πατούλη.

»Είναι μία εκδήλωση στην οποία ακούσαμε τις πολιτικές του υπουργού και της κυβέρνησης για την ανακύκλωση για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και φυσικά τις πολιτικές που η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή έμπρακτα εφαρμόζει.

»Η συνεργασία των Δήμων και η παρουσία τους εδώ σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα και αλλαγή πολιτικής σε θέματα περιβάλλοντος, διαχείρισης των αποβλήτων  και ανακύκλωσης. Σήμερα έχουμε τη χαρά να παραλάβουμε ένα νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο διαχείρισης βιοαποβλήτων και καφέ κάδους.

»Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος σε όλη την πόλη, οι κάτοικοι θα είναι ενεργοί και θα συμβάλλουν ακόμα καλύτερα στην ανακύκλωση, αλλά και στην υλοποίηση δράσεων της κυκλικής οικονομίας.

»Ευχαριστούμε θερμά και τους δύο για την παρουσία τους σήμερα εδώ και φυσικά και για τη συνεργασία που έχουμε, καθώς μετέχουμε, τόσο σε προγράμματα της Περιφέρειας, όσο και του υπουργείου, όπως το Πράσινο Ταμείο και έργα ανάπλασης της περιοχής μας. Ευχαριστώ».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet