Γ. Κουτσικάκης: Το παράδειγμα της Χίου και πώς θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε Λυκόβρυση και Πεύκη
Κοινωνία

Γ. Κουτσικάκης: Το παράδειγμα της Χίου και πώς θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε Λυκόβρυση και Πεύκη

Ο κάτοικος Πεύκης και οδοντίατρος Γιώργος Κουτσικάκης περιγράφει τις θετικές εντυπώσεις που έχει αποκομίσει για το επίπεδο λειτουργίας της Χίου και ιδιαίτερα της πρωτεύουσας Χώρα, όσο χρόνια επισκέπτεται το νησί και εκφράζει την άποψη ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαν να απολαμβάνουν και οι κάτοικοι των Δήμων στην περιοχή της Αττικής, αν βέβαια οι τοπικοί άρχοντες… αποφασίσουν να λειτουργήσουν βάσει σχεδίου.

Στην επιστολή του ο κ. Κουτσικάκης αναφέρει:

Επισκέπτομαι για πολλά  χρόνια τώρα τη Χίο. Συνήθως το καλοκαίρι αλλά και άλλες εποχές. Πέρα από τις ομορφιές της υπάρχουν και άλλα πράγματα που με έχουν εντυπωσιάσει.

Τόσο στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα, όσο και σε κάθε παραλία του, ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη, υπάρχει απόλυτη καθαριότητα, δεν βρίσκεις ούτε γόπα. Επίσης λειτουργεί ανακύκλωση, με ξεχωριστούς κάδους ανά κατηγορία.

Η Χώρα έχει μία πυκνή και άναρχη δόμηση, ίσως αποτέλεσμα της Τουρκοκρατίας, της καταστροφής από τους Τούρκους αλλά και του φονικού σεισμού του 1881, φαίνεται ο καθένας έχτιζε όπου ήθελε. Παρ’ όλα αυτά οι οδηγοί οδηγούν σιγά, υπομονετικά, σέβονται τον ΚΟΚ και δεν άκουσα ποτέ νευρικά κορναρίσματα, δεν είδα μούντζες και άλλους «ευγενικούς χαιρετισμούς», ούτε άκουσα «γαλλικά». Δεν είδα παράνομο παρκάρισμα, ούτε κατάληψη διάβασης πεζών.

Δεν είδα κακοποιημένους τοίχους από γραμμένα συνθήματα, ούτε βανδαλισμένα  αγάλματα. Ακόμα και οι ενημερωτικές αφίσες για τα πανηγύρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι λιγοστές και δεν ρυπαίνουν την πόλη.

Πολλοί Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται το νησί, πολλές φορές με ιδιόκτητα σκάφη. Έρχονται για τις ομορφιές του, αλλά και για να ζήσουν με τις απολαβές μιας μη μουσουλμανικής χώρας…. Είναι πηγή πλούτου για τους ντόπιους.

Το νησί έχει πρόσφυγες και μετανάστες. Το πρώτο κύμα των Σύριων προσφύγων ήταν οικονομικά ευεργετικό για το νησί. Είχαν χρήματα και τα ξόδευαν. Σήμερα οι πρόσφυγες είναι εγκατεστημένοι σε ένα campus, σε ένα όμορφο χωριό του κάμπου. Ακόμα και όταν υπήρχε κάποιος καταυλισμός δίπλα στο κέντρο της πόλης, δεν διαπίστωσα κάποιο πρόβλημα.

Η ζωή στο νησί είναι φτηνή. Ίσως να βοηθά και ο χαμηλός ΦΠΑ. Οι δε άνθρωποι είναι ευγενικοί.

Μου έχει κάνει εντύπωση ότι δεν βλέπεις ερειπωμένα χωριά. Τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι ομογενείς συντηρούν και ανοικοδομούν τα σπίτια τους, δίνοντας ζωή στο νησί που είναι και παραμεθόριο.

Γιατί τώρα τα γράφω αυτά εγώ, ένας κάτοικος της Πεύκης; Μήπως το νησί κατοικείται από «αγγέλους», όλα είναι τέλεια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ή παραφωνία; Φυσικά όχι. Απλώς θέλω να επισημάνω ότι πιστεύω πως είναι εφικτό εμείς οι πρωτευουσιάνοι(sic), τόσο της Αθήνας όσο και των περιφερειακών δήμων της Αττικής, να ζήσουμε μία πιο ανθρώπινη ζωή σε μία πιο ανθρώπινη πόλη, όπως τα κατάφεραν οι Χιώτες. Χρειάζεται βέβαια να το προσπαθήσουμε. Χρειάζεται οι δημοτικοί άρχοντες να το σχεδιάσουν και να κριθούν γι΄αυτό….

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet