Κ. Μπελεχρής: Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Υπάρχει προοπτική;
Κοινωνία

Κ. Μπελεχρής: Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Υπάρχει προοπτική;

Η ποιότητα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαρτάται από τον βαθμό προώθησης της συμμετοχικότητας και της συναπόφασης. Η ζωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων, η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, η αύξηση των αρμοδιοτήτων των Κοινοτικών Συμβουλίων, η συνεδρίαση όλων των Επιτροπών του Δήμου, όπως η Επιτροπή Ισότητας και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, τακτικά και δημόσια, και η εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, αναβαθμίζουν το αίσθημα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στο αυτοδιοικητικά, μετατρέποντας κατοίκους, δημότες και επιχειρήσεις σε ενεργά κύτταρα του Δήμου.

Γράφει ο Κώστας Μπελεχρής*

Σχετικά με τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, οι βασικοί άξονες δράσης πρέπει είναι τρεις. Η προστασία του περιβάλλοντος, η στήριξη των κοινωνικών δομών και η οικονομική αποτελεσματικότητα.

  1. Ο Δήμος μας, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων, οφείλει άμεσα να προβεί σε αγορά τουλάχιστον ενός τεμαχιστή ογκωδών απορριμμάτων, όπως επίσης να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχεται από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), είτε μόνος του, είτε σε συνεργασία με άλλους Δήμους, με σκοπό τη μείωση τουλάχιστον κατά 20% του κόστους αποκομιδής, ελαττώνοντας τις απαραίτητες διαδρομές των απορριμματοφόρων. Επιπροσθέτως, η δημοτική αρχή πρέπει να προωθήσει η ουσιαστική ανακύκλωση, ενώ η διαλογή στην πηγή και η δημιουργία μικρών πράσινων σημείων, ακόμη και κινητών κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
  2. Αναφορικά με την στήριξη των Κοινωνικών Δομών, είναι σαφές ότι πρέπει να αναβαθμιστούν δομές όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον εκπτώσεις σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ουσιαστικά πρέπει να μετατραπεί το οικονομικό πλεόνασμα (;) , σε κοινωνικό πλεόνασμα. Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού πρέπει να υπάρχει καθημερινή παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου στην υπηρεσία, τακτική συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας, η Περιφέρεια κοκ.
  3. Τέλος, σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Δήμου είναι σαφές ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι σύγχρονες μέθοδοι οικονομικής διαχείρισης, όπως η εφαρμογή της επισκόπησης δαπανών, ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού επιδόσεων και η κεντρικοποίηση των δαπανών, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων. Στόχος μας είναι η διεύρυνση της βάσης των εσόδων, για να μειωθεί το οικονομικό βάρος που αναλογεί σε κάθε κάτοικο. Αυτό θα επιτευχθεί εφόσον εισπραχθούν οι βεβαιωμένες οφειλές προς τον Δήμο, ενώ θα πρέπει να αναζητηθούν και οι οφειλές προς τον Δήμο, που επί σειρά ετών δεν εισπράττονταν. Ο εξορθολογισμός των δαπανών, με μείωση περιττών δαπανών (όπως οι σύμβουλοι και οι επικοινωνιολόγοι), με παράλληλη αύξηση των εσόδων από πηγές που μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες, όπως έσοδα από Περιφερειακά Ταμεία, βγάζουν τον Δήμο από το οικονομικό αδιέξοδο.

Για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, απαιτείται θέληση και γνώσεις, όσων ασκούν διοίκηση. Σίγουρα αυτά τα δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά τα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό της δημοτικής παράταξης «Δήμος Μπροστά+». Αυτό που μένει πλέον είναι η βούληση της τοπικής κοινωνίας για τη μετάβαση σε ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο νέο μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι χρήσιμοι πολίτες θα προσφέρουν στον Δήμο και όχι ο Δήμος να γίνεται χρήσιμος για τους λίγους και τους εκλεκτούς.

* Μέλος της δημοτικής παράταξης Λυκόβρυσης – Πεύκης «Δήμος μπροστά+», δημοτικός σύμβουλος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet