Λυκόβρυση Πεύκη.-: Πολύπλευρα οφέλη προσφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στον Δήμο
Κοινωνία

Λυκόβρυση Πεύκη.-: Πολύπλευρα οφέλη προσφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στον Δήμο

Πριν από 18 μήνες, περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο ανέθεσε χωρίς κόστος στο ΣΒΑΠ (21ΟΤΑ) τη σύνταξη μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στον Δήμο, με δεδομένη την ύπαρξη ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης (δανειοδότησης) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και την εναλλακτική δυνατότητα σύμπραξης με ιδιώτη για περίοδο 12 ετών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η δημοτική παράταξη Λυκόβρυση Πεύκη.-, μετά από επίμονα ερωτήματα του επικεφαλής της, Δημήτρη Κωνστάντου, σε τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις του Σώματος και ανάλογα δελτία Τύπου, ο δήμαρχος ενημέρωσε στη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου 2018 ότι η μελέτη έχει κατατεθεί στον Δήμο, όμως δεν είναι πλήρης όσον αφορά στον «χαμηλό φωτισμό» (τον φωτισμό που τοποθετεί ο Δήμος), για την ακριβή αποτύπωση του οποίου θα χρειαστεί πρόσθετη συλλογή στοιχείων. Επιπρόσθετα, ο κ. Μαυρίδης, αν και του ζητήθηκε, «απέφυγε να δεσμευτεί για την προώθηση των σχετικών διαδικασιών ώστε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο, που μόνον οφέλη προσφέρει», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης.

Όπως τονίζει ο κ. Κωνστάντος, κάνοντας μια έρευνα στο τι συμβαίνει σε άλλους Δήμους σε όλη την Ελλάδα και μιλώντας με ειδικούς στον τομέα αυτό, κατέληξε στα ακόλουθα ενδεικτικά μεγέθη ωφέλειας για τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και τους συμπολίτες του σε περίπτωση που υλοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού:

  • Ελάχιστη ετήσια εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας 70% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.
  • Ελάχιστο ετήσιο καθαρό οικονομικό όφελος για τον Δήμο 150.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να διατεθεί για περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα του οδοφωτισμού ή στη μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών που πληρώνουν οι συμπολίτες.
  • Ελάχιστη ετήσια μείωση ρύπων 2.000 τόνων CO2, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου.
  • Βελτίωση της ποιότητας του οδοφωτισμού στο σύνολο της έκτασης του Δήμου και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.
  • Υλοποίηση εφαρμογών «smart cities».

Ας σημειωθεί, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι δεκάδες Δήμοι σε όλη την Ελλάδα είτε έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, είτε βρίσκεται σε εξέλιξη, επιλέγοντας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε Δήμου τη δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή τη σύμπραξη με ιδιώτη ανάδοχο για 12 έτη.

«Δυστυχώς στον Δήμο μας η μικροπολιτική έπληξε και το συγκεκριμένο σημαντικό έργο που ήδη θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί. Ειδικότερα, όταν πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο συνέπεσε με την κορύφωση της αντιδικίας μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου (κ. Γιώργος Πατούλης) και του ΣΒΑΠ (κ. Παύλος Καμάρας), με αποτέλεσμα να υπάρξουν στη συνεδρίαση απόψεις από συναδέλφους για τη σκοπιμότητα συμμετοχής και του δικού μας Δήμου στον Σύνδεσμο (είχε αποχωρήσει ο Δήμος Αμαρουσίου). Επιπρόσθετα, στην ίδια συνεδρίαση έγινε αναφορά σε υφιστάμενη μελέτη των υπηρεσιών του Δήμου σχετικά με τον οδοφωτισμό ώστε να αποτραπεί η εμπλοκή του ΣΒΑΠ (21ΟΤΑ), η οποία όπως ενημερωθήκαμε δεν τέθηκε στη διάθεση των μελετητών αν και ζητήθηκε, παρά ελάχιστα στοιχεία σε μια σελίδα» τονίζεται στην ανακοίνωση της Λυκόβρυσης Πεύκης.-, όπου επίσης προστίθενται τα εξής:

»Με τη σημερινή μας δημόσια παρέμβαση  καλούμε τη δημοτική αρχή να ενεργοποιηθεί άμεσα στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού ώστε να μην στερήσουμε από τον Δήμο και τους συμπολίτες μας τα εξαιρετικά και ευεργετικά σε πολλούς τομείς οφέλη που προκύπτουν.

»Στο διάστημα μέχρι και τη διενέργεια των προσεχών δημοτικών εκλογών θα παραμείνουμε συνεπείς στη συνεργατική και συνενωτική διάθεση προς όφελος του Δήμου, των πόλεών μας, Πεύκης και Λυκόβρυσης, των συμπολιτών μας και της ποιότητας της τοπικής δημοκρατίας, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας την υλοποίηση σημαντικών έργων με διασφαλισμένους πόρους όπως συμβαίνει με την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet