Λυκόβρυση Πεύκη 2020: “Θλιβερά σημεία σήψης και κοινωνικής ασφυξίας”
Κοινωνία

Λυκόβρυση Πεύκη 2020: “Θλιβερά σημεία σήψης και κοινωνικής ασφυξίας”

H ομάδα πολιτικού προβληματισμού Λυκόβρυση Πεύκη 2020, με αφορμή το τραγικό γεγονός εκφοβισμού κατά του άτυχου 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το εκτεταμένο πλέον φαινόμενο του bullying, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Ολόκληρη η χώρα μας παρακολουθούσε με αγωνία ένα δράμα που ξετυλιγόταν σιγά­ σιγά και είχε ως αφετηρία ένα σχολείο, ένα χώρο μάθησης και παιδείας που φιλοξενούσε σπουδαστές από όλη την Ελλάδα και τους μάθαινε τον τρόπο παραγωγής και εκμετάλλευσης ενός προϊόντος πρωτογενούς παραγωγής, όπως το γάλα! Μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό ίδρυμα με παράδοση προσφοράς ετών.

Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων έμελλε να γίνει τόπος μαρτυρίου μα συνάμα και διαφθοράς για ένα σπουδαστή της από την Κρήτη που, όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις, ήταν θύμα ενός πρωτόγνωρου σχολικού εκφοβισμού (bullying) εντελώς έξω από τα εθνικά μας δεδομένα, τα οποία η Πολιτεία παρακολουθεί και είτε τα επισημαίνει και αντιδρά, είτε τα προσπερνά αδιάφορα.

Γνωστό το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού το οποίο δυστυχώς μεγεθύνεται επικίνδυνα, όσο η κοινωνική σήψη και ασφυξία θα παίρνουν συνεχώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Νέοι άνθρωποι, μπουχτισμένοι και αηδιασμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν, απογοητευμένοι από κανόνες και θεσμούς ανεφάρμοστους και αναποτελεσματικούς, επιδίδονται σε εκδηλώσεις βίας και εκφοβισμού προς κάθε αδύνατο και ανεπαρκή ή προς κάθε διαφορετικό από αυτούς, είτε σε φυλετικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο.

Και το φαινόμενο αυτό δεν έχει ηλικίες που εμφανίζεται! Παρουσιάζεται διαρκώς πολλαπλασιαζόμενο σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης γιατί όλοι μας δεν έχουμε δώσει τη σημασία που του ανήκει, είτε είμαστε γονείς, είτε είμαστε εκπαιδευτικοί, είτε Πολιτεία γενικότερα Το προσπερνάμε είτε γιατί δεν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε είτε γιατί δεν μπορούμε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ευθύνες και μάλιστα εξόφθαλμες που ακουμπούν πολλούς. Το λυπηρό είναι ότι τις μεγαλύτερες έχει η εκπαιδευτική κοινότητα της Σχολής η οποία ολιγώρησε και ανέχτηκε εγκληματικά! Και εδώ συνδέεται το πρόβλημα με όλες τις τοπικές κοινωνίες και τις ευθύνες που έχουν συλλογικά. Το bullying είναι υπόθεση όλων μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει πολλά πριν και εμείς θρηνήσουμε θύματα ή άλλου είδους εγκληματικές συμπεριφορές. Απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση και εγρήγορση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γιατί οι νέες γενιές είναι τόσο ευάλωτες στη βία και τηn παραβατική συμπεριφορά που χρειάζεται να πάμε “αντίθετα στο ρεύμα, κάτω από το οποιοδήποτε τίμημα, κόπο ή θυσία. Το απαιτούν τα σημεία των καιρών που επιβεβαιώνουν τη σήψη και τη κοινωνική ασφυξία.

Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασχοληθείτε και με τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι επιβεβλημένο κοινωνικό και αυτοδιοικητικό σας καθήκον και συνολική κοινωνική απαίτηση και επιταγή!

Εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, αν μας ζητηθούν, θα συμβάλλουμε ολόπλευρα στην επιτυχία των προσπαθειών σας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet