Λυκόβρυση Πεύκη 2020: «Παιδικές χαρές χωρίς χαρές»
Κοινωνία

Λυκόβρυση Πεύκη 2020: «Παιδικές χαρές χωρίς χαρές»

Ως ακατάλληλες χαρακτηρίζει τις παιδικές χαρές του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης η ομάδα προβληματισμού Λυκόβρυση Πεύκη 2020, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «καμία από τις παιδικές χαρές που λειτουργούν στην πόλη δεν θα έπαιρνε σήμερα πιστοποιητικό καταλληλότητας από τις καθ ύλην αρμόδιες αρχές» και καλεί την απερχόμενη και τη νέα δημοτική αρχή να διευθετήσουν το ζήτημα της συντήρησης και των επισκευών στις παιδικές χαρές.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Παιδικές χαρές χωρίς χαρές

Έχουμε υποστηρίξει και σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας πως υπάρχουν προβλήματα στους Δήμους της χώρας μας, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, που χρήζουν λύσεων οι οποίες δεν επιδέχονται αναβολής, με το πρόσχημα της μη δέσμευσης των νέων δημοτικών αρχών από αποφάσεις των προηγούμενων.

Γράφαμε αμέσως μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές πως η νέα διοίκηση θα πρέπει να είναι συνέχεια της προηγούμενης διότι τα θέματα προς επίλυση δεν περιμένουν και η οποιαδήποτε καθυστέρησή τους είναι εις βάρος των πολιτών και των προσδοκιών τους.

Μείζον θέμα των τελευταίων μηνών αναδείχθηκε, λόγω μακάβριων γεγονότων, ευτυχώς όχι στην πόλη μας, η καταλληλότητα των παιδικών χαρών των Δήμων στις οποίες παίζει και απασχολείται ο καλύτερος πληθυσμός τους! Μετά την απώλεια μίας νεαρής ανθρώπινης ζωής και τον τραυματισμό μίας άλλης έτρεξε όψιμα η Πολιτεία να ασχοληθεί με την καταλληλότητά τους ή με την πληρότητα των απαιτούμενων προδιαγραφών λειτουργίας τους. Και είναι άξιο επισήμανσης το γεγονός πως η Πολιτεία ενεργοποίησε το ΦΕΚ931/18-04-09 μετά το θανατηφόρο ατύχημα του περασμένου Απριλίου βάζοντας τους Δήμους προ των ευθυνών τους, δίνοντάς τους και ημερομηνία καταληκτική των απαιτούμενων επισκευών των παιδικών χαρών την 30/6/2014 προκειμένου να τύχουν της πιστοποίησης λειτουργίας κατά το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο.

Η ως άνω αναφερόμενη ημερομηνία, κατά την οποία ήταν εξ ορισμού ανέφικτη η προετοιμασία των παιδικών χαρών για να τύχουν της απαραίτητης πιστοποίησης, ήταν ότι έπρεπε για τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων να προφασιστούν, εν μέσω θέρους ή μεταβατικής διοίκησης, έλλειψη χρόνου αφενός ή ανυπαρξία σχετικών πόρων αφετέρου και να αναβάλλουν τις οποιεσδήποτε αποφάσεις τους.

Και ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης δεν ήταν δυνατόν να αποτελέσει την εξαίρεση! Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα απασχόλησε τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι επιδερμικά και επιπόλαια το συζήτησαν χωρίς να μπορούν να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση προφασιζόμενοι όλα τα ανωτέρω!

Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε, χωρίς να θέλουμε να καταλογίσουμε άμεσες και αποκλειστικές ευθύνες στους απερχόμενους δημοτικούς άρχοντες, το μέγεθος της επικινδυνότητας του προβλήματος ή της έλλειψης της ανάλογης ευαισθησίας που απαιτούν οι περιστάσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως καμία από τις παιδικές χαρές που λειτουργούν στην πόλη μας για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν θα έπαιρνε σήμερα πιστοποιητικό καταλληλότητας από τις καθ ύλην αρμόδιες αρχές! Αυτό είναι μία διαπίστωση ανατριχιαστική που θα έπρεπε τους κρατούντες της πόλης μας να τους ξυπνήσει από την μακαριότητά τους και να τους οδηγήσει σε κάποιες στοιχειώδεις λύσεις βρίσκοντας κάποιους πόρους, έστω και από αυτούς που θεωρητικά δεν υπάρχουν.

Οι πινακίδες στις παιδικές χαρές της πόλης μας ότι «η λειτουργία των παιδικών χαρών γίνεται με ευθύνη των συνοδών των μικρών παιδιών» είναι παρακμιακή κατάσταση και δηλώνει στρουθοκαμηλισμό χειρίστου είδους! Σε μία εποχή που οι πολίτες αγκομαχούν οικονομικά και στερούν από τα παιδιά τους τα ως τώρα αυτονόητα στοιχεία αναψυχής και ψυχαγωγίας, οι παιδικές χαρές είναι οάσεις λύτρωσης και στοιχειώδεις χώροι κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας προς ότι πιο όμορφο και ελπιδοφόρο διαθέτει η πόλη μας!!!

Κύριοι της απερχόμενης και της νέας δημοτικής αρχής ας μην ξυπνήσουμε θρηνώντας το νέο ατύχημα που ενδέχεται να συμβεί, στις όντως προβληματικές παιδικές χαρές της πόλης μας. Γιατί τότε θα είναι παιδικές χαρές χωρίς χαρές και χώροι μνήμης της εγκληματικής μας ολιγωρίας και ανευθυνότητας. Το απευχόμεθα!!!

Από το γραφείο Τύπου
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ 2020

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet