Μικροί Επιστήμονες και Προστάτες του Περιβάλλοντος στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης
Κοινωνία

Μικροί Επιστήμονες και Προστάτες του Περιβάλλοντος στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα συμμετείχε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης στις φετινές Global Action Days, 22 Απριλίου – 6 Μαΐου 2025, τις παγκόσμιες ημέρες δράσης που διοργανώνει το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE-Foundation for Environmental Education).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μαθητές/τριες ανέλαβαν δράση με τέσσερις ξεχωριστές δραστηριότητες, αφήνοντας το δικό τους, σημαντικό αποτύπωμα στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

  • Η πρώτη δραστηριότητα με τίτλο «Αποκαλύψτε τους κρυμμένους ήρωες κάτω από τα πόδια σας!» εξελίχθηκε σε μια συναρπαστική επιστημονική έρευνα στον σχολικό κήπο. Τα παιδιά, οπλισμένα με την περιέργειά τους, επιχείρησαν να ανακαλύψουν τους γαιοσκώληκες. Εφαρμόζοντας ευρηματικές τεχνικές, όπως δονήσεις, χορό πάνω από το σκαμμένο έδαφος, πότισμα και κάλυψη με μαύρη σακούλα, έθεσαν τις βάσεις για μια νέα παρατήρηση, μαθαίνοντας στην πράξη την αξία της επιστημονικής μεθόδου και της επιμονής.
  • Στη δεύτερη δραστηριότητα, «Meet our plant protectors», τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε μικρούς «προστάτες του περιβάλλοντος». Μέσα από ένα απλό αλλά εντυπωσιακό πείραμα, κατανόησαν τον καθοριστικό ρόλο των φυτών στην απορρόφηση του νερού και την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση. Συγκρίνοντας την απορρόφηση νερού σε δύο γλάστρες, μία με φυτό και μία χωρίς, τα παιδιά διαπίστωσαν βιωματικά την «υπερδύναμη» των ριζών να συγκρατούν το νερό, αναδεικνύοντας την αξία της βλάστησης για την υγεία του πλανήτη μας.
  • Η τρίτη δραστηριότητα, «Χτίζοντας μια κληρονομιά βιοοικονομίας», εισήγαγε τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της κυκλικής οικονομίας. Τα παιδιά έμαθαν πώς τα υπολείμματα των τροφών μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμο λίπασμα, το κομπόστ. Στη συνέχεια, αξιοποίησαν το κομπόστ για να θρέψουν τα νέα φυτά του σχολικού κήπου, κλείνοντας έναν σημαντικό κύκλο και κατανοώντας την αξία της ανακύκλωσης και της μείωσης των απορριμμάτων.
  • Τέλος, η τέταρτη δραστηριότητα οδήγησε τα παιδιά στην καρδιά του σχολικού κήπου, όπου αντί να αναζητήσουν προβλήματα, βυθίστηκαν στην ομορφιά της φύσης. Χορός, παιχνίδια και στιγμές χαλάρωσης ανέδειξαν την ανάγκη για χώρους όπου τα παιδιά μπορούν απλά να είναι παιδιά, να συνδεθούν με το φυσικό περιβάλλον και να εκτιμήσουν την ομορφιά του, ξεκινώντας από τον μικρόκοσμο του σχολικού τους κήπου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «Οι δράσεις αυτές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα για το πώς η περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορεί να γίνει βιωματική, διασκεδαστική και ουσιαστική για τους μικρούς/ές μαθητές/τριες. Μέσα από την παρατήρηση, τον πειραματισμό και την άμεση επαφή με τη φύση, τα παιδιά έγιναν ενεργοί πολίτες του πλανήτη, έτοιμοι να αναλάβουν δράση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet