Συνδυασμός προσκυνηματικού και ιστορικού ενδιαφέροντος η 1η εκδρομή του 2023 για τα ΚΑΠΗ Λυκόβρυσης – Πεύκης
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Συνδυασμός προσκυνηματικού και ιστορικού ενδιαφέροντος η 1η εκδρομή του 2023 για τα ΚΑΠΗ Λυκόβρυσης – Πεύκης

Την ημερήσια εκδρομή με προσκύνημα-ξενάγηση στη ιστορική μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας Φθιώτιδας, επίσκεψη στη γέφυρα του Γοργοπόταμου και στο μνημείο θυμάτων του 1964 καθώς και περίπατο στη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, χάρηκαν το Σάββατο 14 Ιανουαρίου τα μέλη των ΚΑΠΗ Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Συγκεκριμένα τα μέλη των ΚΑΠΗ Λυκόβρυσης -Πεύκης ξεναγήθηκαν στο γυναικείο μοναστήρι το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 740 μ., στο Καλλίδρομο όρος. Η μονή είχε καεί πριν την Επανάσταση του 1821 εκτός από το καθολικό της. Η αγιογράφησή της πραγματοποιήθηκε με έξοδα του αγωνιστή της επανάστασης Γ. Δυοβουνιώτη. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι έργο του 16ου αιώνα και φέρει επάργυρη επένδυση του 1892. Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η μονή υπήρξε κέντρο των επαναστατών στη Στερεά Ελλάδα

Στη συνέχεια υπήρξε στάση για φαγητό και ξενάγηση στη Γέφυρα του Γοργοποτάμου, μία από τις πιο γνωστές γέφυρες στην Ελλάδα. Διασχίζει τον Γοργοπόταμο και συνδέει τον Μπράλο με τη Λαμία, ενώ μεταφέρει τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Η γέφυρα συνολικού μήκους 211μ. άνοιξε το1904 και είναι ιδιαίτερα γνωστή λόγω του ρόλου που έπαιξε στην Εθνική Αντίσταση, καθώς καταστράφηκε στις 25 Νοεμβρίου 1942 στη Μάχη του Γοργοποτάμου, από αντιστασιακούς των οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛ.ΑΣ., που συνεργάστηκαν υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, εναντίον κυρίως ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη γέφυρα.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με τον απογευματινό περίπατο στην ήρεμη παραλία των Καμένων Βούρλων για καφέ και λουκουμάδες.

Τα μέλη των ΚΑΠΗ Λυκόβρυσης-Πεύκης συνόδευσαν ο πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ Παναγιώτης Μπόλλας, ο οποίος είχε αναλάβει και την ξενάγηση, το τακτικό μέλος του Δ.Σ. Σοφία Γουναροπούλου, καθώς και η προϊσταμένη των πολυιατρείων Σοφία Νίκου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet