Το ΠΕΑΠ τίμησε του Ηπειρώτες του Έπους του ΄40
Κοινωνία

Το ΠΕΑΠ τίμησε του Ηπειρώτες του Έπους του ΄40

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, σε συνδιοργάνωση του ΠΕΑΠ και του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων Αττικής, αναδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή των Ηπειρωτών στο έπος του ΄40.

Η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Μαρίνα Πατούλη στην ομιλία της έκανε λόγο για την απήχηση της 28ης Οκτωβρίου στη σύγχρονη Ελλάδα και τα επίκαιρα μηνύματα που αποπνέει η Εθνική μας Επέτειος. Μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Β. Π. Αττικής, Δ. Παππά, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας, Τ. Αθανασιάδης, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης Τ. Μαυρίδης και η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Μ. Πατούλη-Σταυράκη«Οφείλουμε να αγωνιστούμε για μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα πραγματικής κι όχι επίπλαστης ευημερίας, μια Ελλάδα ασφάλειας για όλους και όχι για τους λίγους. Το επιβάλλει η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Το υπαγορεύει η θέση μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν πως αν θέλουμε να αντιτάξουμε το δικό μας ΟΧΙ σε όσους μας επιβουλεύονται, είναι απαραίτητο πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό που είναι μέσα μας. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση κάθε αναγεννητικής προσπάθειας, ουσιαστική πράξη αντίστασης ενάντια σε κάθε επίδοξο κατακτητή. Μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση που σήμερα πνίγει την Πατρίδα μας και τους Έλληνες. Αρκεί να υποτάξουμε το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ. Το 2014, το νόημα της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να συνδεθεί με ένα νέο όραμα. Το όραμα για την οικοδόμηση μιας πραγματικά δυνατής Ελλάδας, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με αξίες, σταθερή και υγιή ανάπτυξη, συνοχή και αλληλεγγύη. Σε αυτή την προσπάθεια, στο νέο έπος που εμείς καλούμαστε να γράψουμε αμιλλώμενοι την ηρωική γενιά του 1940, πρέπει όλοι να δώσουμε, ο καθένας από τη θέση του και με βάση τις δυνατότητές του, δυναμικό παρόν».

Ο κεντρικός ομιλητής, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Τίτος Αθανασιάδης ανέδειξε τη συμβολή των Ηπειρωτών στο έπος του 40΄ μιλώντας με λεπτομερή στοιχεία για την περίοδο εκείνη, κάτι που συγκίνησε και τους παρευρισκόμενους. Παράλληλα, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Άλκης Ρήγος έδωσε το στίγμα του πολέμου τόσο για το ελληνικό όσο και για το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Χαιρετισμό με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορικότητα των Ημερών απηύθυναν τόσο ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης όσο και ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Στους ομιλητές Τίτο Αθανασιάδη, Μαρίνα Πατούλη και Άλκη Ρήγο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον Σύλλογο Ηπειρωτών.

Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό συγκρότημα του ΠΕΑΠ – Ίδρυμα Ζήση με παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» υπήρχε ανοιχτό προς το κοινό φωτογραφικό αφιέρωμα της περιόδου από το αρχείο του Σπύρου Μελετζή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet