Ενωτικό μήνυμα Ν. Γκαραβέλλα για τις κοινωνικές δομές
Κοινωνία

Ενωτικό μήνυμα Ν. Γκαραβέλλα για τις κοινωνικές δομές

Ενωτικό μήνυμα προς όφελος των κοινωνικών δομών που λειτουργούν στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και των ωφελουμένων απευθύνει ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής & Εθελοντισμού Νίκος Γκαραβέλλας.

Η ανακοίνωση του αντιδημάρχου έρχεται εις απάντηση σε καταγγελία δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας (Καταγγελία Δ. Κωνστάντου για τις κοινωνικές δομές Λυκόβρυσης – Πεύκης).

Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος σημειώνει:

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που διανύει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων και το κοινωνικό κράτος σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλείται να αντιμετωπίσει σύνθετα και επείγοντα προβλήματα όπως η ανεργία, η φτώχεια, η διατάραξη της κοινωνικής συνοχής μέσα από νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος μας, με αίσθημα ευθύνης και επιθυμώντας να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην πρόληψη εκδήλωσης σοβαρότερων κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των υπαρχόντων, υλοποιεί προγράμματα και δράσεις με στόχο την πολύπλευρη υποστήριξη των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και στερούνται βασικά αγαθά επιβίωσης.

Μία από τις δράσεις αυτές είναι και το Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο ανήκει στις δομές εκείνες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «δομές αντιμετώπισης της φτώχειας» και το οποίο λειτουργεί βασιζόμενο στην εθελοντική εργασία, την αλληλέγγυα διάθεση των πολιτών και την ευαισθησία επιχειρήσεων οι οποίες ενισχύουν με χορηγίες το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας. Εκ του σκοπού ιδρύσεως του προκύπτει ότι απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και ακραίας φτώχειας. Επιπλέον, καθότι πρόκειται για μια δομή δυναμική και όχι στατική, οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τα δεδομένα της εκάστοτε εποχής, να αναπροσαρμόζεται σε αυτά και να λειτουργεί με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, τα οικονομικά κριτήρια ένταξης που κάθε φορά ορίζονται δεν θα μπορούσαν να είναι ανεξάρτητα από τους επίσημους δείκτες φτώχειας όπως αυτοί προκύπτουν από έρευνες και μελέτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα οικονομικά κριτήρια αποτελούν έναν μόνον από τους παράγοντες που αξιολογεί η Αρμόδια Διαπαραταξιακή Επιτροπή καθώς το κάθε αίτημα εξετάζεται ξεχωριστά συνυπολογίζοντας κοινωνικούς παράγοντες, κατάσταση υγείας, εργασίας κ.τ.λ.

Άλλωστε, κατά την άποψη της διοίκησης στόχος των κοινωνικών υπηρεσιών και δράσεων που υλοποιούνται δεν είναι να δημιουργούνται πολίτες οι οποίοι εγκλωβίζονται σε προνοιακού τύπου παροχές, αλλά ο Δήμος να παρεμβαίνει σε περιόδους κρίσης με απώτερο στόχο την υποστήριξή τους για αυτενέργεια και αυτονόμηση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν είναι η μοναδική δομή/πρόγραμμα του Δήμου μας, αλλά αποτελεί έναν από τους άξονες του δικτύου κοινωνικής προστασίας το οποίο περιλαμβάνει το Δημοτικό Πολυϊατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, την Ιματιοθήκη, το πρόγραμμα δωροεπιταγών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, το πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Βασικής Υλικής και Επισιτιστικής Συνδρομής» ΤΕΒΑ και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης. Επιπλέον, στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας λειτουργεί το Γραφείο Απασχόλησης το οποίο αποσκοπεί να ενδυναμώνει, να ενημερώνει και να προωθεί τους ανέργους στην αγορά εργασίας.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η συλλογικότητα και η συνεργατικότητα αντί της αντιπαράθεσης για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet